Εντός του Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Bohuslav Sobotka προγραμμάτισε επίσημο κύκλο συσκέψεων με όλα τα κόμματα της Βουλής για να συζητηθεί η θέση της Τσεχίας στην μετά Brexit Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το ενδεχόμενο εξόδου της Τσεχίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού για μια σκληρή αποχώρηση της Βρετανίας, η Τσεχική κυβέρνηση ανησυχεί για το δικαίωμα των Τσέχων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία να συνεχίσουν να ζουν εκεί. Καθώς και για τις μη ευκαταφρόνητες βρετανικές επενδύσεις που υπάρχουν στην Τσεχία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει σε ένα μεγάλο φάσμα του πολιτικού κόσμου η άποψη, πως μια Τσεχία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερα μια νέα συμφωνία μετακινήσεων και εργασίας.
Μια ακόμα ανησυχία της Τσεχίας είναι ο ολοένα αυξανόμενος και επικρατών εθνικισμός στα μεγάλα έθνη της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία) και η πιθανή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας. Συνεπώς θα αφήσει την Τσεχία «στο έλεος» μεγάλων αντιπάλων μέσα σε μια ένωση που οι χώρες αυτές θα φροντίζουν μόνο για τα συμφέροντα τους σε βάρος των μικρότερων, που θα αποδυναμωθούν με τις αποχωρήσεις. Ακόμα η συνολικότερη αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια τέτοια περίπτωση κάνει τους Τσέχους να διερωτώνται αν αξίζει να χάνουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας για να είναι ενταγμένοι σε κάτι που δεν τους διασφαλίζει απολύτως τίποτα, ούτε καν την διατήρηση της αστικής δημοκρατίας που παρά την άνοδο της τσεχικής ακροδεξιάς παραμένει η πιο δημοφιλής μορφή διακυβέρνησης και έχει βαθιές ρίζες στην Τσεχία.
Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση η Τσεχία έχει καταφέρει να κρατήσει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας αλλά αυτό μπαίνει σε κίνδυνο εάν συνεχιστεί η πρόσδεση της στο άρμα της διαρκώς φθίνουσας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η Τσεχία πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα επί της ουσίας αγνοώντας της οδηγίες των Βρυξελλών για την οικονομία, καθώς διατήρησε αρκετά προστατευτικά μέτρα και έμεινε εκτός Ευρωζώνης.
Όλα τα παραπάνω κάνουν την πιθανότητα ενός Czexit αρκετά ελκυστική σε μια μεγάλη μερίδα των Τσέχων ειδικά αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως ο τσεχικός λαός δεδομένης και της πρόσφατης ιστορίας του (Σοβιετική εισβολή, διαχωρισμός με Σλοβακία) στέκεται τουλάχιστον με σκεπτικισμό απέναντι σε ότι περιορίζει την «ελευθερία κινήσεων» της Τσεχίας. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως στην μετακομμουνιστική εποχή οι Τσέχοι είναι πολιτιστικά προσανατολισμένοι πιο πολύ προς τον αγγλοσαξονικό κόσμο (Βρετανία, ΗΠΑ) παρά προς την αφηρημένη ιδέα του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότερες επενδύσεις στην χώρα είναι αμερικάνικες και βρετανικές δημιουργεί ένα σοβαρό κίνητρο για έξοδο. Σε μια τέτοια περίπτωση με μια μικρή χώρα να βγαίνει αυτοβούλως από την Ένωση που ως βασικό της θεωρητικό πυλώνα είχε την προστασία των μικρών εθνών τότε ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα για την οριστική διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως τουλάχιστον υπήρχε μέχρι σήμερα.