7 σπουδαίες εφευρέσεις γυναικών

εφευρέσεις
Πηγή: invention.si.edu

Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε πλήθος πραγμάτων που την καθιστούν εμφανώς ευκολότερη. Ποιοι ή μάλλον ποιες γυναίκες εφευρέτριες κρύβονται πίσω από όλα εκείνα που σήμερα μας έχουν “λύσει τα χέρια”;  Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν ορισμένες εφευρέσεις από τις πιο έξυπνες, δημιουργικές και καινοτόμες γυναίκες που γνώρισε η επιστήμη και που απέδειξαν με το έργο τους πως όλοι οι άνθρωποι είναι ικανοί να έχουν μια θέση σ’ αυτήν ανεξαρτήτως του φύλου τους.

Καλοριφέρ αυτοκινήτου – Margaret Wilcox 

εφευρέσεις
Πηγή: drive.com.au

Η Margaret Wilcox γεννήθηκε στο Σικάγο το 1838. Αφιέρωσε πολύ χρόνο σε έναν κλάδο που στην εποχή της ήταν απλησίαστος για τις γυναίκες, την μηχανολογία. Θέλοντας, λοιπόν, να παρέχεται άνεση κατά τη διάρκεια των μεταφορών, θεώρησε πως θα ήταν ωφέλιμο σε ένα αυτοκίνητο να υπάρχει θέρμανση. Σκέφτηκε, λοιπόν, πως εφόσον οι κινητήρες του παράγουν αρκετή θερμότητα, θα μπορούσε να περάσει από εκεί ένας αγωγός ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να καταλήγει στην καμπίνα του. Επρόκειτο για μια από τις πιο ευφυείς εφευρέσεις η οποία κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον Νοέμβριο του 1893.

Μηχάνημα λείζερ θεραπείας του καταρράκτη – Patricia Bath

εφευρέσεις
Πηγή: blackpast.org

Η Patricia Bath γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1942. Ήταν Αφροαμερικανίδα οφθαλμολόγος και ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στο επίτιμο προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου του UCLA. Σύμφωνη με την αρχή ότι “η όραση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα” έκανε γνωστή τη φροντίδα των ματιών παγκοσμίως παρέχοντας, μάλιστα, σε νεογέννητα δωρεάν σταγόνες, βιταμίνες και εμβολιασμούς κατά των ασθενειών που είναι υπεύθυνες για την τύφλωση. Ανέπτυξε το laserphaco probe, ένα ιατρικό μηχάνημα το οποίο με τη χρήση λέιζερ συμβάλλει στην αφαίρεση του καταρράκτη. Πρόκειται για μια από τις εφευρέσεις στην οποία πολλοί άνθρωποι οφείλουν το ότι κατάφεραν να ανακτήσουν την χαμένη τους όραση.

Διαβάστε επίσης  Εβραϊκές λέξεις στην ελληνική γλώσσα

Μέθοδος εμφάνισης φωτογραφιών – Barbara Askins

εφευρέσεις
Πηγή: en.wikipedia.org

Η Barbara Askins γεννήθηκε στο Μπέλφαστ του Τενεσί το 1939. Ήταν χημικός και το 1975 ξεκίνησε να εργάζεται στο Marshall Space Flight Center, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της NASA. Στο συγκεκριμένο κέντρο άρχισε να ασχολείται με την αναζήτηση μιας μεθόδου που θα ήταν ικανή να βελτιώσει τις αστρονομικές και γεωλογικές φωτογραφίες που λαμβάνονται από το διάστημα. Μέχρι τότε, οι εικόνες που είχαν τραβηχτεί από το διάστημα ήταν αρκετά χαμηλής ποιότητας πράγμα που εμπόδιζε τους ερευνητές στο να το μελετήσουν σε βάθος. Η εφεύρεση, όμως, της Askins όχι μόνο συνέβαλε στην σε βάθος εξερεύνηση του διαστήματος αλλά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στην εξέλιξη των σύγχρονων ακτινογραφιών.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μη ανακλαστικό γυαλί – Katharine Burr Blodgett 

εφευρέσεις
Πηγή: phy.cam.ac.uk

Η Katharine Burr Blodgett γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1898. Ήταν η πρώτη γυναίκα φυσικός που εργάστηκε για το General Electric Laboratory. Κατάφερε μετά από έρευνες να σχεδιάσει έναν φακό με χαμηλή ανακλαστικότητα ο οποίος αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογραφικό τομέα για την παραγωγή της ταινίας «Gone with the Wind» (1939), η οποία και διακρίθηκε για την κρυστάλλινη κινηματογράφησή της. Πρόκειται για μια από τις εφευρέσεις που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται καθημερινά και συναντάται στα γυαλιά οράσεώς μας μέχρι και σε μικροσκόπια.

Σωσίβια λέμβος – Maria Beasely

εφευρέσεις
Πηγή: dotcomwomen.com

Η Maria Beasely γεννήθηκε στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ το 1836 και έτρεφε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μηχανική μέσω της οποίας εφηύρε τη σωσίβια λέμβο αλλά και άλλες εφευρέσεις. Προς τα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900, σημειώθηκαν έντονα ρεύματα μεταναστών παγκοσμίως, πράγμα που, με τα δεδομένα της εποχής, σήμαινε πως αρκετοί σε περίπτωση σύγκρουσης πλοίων θα πέθαιναν. Λέγεται πως από τη σύγκρουση του πλοίου RMS Titanic διασώθηκαν 700 επιβάτες χάρη στην ύπαρξη 20 σωσιβίων λέμβων. Όμως, αυτός ο ισχυρισμός βρίσκει αρκετούς αμφισβητίες. Είτε πρόκειται για παρανόηση είτε για πραγματικό γεγονός το σίγουρο είναι πως μέχρι και σήμερα πολλοί άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους στην συγκεκριμένη εφεύρεση.

Διαβάστε επίσης  Jane Austen: η ‘λογική και ευαισθησία’ της Βρετανίας

Οικιακή θέρμανση με την αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας – Μaria Τelkes

εφευρέσεις
Πηγή: kb.nkba.org

H Maria Telkes γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1900. Ήταν βιοφυσικός και ασχολήθηκε με τις τεχνολογίες της ηλιακής ενέργειας. Το 1939 ως μέλος του Έργου Μετατροπής Ηλιακής Ενέργειας στο MIT (Massachusetts Institute of Technology) ανέπτυξε έρευνα πάνω σε θερμοηλεκτρικές συσκευές οι οποίες τροφοδοτούνταν από το φως του ήλιου. Σε συνεργασία με την Αμερικανίδα αρχιτέκτονα Eleanor Raymond κατόρθωσε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει το 1948 το πρώτο σπίτι το οποίο θα θερμαινόταν με ηλιακή ενέργεια.

Advertising

Έξοδος κινδύνου – Anna Connelly

εφευρέσεις
Πηγή: livingfires.co.uk

Η Anna Connelly γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. To 1860 στη Νέα Υόρκη ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα φούρνο πάνω από τον οποίο υπήρχαν κατοικήσιμα διαμερίσματα. Με αφορμή αυτό το περιστατικό θεσπίστηκε νόμος για την πυρασφάλεια η οποία όμως φαινόταν αρκετά κοστοβόρα, δεδομένου ότι προέβλεπε τη δημιουργία διαμερισμάτων με πυρίμαχες σκάλες. Για να αποφευχθεί το μεγάλο κόστος αυτής της ιδέας, η Connelly εφηύρε ένα σχέδιο διαφυγής σύμφωνα με το οποίο κάθε κτίριο θα είχε στο πλάι του μια σειρά από μεταλλικές πλατφόρμες που θα ήταν συνδεδεμένη με μια σειρά από σκάλες.

 

Πηγές:

Meet Margaret Wilcox, The Woman Who Invented The Car Heater. Ανακτήθηκε από: https://jalopnik.com/meet-margaret-wilcox-the-woman-who-invented-the-car-he-1846657270

Patricia E. Bath (1942-2019). Ανακτήθηκε από : https://www.acs.org/education/whatischemistry/african-americans-in-sciences/patricia-bath.html

Advertising

Βarbara Αskins, Physical Chemist & First Woman National Inventor of the Year. Ανακτήθηκε από: https://medium.com/rediscover-steam/barbara-askins-physical-chemist-first-woman-national-inventor-of-the-year-cf369a23cfd1 

The “Invisible Glass” Legacy of Katharine Burr Blodgett. Ανακτήθηκε από: https://www.phy.cam.ac.uk/blog/invisible-glass-legacy-katharine-burr-blodgett

Διαβάστε επίσης  Bombadilla Remix από τη Spider Music

Maria E. Beasley. Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_E._Beasley

Maria Telkes. Ανακτήθηκε από: https://www.britannica.com/biography/Maria-Telkes

Advertising

Anna Connelly. Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Connelly

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι πιο σκληρά εργαζόμενες χώρες

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας
Brandy Sour

Brandy Sour: το κοκτέιλ του Λήδρα Πάλας που έγινε μυθιστόρημα -της Κωνσταντίας Σωτηρίου

Το Brandy Sour της Κωνσταντίας Σωτηρίου είναι ένα σύντομο, σπονδυλωτό