Απολογείται ο Λέκτορας του ΑΠΘ που Κατηγορείται για Διπλή Δολοφονία με Αρσενικό

Ενώπιον των δικαστών και ενόρκων του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, βρέθηκε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, προκειμένου να απολογηθεί, ο 45χρονος Λέκτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και συγκεκριμένα του Τμήματος Γεωλογίας, που κατηγορείται ότι δολοφόνησε την 34χρονη σύζυγό του, καθώς και την 86χρονη γιαγιά της, δηλητηριάζοντας τες με αρσενικό τον Αύγουστο του 2013.

Το Χρονικό της Υπόθεσης

Η πρωτοφανής και πολύκροτη αυτή υπόθεση που συγκλόνισε στο άκουσμά της, την πανεπιστημιακή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρο το πανελλήνιο, ήρθε στη δημοσιότητα τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο των δύο γυναικών, καθώς η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου του 2017. Γιαγιά και εγγονή έχασαν τη ζωή τους, την ίδια εβδομάδα, τον Αύγουστο του 2013.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης. Παρόλα αυτά, τα ιατρικά πορίσματα δεν μπορούσαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις. Κι ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα κατέληξε νωρίτερα, καθώς ο οργανισμός της δεν άντεξε, με τη νεαρή σύζυγο του λέκτορα, συνέβαινε το εξής παράδοξο: όσο έμενε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η κατάστασή της βελτιωνόταν, ενώ όταν έμπαινε σε κοινό θάλαμο επιδεινωνόταν.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, «ο κατηγορούμενος χορηγούσε δηλητήριο στη νεαρή σύζυγό του, ακόμη και όταν αυτή βρισκόταν σε κοινό θάλαμο στο νοσοκομείο, λίγες μέρες πριν πεθάνει». Αντιθέτως, «κατά την παραμονή της στη ΜΕΘ, οι οικείοι της δεν είχαν πρόσβαση σε αυτή, συνεπώς ο κατηγορούμενος δεν μπορούσε να εξακολουθήσει τη χορήγηση του αρσενικού κι έτσι η υγεία της βελτιωνόταν».

Οι γονείς της άτυχης κοπέλας, ποτέ δεν κατάλαβαν πώς γίνεται να «χάθηκαν» τόσο απροσδόκητα δύο πρόσωπα της οικογένειάς τους. Έκτοτε, δρομολογήθηκαν εξελίξεις, όπως η κατάθεση μηνύσεων, η εμπλοκή του τμήματος ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στην υπόθεση, καθώς και οι περαιτέρω εργαστηριακές έρευνες, αλλά και η εκταφή των σορών.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: 5+1 ταράτσες για την καλοκαιρινή σου έξοδο

Ο πανεπιστημιακός, από την πρώτη στιγμή αρνείται το κατηγορητήριο και ισχυρίζεται ότι οι δύο θάνατοι επήλθαν λόγω της επιβάρυνσης των οργανισμών των γυναικών από την κατανάλωση μολυσμένου νερού που περιείχε αρσενικό, στο εξοχικό της οικογένειας, αλλά και την άσκοπη και αμελή χρήση ποντικοφάρμακου από τη γιαγιά της συζύγου του.

Advertising

Το Κίνητρο σύμφωνα με το Παραπεμπτικό Βούλευμα

Η σύζυγος του λέκτορα, μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, ήταν διδάκτορας και εργαζόταν στη γραμματεία του Πανεπιστημίου. Κατά το βούλευμα, ο γεωλόγος, σκοτώνοντας τη σύζυγό του, θα διατηρούσε την επιμέλεια της ανήλικης κόρης του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον πανεπιστημιακό αποδίδεται ισχυρό κίνητρο, καθώς επιπρόσθετα, διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με φοιτήτριά του, με την οποία μάλιστα απέκτησε και ένα δεύτερο παιδί.

Βάσει της δικογραφίας, το σχέδιο εξόντωσης είχε διάρκεια έξι μηνών. Σύμφωνα με αυτό, χορηγούσε μικροποσότητες αρσενικού στη σύζυγό του, που θα δικαιολογούσαν μια κατάσταση χρόνιας δηλητηρίασης, μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και νερού. Εξάλλου, στα Γεωπονικά της Καλλικράτειας Χαλκιδικής, όπου διατηρούσαν εξοχικό, έχει ανιχνευθεί κατά καιρούς στο δίκτυο ύδρευσης, αρσενικό, σε μικρές όμως και μη τοξικές ποσότητες.

Από την άλλη, ο θάνατος της ηλικιωμένης γυναίκας, φαίνεται να αποτελούσε μέρος του ευρύτερου σχεδίου, ώστε σύμφωνα με το κατηγορητήριο: «να στραφούν οι υποψίες στην κατεύθυνση της τυχαίας δηλητηρίασης […] τοποθέτησε ποσότητα τριοξειδίου του αρσενικού σε μπουκάλι του νερού που διατηρούσε στο ψυγείο και από το οποίο για λόγους υγιεινής έπινε μόνο η ίδια».

Advertising

Η Κατάθεση της Μητέρας

Διαβάστε επίσης  Η αρχαία φιλοσοφία του Ερμή Τρισμέγιστου

Η μητέρα της άτυχης κοπέλας είχε καταθέσει στην πρώτη φάση της δίκης, τον Οκτώβριο του 2017:«Μολονότι δεν είδα τίποτα με τα μάτια μου, πιστεύω ότι ο κατηγορούμενος είναι ο δολοφόνος της κόρης, αλλά και της μητέρας μου {…} Ήταν ξένος. Έφυγε από κοντά μας. Υπήρχαν συνεχείς καβγάδες. Ήταν βίαιος λεκτικά μαζί της. Αυτός ήταν άνθρωπος εσωστρεφής. Δεν τον θεωρούσα κατάλληλο για σύζυγο της κόρης μου».

Και συνέχισε: «Έκλαιγε και κλειδωνόταν στο σπίτι. Φαινόταν δυστυχισμένη. Σε έναν καβγά η κόρη μου είπε ότι θέλει να χωρίσουνε κι αυτός απάντησε “τώρα που έχουμε το παιδί; Θα σε σκοτώσω”» πρόσθεσε.«Τον Δεκέμβριο του 2012 είχε τάσεις λιποθυμικές. Ναυτία και ζάλη. Νομίζαμε ότι είναι κάτι τυχαίο. Τον επόμενο μήνα τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα. Μία φορά το μήνα. Είχε τάση για εμετό και ατονία. Κάναμε εξετάσεις για να δούμε από πού προέρχεται. Από τον Μάιο άρχισε να χάνει βάρος, έβγαλε εξανθήματα. Πήγαμε στο νοσοκομείο» είπε.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης της υγείας, σύμφωνα με τη μητέρα της 34χρονης, ήταν ένα τροχαίο ατύχημα που είχε: «Είχαν αρχίσει να παραλύουν τα χέρια της. Μου είπε ότι ένιωσε σαν να τράβηξε κάποιος το τιμόνι». Η νεαρή γυναίκα εισήχθη εν τέλει για νοσηλεία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», με τους γιατρούς να προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα να εντοπίσουν από τι πάσχει, διατυπώνοντας σύμφωνα με την εξεταζόμενη μητέρα «διάφορες θεωρίες» (αρχικά υπόνοιες για λευχαιμία, για να καταλήξουν αργότερα σε κάποιο νευρολογικό νόσημα).

Advertising

Η Υπερασπιστική Γραμμή του Κατηγορουμένου

Ο πανεπιστημιακός από την πρώτη στιγμή αρνείται τις κατηγορίες. Σύμφωνα με τη δική του εκδοχή και την υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων του, για την αποδόμηση του κατηγορητηρίου, αντιτάσσονται τα εξής: Όπως επιβεβαιώθηκε και στην ακροαματική διαδικασία, δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας των πράξεων που του καταλογίζονται. Επιμένει, ότι οι οργανισμοί των γυναικών επιβαρύνθηκαν από το νερό στο εξοχικό της οικογένειας, το οποίο είχε περιεκτικότητα σε αρσενικό.

Διαβάστε επίσης  Δίον Πιερίας: Ένας πολιτιστικός και αρχαιολογικός θησαυρός

Ισχυρίζεται μάλιστα πως στο παρελθόν έχει ανευρεθεί τόσο στο αίμα του, όσο και σε αυτό της ανήλικης κόρης του ζευγαριού, μικροποσότητα από αρσενικό. Η υπερασπιστική γραμμή αναφέρεται τέλος στη συχνή και αμελή χρήση ποντικοφάρμακου, αλλά και κατσαριδοκτόνων από την ηλικιωμένη γυναίκα, που ενδέχεται να εισχώρησαν σε πόσιμο νερό και βρώσιμα υλικά.

Ο πανεπιστημιακός, είχε κριθεί προφυλακιστέος, παρά την αρχική διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα. Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δε μπορεί να γνωρίζει την τελική ετυμηγορία στη συγκλονιστική αυτή υπόθεση. Πολλοί είναι εξάλλου και οι μάρτυρες που καλούνται να καταθέσουν και συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνικά κλιμάκια και λοιπούς εμπειρογνώμονες.

Advertising

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ως επί το πλείστον είναι ένας προβληματισμένος τύπος, αλλά ενίοτε και λίγο προβληματικός. Φύσει πολιτικοποιημένος, αλλά κομματικά ανένταχτος. Σπουδές σε Πολιτικές Επιστήμες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό στην Πολιτική Ανάλυση. Από την πολλή Ανάλυση μάλιστα, οδηγήθηκε στον Αναλυτή, με τον οποίο και συνδιαλέγεται καθημερινά στον καθρέφτη..

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κυψέλη

3+1 Brunch Spots Στην Κυψέλη Που Δεν Πρέπει Να Χάσεις

Santo Belto Το Santo Belto στην Κυψέλη, αποτελεί έναν αγαπημένο
Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις

Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις: Η πρώτη γυναίκα οδηγός στη Formula 1

Η Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις ήταν Ιταλίδα οδηγός αγώνων αυτοκινήτου.