Τη νίκη των ιρακινών δυνάμεων και κατ’ επέκταση την απελευθέρωση της Μοσούλης από την κυριαρχία των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους, μετά από διαμάχες τριών χρόνων, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ-Αμπάντι.
«Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έφτασε στην απελευθερωμένη πόλη της Μοσούλης και συνεχάρη τους ηρωικούς μαχητές, αλλά και τους πολίτες του Ιράκ για τη μεγάλη νίκη», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Νωρίτερα είχε μεταδοθεί από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι τζιχαντιστές που είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη της Μοσούλης, έπεσαν μέσα στον ποταμό Τίγρη, σε μία προσπάθεια τους να αποφύγουν το θάνατο από τις ειδικές δυνάμεις του Ιράκ.
Όπως έγινε γνωστό από την κρατική τηλεόραση της χώρας, μία ειδική μονάδα των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ, που έχει εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ και μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην παλιά πόλη της Μοσούλης, έφτασε στην όχθη του ποταμού Τίγρη. Η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε την έναρξη της πτώσης του τελευταίου θύλακα άμυνας των τζιχαντιστών.
Η πτώση της Μοσούλης
Η κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου του 2014 και διήρκεσε 3 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τις 9 Ιουλίου του 2017.
Οι μαχητές της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, υπό την ηγεσία του Αμπού Αμπντουλραχμάν αλ-Μπιλαουί επικράτησαν του Ιρακινού στρατού που υπερασπιζόταν την πόλη, υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Μαχντί Γκαράουι.
Πιο συγκεκριμένα, παρά την αριθμητική υπεροχή του ιρακινού στρατού (30.000) έναντι των μαχητών του ΙSIS (περίπου 1.500), οι τζιχαντιστές κατόρθωσαν, μέσα σε έξι μέρες από την 4η Ιουνίου, να καταλάβουν τη Μοσούλη, καθώς και το Διεθνές Αεροδρόμιο της πόλης.
Στις 24 Μαρτίου του 2014 ανακοινώθηκε η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τις ιρακινές δυνάμεις.
Η επιχείρηση ξεκίνησε με την προσπάθεια ανακατάληψης της βόρειας επαρχίας Νινευής, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε τόσο η βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και των Κουρδικών δυνάμεων των Πεσμεργκά.
Η συνέχεια
Σε λιγότερο γιορτινό κλίμα βρίσκονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι κάτοικοι της Μοσούλης, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε σκηνές στα παράλια της πόλης χωρίς κάποια βοήθεια, ιδίως τώρα, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ζέστης.
«Εάν δεν ξαναχτιστεί η πόλη κι οι άνθρωποι δεν επιστρέψουν στα σπίτια τους ώστε να ξανά αποκτήσουν όσα έχασαν, τότε ποια είναι η αξία της απελευθέρωσης;» είπε ο Μοχάμεντ Χατζί Αχμέτ, έμπορος ειδών ένδυσης στο Reuters.