Η πρόθεση της Γερμανίας για απέλαση προσφύγων στην Ελλάδα

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Γερμανικών μέσων ενημέρωσης η Γερμανία προετοιμάζεται να απελάσει περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες προερχόμενους στην πλειοψηφία τους από τη Συρία πίσω στις χώρες πρώτης υποδοχής, δηλαδή κυρίως στην Ελλάδα και σε έναν μικρότερο βαθμό στην Ιταλία και την Κύπρο. Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών  Tobias Plate στο ενημερωτικό δίκτυο RT « Κατόπιν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) αυτή η διαδικασία επαναπροώθησης θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει από τις 15 Μαρτίου, 2017»

Το σχέδιο αυτό επί της ουσίας δεν είναι παρά μια αναδρομική ενεργοποίηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου την οποία η Γερμανία ανέστειλε μονομερώς το 2015 σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Ελλάδα στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Στη διάρκεια του 2015 η Γερμανία υποδέχτηκε 890.000 (οκτακόσιες ενενήντα χιλιάδες) πρόσφυγες αιτούντες άσυλο ενώ κατά τη διάρκεια του 2016 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε   280.000 (διακόσιες ογδόντα χιλιάδες) λόγω του αποκλεισμού του Βαλκανικού χερσαίου δρόμου (Έβρος, βουλγαρικά σύνορα) αλλά και της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας που υποχρεώνει την δεύτερη να κρατά στο έδαφος της ένα συγκεκριμένο προσφυγικό ποσοστό.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σύμφωνα ξανά με τις δηλώσεις του Tobias Plate «Η απόφαση αυτή της Γερμανικής κυβέρνησης δεν αποτελεί παρά συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανονισμούς της Ε.Ε οι οποίοι ανεστάλησαν λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που υπήρξε στο παρελθόν στην Ελλάδα. Σήμερα οι βιοτικές συνθήκες των προσφύγων στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί και έτσι μπορούν οι προσφυγικές ροές να είναι διαχειρίσιμες μέσα στα συμφωνημένα ευρωπαϊκά πλαίσια»

Διαβάστε επίσης  Νέος ισχυρός μετασεισμός έπληξε το Μεξικό

Οι δηλώσεις αυτές όπως είναι φυσικό ξεσήκωσαν αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όσο και από ανθρωπιστικές οργανώσεις σε Ελλάδα και Γερμανία καθώς έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με την πραγματικότητα. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων ζει σε καταυλισμούς με ανύπαρκτες υποδομές και είναι αντιμέτωπο με την βαριά κακοκαιρία που μαστίζει την χώρα, χωρίς το ελληνικό κράτος να παρέχει κάποια ουσιαστική βοήθεια. Οι προσπάθειες των αλληλέγγυων κοινωνικών δομών και των μη κυβερνητικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την απούσα κρατική μέριμνα. Η άφιξη λοιπόν ακόμα δύο εκατομμυρίων προσφύγων μόνο θα επιδεινώσει την ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Φυσικά η απόφαση αυτή του κυβερνώντος κόμματος στην Γερμανία δεν έχει να κάνει τόσο με την όψιμη και προσχηματική επιθυμία τους να ακολουθήσουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες όσο με το γεγονός πως στις επερχόμενες γενικές εκλογές της Γερμανίας τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αντιμετωπίζουν το φάσμα της ήττας, καθώς η προηγούμενη απόφαση τους για την υποδοχή προσφύγων κατά παράκαμψη της Συμφωνίας του Δουβλίνου δυσαρέστησε την συντηρητική βάση του κόμματος και έριξε κατά πολύ το ποσοστό δημοφιλίας της καγκελαρίου Μέρκελ προσωπικά, όσο και του κυβερνητικού συνασπισμού συνολικά χωρίς να προσελκύσει ψηφοφόρους από πιο προοδευτικούς πολιτικούς χώρους. Με την Γερμανία να είναι ένας από τους βασικότερους επιθυμητούς προορισμούς των αιτούντων άσυλο είναι δεδομένο ότι το μεταναστευτικό είναι σημείο κλειδί στον προεκλογικό αγώνα μέσα στα πλαίσια μιας κοινωνίας όλο και περισσότερο ξενοφοβικής και εσωστρεφούς.

Κατά συνέπεια λοιπόν, η πρόθεση της Γερμανικής κυβέρνησης για επαναπροώθηση των προσφύγων στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μια απάνθρωπη, σχεδόν ναζιστικής έμπνευσης απόφαση, αλλά υπονομεύει και αυτή την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενότητα, καθώς με πρόσχημα την τήρηση μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας υποκύπτει στις απαιτήσεις του πλέον εθνικιστικού και απομονωτικού τμήματος του πληθυσμού της που στο παρελθόν δεν έχει δείξει τις καλύτερες προθέσεις σε ότι αφορά τα υπόλοιπα και κυρίως τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης  Monsieur Minimal Full Band Erotica Live στο ΚΡΕΜΛΙΝΟ στον Πειραιά
Advertising

   

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γονική διαταραχή χρήσης ουσιών: Επιπτώσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο, Γονική διαταραχή

Ιστορία του Drag: Ρίζες, εξέλιξη και σημασία

Ιστορία του Drag: Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τη Σύγχρονη