Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Charles Dickens

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Στις 19 Δεκεμβρίου 1843 για πρώτη φορά δημοσιεύεται στο Λονδίνο η νουβέλα του Charles Dickens «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol). Ο εκδοτικός οίκος Chapman & Hall ήταν υπεύθυνος για τα έργα του Dickens μεταξύ 1840  & 1844 και ξανά από το 1858 ως το 1870. Η νουβέλα Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, επικεντρώνεται στον Ebenezer Scrooge, έναν πλούσιο σπαγγοραμμένο που μισεί τα Χριστούγεννα και τη μεταστροφή που δείχνει μετά από την επίσκεψη τριών φαντασμάτων στο σπίτι του. Πιο συγκεκριμένα, ο Charles Dickens τον αναφέρει ως: «Το κρύο μέσα του παγώνει τα γέρικα χαρακτηριστικά του, σουφρώνει την αιχμηρή του μύτη, μαραζώνει το μάγουλο του, σκληραίνει το βάδισμα του, κάνει τα μάτια του κόκκινα, τα λεπτά του χείλη μπλέ και εκφράζει την γνώμη του πονηρά με την εκνευριστική φωνή του». Η έμπνευση για το επίθετο Scrooge, προήλθε από άλλες δύο λέξεις: 1. Misserlines (Φιλαργυρία) και 2. Misanthropy (Μισανθρωπία).


Χριστουγεννιάτικη Ιστορία: Πρώτη έκδοση 19 Δεκεμβρίου 1843 από τον εκδοτικό οίκο Chapman & Hall

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Ο John Leech (29 August 1817 – 29 October 1864) ήταν εκείνος που εικονογράφησε την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Dickens, αλλά έγινε πιο γνωστός για τη δουλειά του στο χιουμοριστικό περιοδικό Punch του Λονδίνου. Στις φωτογραφίες βλέπουμε δείγμα από το εσωτερικό περιεχόμενο του βιβλίου.

Η Χριστουγέννιατικη Ιστορία πρωτοδημοσιεύτηκε σαν σήμερα στις 19 Δεκεμβρίου και ως την παραμονή των Χριστουγέννων τα αντίτυπα της έκδοσης είχαν εξαντληθεί. Οι κριτικές που πήρε ήταν πολύ καλές και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία του συγγραφέα. Ακόμη και σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα και είναι από τα πιο αγαπημένα έργα της Αγγλικής Λογοτεχνίας. Παρ’ όλα αυτά, αντιγράφηκε παράνομα τον Ιανουάριο του 1844. Ο Dickens κινήθηκε με ένδικα μέσα, με αποτέλεσμα οι εκδότες αντιγραφείς να πτωχεύσουν. Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία κατάφερε να μείνει ως ένα διαχρονικό λογοτεχνικό έργο. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και παίχτηκε σε πολλές θεατρικές σκηνές, τον κινηματογράφο, όπερα κτλ.


Ο Charles Dickens όταν έγραφε το βιβλίο οραματιζόταν κοινωνική δικαιοσύνη

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Το βιβλίο του Dickens αποτέλεσε σοβαρό έναυσμα για το δώρο των Χριστουγέννων, τον στολισμό των δέντρων, τα κάλαντα και την ανταλλαγή ευχετήριων καρτών και δώρων. Στην φωτογραφία βλέπουμε το βιβλίο.

Ο Charles Dickens όταν έγραφε την νουβέλα Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, η Μεγάλη Βρετανία βρισκόταν στο κατώφλι της αλλαγής των Χριστουγεννιάτικων παραδόσεων, όπως τα κάλαντα, καθώς και τη διακόσμηση των δέντρων, μοντέρνα στοιχεία που πρόσθεσε και στη νουβέλα. Επίσης, η επιρροή του από τους συγγραφείς Washington Irving και Douglas Jerrold είναι εμφανής. O Irving και ο Jerrold είχαν την ίδια οπτική για τον τρόπο που μετέφεραν στον γραπτό λόγο την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, δηλαδή τη νοσταλγία για την γιορτή της Χριστιανοσύνης, η οποία θα διόρθωνε και θα επανέφερε την κοινωνική αρμονία και τάξη, η οποία πλέον είχε χαθεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Με αυτή την ματιά στα πράγματα ταυτίζοταν απόλυτα και ο Dickens.

Διαβάστε επίσης  ΕΟΚ: Από το όνειρο ως την πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η παιδική εργασία και η εκμετάλλευση επηρέασε βαθιά τον Dickens

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Ο Charles Dickens έγραφε με βάση τα προσωπικά του βιώματα, όπως ήταν η παιδική εργασία. Και εκείνος βίωσε κάτι ανάλογο όταν φυλακίστηκε ο πατέρας του και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Μέσα θα βρούμε και επιρροές, οι οποίες έχουν να κάνουν με το πως μεγάλωσε ο Dickens. Γεννημένος στο Portsmouth, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο πολύ νωρίς, για να εργαστεί σε εργοστάσιο, για να βιοποριστεί. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να γράψει 15 νουβέλες. Ένα άλλο θέμα στο οποίο ο Dickens είχε μεγάλη ευαισθησία και φαίνεται πως τον επηρέασε να γράψει το βιβλίο Χριστουγεννιάτικη Ιστορία ήταν η εργασία των μικρών φτωχών παιδιών στην Βιομηχανία κάτω από τρομακτικές συνθήκες. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε πέντε κεφάλαια, τα οποία ο Dickens τα ονομάζει staves (στελέχη).


Ebenezer Scrooge: Ένας χαρακτήρας καθρέφτης, φτιαγμένος από τα σπασμένα κομμάτια του πατέρα του

Λέγεται πως ο Charles Dickens εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Ebenezer Scrooge από τις διαμάχες που είχε με τον πατέρα του. Η ψυχολογική διαμάχη είχε να κάνει με δυο ανθρώπους εκ διαμέτρου αντίθετους μεταξύ τους, τον Charles Dickens έναν κοινωνικό και αγαπητό γιο και τον πατέρα του έναν παγερό και άπληστο άντρα. Το όνομα Ebenezer (stone of help – πέτρα βοηθείας) ήταν συμβολικό και δόθηκε για να δείξει πως ο Scrooge είχε τελικά μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή.

Εάν μπορούσα να δουλέψω την θέληση μου, σε κάθε ηλίθιο του οποίου τα χείλη θα πρόφεραν χαρούμενα Χριστούγεννα, θα έπρεπε να βραστεί μέσα στην πουτίγκα του και να θαφτεί με ένα άγιο παλούκι στην καρδιά του. Θα έπρεπε!

Ebenezer Scrooge.


Η υπόθεση

H Χριστουγεννιάτικη Ιστορία ξετυλίγεται την παραμονή των Χριστουγέννων του 1843. O Ebenezer Scrooge έχει στην δουλειά του τον Bob Cratchit, έναν πολύ χαμηλά αμειβόμενο υπάλληλο και κάτω από ένα εξοντωτικό ωράριο εργασίας. Μισεί τα Χριστούγεννα και δείχνει το σκληρό πρόσωπο του στους άλλους, αρνούμενος να κάνει μια δωρεά για τους φτωχούς.

Διαβάστε επίσης  Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος με τη χρυσή πένα

Η επίσκεψη του πνεύματος του πεθαμένου συνεταίρου του Jacob Marley τον προειδοποιεί…

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Στην Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, ο Jacob Marley είναι ο συνεταίρος του Scrooge, ο οποίος έχει πεθάνει πριν από επτά χρόνια, λίγο πριν την παραμονή των Χριστουγέννων. Όσο ζούσε, ήταν ένας πολύ πετυχημένος τραπεζίτης, αλλά και άσπλαχνος χαρακτήρας.

Την ώρα που ετοιμάζεται να κοιμηθεί, τον επισκέπτεται το φάντασμα του πεθαμένου συνεταίρου του, ο Jacob Marley. Ακριβώς όπως ο Ebenezer Scrooge, ο Marley πέρασε κατά τον ίδιο τρόπο την ζωή του. Θησαυρίζοντας και δίχως κανένα οίκτο για τους άπορους. Η τιμωρία του ήταν να είναι δεμένος για την αιωνιότητα με αλυσίδες εξαιτίας της απληστίας του. Προειδοποεί τον Scrooge πως θα έχει την ίδια μοίρα, αν δεν αποφασίσει να αλλάξει.


Τρία πνεύματα και τρείς σκηνές είναι αρκετά για την μεταμέλεια και την μεταστροφή του Ebenezer Scrooge

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Στη συνέχεια τον επισκέπτονται τρία φαντάσματα: 1. Του παρελθόντος (η σκηνή μεταφέρεται στον Scrooge ως μικρό παιδί), 2. του παρόντος (πως υποφέρουν οι άνθρωποι εξαιτίας του τώρα) και 3. του Μέλλοντος (η κατάληξη που θα έχει ο Scrooge). Τα οράματα που έχει, καταλήγουν μπροστά από τον τάφο του, με τον ίδιο να ικετεύει το φάντασμα να αλλάξει την μοίρα του! Ο Scrooge θα αλλάξει άμεσα και θα απαρνηθεί τον άπληστο και γεμάτο σκληροκαρδία πρώτερο βίο του. Το βιβλίο κλείνει με τον Scrooge να κάθεται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του υπαλλήλου του, Bob Cratchit, και να γίνεται ο δεύτερος πατέρας για τον μικρό Tim.


Ebenezer Scrooze: Παγκόσμιο σύμβολο φιλαργυρίας

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Μπορεί να αποτελεί ένα από τα καλύτερα έργα της Αγγλικής Λογοτεχνίας για μικρούς και για μεγάλους, αλλά το άκουσμα του ονόματος Scrooge συνδέθηκε με την απληστία. Παρά το happy ending της νουβέλας με την ολοκληρωτική μεταστροφή του Scrooge από έναν φιλάργυρο υπάνθρωπο σε έναν πραγματικά καλό άνθρωπο, o Ebenezer Scrooge έγινε το σύμβολο της φιλαργυρίας και του τσιγκούνη. Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως το τέλος, είναι ηθικοπλαστικό και τον θέτει σε βαθύ προβληματισμό.Ο Charles Dickens τελικά ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Αξίζει να διαβαστεί από όλους!

Διαβάστε επίσης  Ζωή Γεωργανά - «Φως λουσμένο από Χρυσόσκονη»

Ακολουθεί το βίντεο με το Official Trailer της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας σε animation με πρωταγωνιστή τον Jim Carrey.

 Πηγές

Φωτογραφικό υλικό

pinimg, ebay, yroneeagleeyenews, independent, pinterest, theguardian, forbes.

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι