Κώστας Σημίτης εφ’ όλης της ύλης

Αποτέλεσμα εικόνας για shmiths dhlwseis

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ιστορίες» έδωσε για πρώτη φορά μετά το τέλος της πρωθυπουργίας του ο Κώστας Σημίτης. Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο σε προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και στην τωρινή, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψή του πάνω σε φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως οι φήμες περί Grexit και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για το Grexit

«Φοβάμαι το ατύχημα. Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση επί μήνες. Οι αξιολογήσεις δεν γίνονται» τόνισε ο κ. Σημίτης, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε πως:«Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που να μη λέει ότι όσο καθυστερούν οι αξιολογήσεις τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα. Οι συνθήκες είναι κακές. Και όταν συμβαίνει αυτό και υπάρχουν όλες αυτές οι δυσκολίες, δεν είναι καθόλου εύκολο να πεις τι θα γίνει αύριο».

Για τη δεύτερη αξιολόγηση

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε πως αμφότερες οι πλευρές που μετέχουν της διαπραγμάτευσης επιθυμούν το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά εμφανίζοντα ορισμένα προβλήματα που δυσκολεύουν την επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Συνάμα, αναφερόμενος στο ζήτημα των εργασιακών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων υπογράμμισε πως: «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι αναγκαίες, αλλά για να γίνουν σωστά, πρέπει από τη μία μεριά, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών να εκπροσωπούν όλους και να μην εκπροσωπούν λίγους μόνο και από την άλλη μεριά, τα συνδικάτα να εκπροσωπούν όλους και όχι να εκπροσωπεί το βασικό συνδικάτο και μόνο».

Advertising

Advertisements
Ad 14
Διαβάστε επίσης  Athens Science Festival 2019: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων 3 – 7 Απριλίου 2019

Για το ενδεχόμενο εκλογών

Ο κ. Σημίτης ήταν σαφής όταν ρωτήθηκε για το αν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα «έκτακτη» και τόνισε πως η κυβέρνηση δε χαίρει πλέον της εμπιστοσύνης και της απήχησης που είχε στο παρελθόν. Μόνη λύση, λοιπόν, για τον ίδιο, η προσφυγή στις κάλπες.

Κεντροαριστερά

Ο κ. Σημίτης ανέδειξε στη συνέχεια τη σημασία συγκρότησης ενιαίου μετώπου στο χώρο της Κεντροαριστεράς με νέα ηγεσία, η οποία, όμως δε θα αποκλείει και παλαιότερους εκφραστές του χώρου.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφορικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο πάλαι ποτέ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως δεν περίμενε να κερδίσει τις εκλογές για την προεδρία, σημειώνοντας παράλληλα, πως είναι αναγκαίο να προβεί σε αλλαγές στα ενδότερα του κόμματος.

Αυτά είπε για το παρόν της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας ο πρώην πρωθυπουργός. Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, έχει να δούμε τι δήλωσε για την περίοδο που ήταν εκείνος στο «τιμόνι» της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και για τις επόμενες κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου.

Advertising

Για την είσοδο στην ευρωζώνη

Ο κ. Σημίτης υπερασπίστηκε την τότε απόφαση εισόδου της χώρας μας στο ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, οι οποίες εκπληρώθηκαν με στοιχεία. Μάλιστα, σημειώνει πως: «η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στο σύστημα με όποιες δυσκολίες υπάρχουν ή ανισότητες ή κακές ρυθμίσεις στο σύστημα γιατί έξω από το σύστημα δεν θα έχει δυνατότητα ομαλής επιβίωσης. Αυτό πιστεύω εγώ και αυτό δείχνει η εμπειρία».

Περί διαφθοράς

Ο τέως πρωθυπουργός θέλησε να απαντήσει στους ισχυρισμούς του τωρινού πρωθυπουργού αναφορικά με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που τώρα εμπλέκονται σε εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές. Αναλυτικότερα, δήλωσε τα εξής: «Για να ξεπεραστεί η διαφθορά χρειάζονται προσπάθειες όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία της Πολιτείας, την παρέμβαση στην κοινή γνώμη. Η καταπολέμηση της διαφθοράς δε γίνεται με καταγγελίες. Δε γίνεται με μισαλλοδοξία. Δε γίνεται με εξεταστικές επιτροπές. Δε γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα».

Διαβάστε επίσης  KKW-WINNIE: H νέα beauty σειρά της Kim Kardashian

Σε αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και συνέχισε αναφέροντας σημερινά παραδείγματα διαφθοράς που μένουν ατιμώρητα, όπως οι αδιαφανείς προσλήψεις στο Δημόσιο, το θέμα με την τράπεζα της Αττικής, αλλά και τις αγορές εξοπλισμών που επηρεάζουν τα μέγιστα τον προϋπολογισμό.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή

Ο κ. Σημίτης δε θα μπορούσε παρά να αναφερθεί στον τότε εκλογικό του αντίπαλο, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο λόγος του για την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή ήταν ιδιαίτερα επικριτικός: «Η ανάπτυξη της χώρας από το 2000 που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη υπήρξε εξαιρετική για τις ελληνικές συνθήκες. Από το 2000 η ανάπτυξη ήταν 4,1% και συνέχισε να είναι υψηλή μέχρι το 2004. Το 2005 κατέρρευσε και μετά από το 2006 κατέρρευσε οριστικά. Το 2009 που έφυγε η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχαμε ανάπτυξη αλλά είχαμε ύφεση 4%. Άρα τα τέσσερα πρώτα χρόνια υπήρχε ανάπτυξη. Επίσης, το χρέος ανέβηκε από το 2008 μέχρι το 2009.

Advertising

Η κυβέρνηση Παπανδρέου και το πρώτο μνημόνιο

Ο τέως πρωθυπουργός άσκησε κριτική και στον Γιώργο Παπανδρέου ψέγοντας ουσιαστικά την κυβέρνησή του για αδυναμία οργάνωσης ενός σχεδίου, το οποίο θα έβγαζε τη χώρα από το αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, είπε πως: «Όταν η κυβέρνηση του 2010, έλεγε ότι δεν θέλουμε λεφτά, θέλουμε την ηθική συμπαράσταση της Ένωσης για να βγούμε από το αδιέξοδο και επι τέσσερις μήνες δεν έλεγε στους Ευρωπαίους τι ακριβώς έπρεπε να γίνει, γιατί οι Ευρωπαίοι να μην κάνουν αυτό που θέλουν;».

Ο Κώστας Σημίτης έκανε λόγο και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και τις σχέσεις της εν γένει με τη χώρα μας

Εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο ένταξης της γείτονος χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δεδομένη χρονική περίοδο, ενώ εξέφρασε το φόβο πρόκλησης θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα απ΄τη στιγμή που: «Από την τουρκική πλευρά προβάλλονται ισχυρισμοί οι οποίοι δε στέκονται, όμως καμιά φορά και από την ελληνική πλευρά προβάλλονται ισχυρισμοί, οι οποίοι οδηγούν σε εντάσεις με την Τουρκία».

Διαβάστε επίσης  Mostbet Durante Güzel Saati

Καταληκτικά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως ένα μικρό σχόλιο στη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, ότι μοιάζει να αποποιείται των ευθυνών που αναλογούν στον ίδιο και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα. Κατακεραυνώνει τις άλλες κυβερνήσεις – οι οποίες έχουν κι αυτές μεγάλο μερίδιο ευθύνης – και ξεχνά τα λάθη των πολιτικών του επιλογών.

Αν κάποιος διαβάσει κάποια κεφάλαια από βιβλία που έχει συγγράψει, θα διαπιστώσει πως στο μυαλό του όλα έβαιναν καλώς στη χώρα μέχρι το 2004. Δυστυχώς, όμως, είχε ξεκινήσει ήδη – και μάλιστα αρκετά χρόνια πριν το 2004 – να δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα για την κρίση που σήμερα ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

Advertising

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Θηλασμός και γνωστική και κινητική ανάπτυξη

Tο παρόν άρθρο Συμβάλλει ο θηλασμός στη γνωστική και κινητική

Creepy Χριστούγεννα για τους λάτρεις του horror

Όταν σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα, το μυαλό μας γεμίζει με εικόνες