Η ελληνική κυβέρνηση αναμένοντας τις εξελίξεις, προετοιμάζεται για το eurogroup στις 15 του μήνα, το οποίο καθορίζεται εξέχουσας σημασίας, τόσο για το βραχυπρόθεσμο, όσο και για το μακροπρόθεσμο μέλλον της οικονομίας. Η κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ, ενώ ολοκλήρωσε ταχύρρυθμα τις διαδικασίες για τη νομοθέτηση των 120 προαπαιτούμενων, τα οποία μέτρα υπερψηφίστηκαν στη βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία, βρίσκεται εγκλωβισμένη από εξωγενείς παράγοντες. Αυτή η αδράνεια συμβάλλει στη δημιουργία τριγμών, στην ήδη εξασθενισμένη ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Στις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το eurogroup με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα, την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα ζητήματα που θα τεθούν για να κλείσει η αξιολόγηση, αποτελούν, η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 7 δις για την αποπληρωμή οφειλών που λήγουν τον Ιούλιο προς την ΕΚΤ, ΔΝΤ και ιδιώτες, καθώς και για την επίτευξη σύγκλισης και σχεδίου συμφωνίας ανάμεσα στους φορείς της ευρωπαϊκής ένωσης, δηλαδή τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στο διεθνές νομισματικό ταμείο, σχετικά με τη συμμέτοχη ή μη του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, με απώτερο σκοπό την υλοποίηση μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Από τη μια, η γερμανική ηγεσία, τις θέσεις της οποίας υποστηρίζουν κι άλλες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, επιδιώκει οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους να πραγματοποιηθούν μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της. Το κύριο ζήτημα που αιτιολογεί αυτό τον πολιτικό σχεδιασμό αποτελεί, το γεγονός ότι η βούληση του γερμανικού λαού είναι διχασμένη για το αν θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα μείωσης του χρέους της χώρας μας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί, πράγμα το οποίο δύναται να αποτυπωθεί στην εκλογική τους ψήφο.
Από την άλλη, το ΔΝΤ επιδεικνύει έντονη απροθυμία για να διαθέσει χρηματοδοτικά κεφάλαια και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον δε λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μεριμνήσουν για την ελάφρυνση του χρέους, το οποίο θεωρούν πως δεν είναι βιώσιμο. Αυτό είναι και το ζήτημα που πυροδοτεί τη διαφωνία μεταξύ αυτών.
Η συνέπεια αυτής της έως τώρα απραξίας στους ευρωπαϊκούς κύκλους, στο ΔΝΤ και στην ελληνική κυβέρνηση γεννά καθυστερήσεις και στην ελληνική εσωτερική αγορά, αλλά και στην εξωτερική. Οι επιθυμίες των ελληνικών αρχών, για την έξοδο στις ευρωπαϊκές αγορές καθίστανται δυσοίωνες, αφού οι τρέχουσες εξελίξεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της μειούμενης αξιοπιστίας της οικονομίας μας, με τα επιτόκια δανεισμού να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο 6,11%. Ωστόσο τυχόν θετικές εξελίξεις στο eurogroup, δύναται να οδηγήσουν σε μεταστροφή του αρνητικού κλίματος και στην έναρξη οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, με απόρροια τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων και την αργή και ελεγχόμενη επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.
Όμως, το σενάριο της θετικής έκβασης στην επερχόμενη συνεδρίαση του eurogroup, θεωρείται μη εφικτό, διότι η κυβέρνηση ευρισκόμενη στη μέση της διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, τίθεται σε θέση διαπραγματευτικής αδυναμίας, ώστε να ασκήσει πιέσεις για κάποιου είδους διευθέτηση του χρέους. Αντίθετα ως πιθανό αποτέλεσμα της συνεδρίασης λογίζεται, να υπάρξει έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 7 δις, μέσω κάποιας προσωρινής συμφωνίας, δίχως την επίτευξη ουσιαστικής σύγκλισης για το επίμαχο θέμα του χρέους ανάμεσα στις αντιπαρατιθέμενες πλευρές και επομένως ξανά η επίλυση του να παραταθεί χρονικά.