Ιούλιος Βερν. Ένα όνομα που συνδέεται άμεσα με την επιστημονική φαντασία των παιδικών μας χρόνων. Ήταν ο πρώτος που μίλησε για τεχνολογία και αεροπλάνα πριν καν ανακαλυφθούν. Είναι ο δεύτερος πιο μεταφρασμένος συγγραφέας στον κόσμο μετά την Αγκάθα Κρίστι. Εκπαιδευτικοί και όχι μόνο, υποστηρίζουν πως ένα μυθιστόρημα του Βερν θα ήταν το καλύτερο ξεκίνημα για ένα παιδί, ώστε να ενταχθεί στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού και της λογοτεχνίας.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Ιούλιος Βερν γεννήθηκε στη Ναντ της Γαλλίας τον Φεβρουάριο του 1828 από ευγενείς γονείς. Πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια κοντά στον ποταμό Λίγυρα, όπου ο μικρός τότε Ιούλιος θαύμαζε τα πλοία που έρχονταν από όλες τις γωνιές του κόσμου. Ήδη φανταζόταν αρώματα και μυστικά από όλο τον κόσμο και την ιστορία που μπορεί να έφερναν αυτά τα πλοία.
Από την άλλη μεριά, οι γονείς του – και ιδιαίτερα ο πατέρας του – ήταν αυστηροί για το τι επάγγελμα να ακολουθήσει ο γιος τους, καθώς ήθελαν να ασχοληθεί με τη νομική. Ήταν μόλις 11 ετών, όταν αποφάσισε να ταξιδέψει κρυφά από τους γονείς του στις Δυτικές Ινδίες, κάτι φυσικά που δεν κατάφερε. Ο λόγος της απόφασης αυτής; Μα φυσικά, η ανάγνωση των έργων Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων και Ιστορίες της Πέτσινης Κάλτσας του Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ. Μέσα από αυτά τα μυθιστορήματα άρχισε να σκέφτεται ταξίδια ανά τον κόσμο, ενώ είχε ιδιαίτερη κλίση στη γεωγραφία. Είχε αγάπη για τη θάλασσα και τα ταξίδια, κάτι το οποίο φάνηκε μετέπειτα, στο συγγραφικό του έργο.
Ξεκίνησε να μελετά λατινικά και ελληνικά, αλλά είχε ιδιαίτερο ταλέντο στις εφευρέσεις και στο να κατασκευάζει διάφορα αντικείμενα. Το 1848, ύστερα από πίεση του πατέρα του, έφυγε για Παρίσι, προκειμένου να πάρει το πτυχίο του και να αναλάβει το δικηγορικό γραφείο της οικογένειας.
Τα χρόνια της συγγραφικής επιτυχίας
Παράλληλα με τις σπουδές του ο Ιούλιος Βερν αποφασίζει να δουλέψει στο χρηματιστήριο, προκειμένου να συντηρηθεί. Χρήματα, βέβαια, που ξόδευε σε θέατρα και βιβλία. Διψούσε για μάθηση, καθώς ό,τι είχε να κάνει με τέχνες και επιστήμη το λάτρευε. Έτσι, ξεκίνησε να γράφει λιμπρέτα και οπερέτες.
Το 1851 δημοσιεύτηκαν στο λογοτεχνικό περιοδικό «Le Musée des familles» οι πρώτες του μικρές ιστορίες: «Τα πρώτα καράβια του μεξικανικού ναυτικού» και «Ταξίδι με αερόστατο». Και στις δύο ιστορίες υπήρχαν δύο κοινά: η γεωγραφία και τα φανταστικά ταξίδια σε άγνωστα μέρη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γνώρισε τον Βίκτωρα Ουγκώ και τον Αλέξανδρο Δουμά. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1855, δημοσιεύτηκε το πρώτο του μυθιστόρημα ταξιδιών και περιπέτειας, το «Ξεχειμώνιασμα στους πάγους».
Λίγο πριν το επίσημο ντεμπούτο του στη συγγραφή, ο Ιούλιος Βερν παντρεύτηκε την Ονορίν ντε Βιαν Μορέλ, με την οποία απέκτησε έναν γιο. Η γυναίκα του είχε ήδη άλλα δύο παιδιά από τον πρώτο της γάμο, ενώ οι σχέσεις του Μισέλ Βερν με τον πατέρα του δεν ήταν πάντα καλές, παρά μόνο τα τελευταία χρόνια.
Στις αρχές του 1860 γνωρίζει τον εκδότη του Ουγκώ, Πιερ-Ζιλ Ετζέλ, ο οποίος έμελλε να είναι και η δίοδος στον επίσημο συγγραφικό κόσμο. Και ενώ βρισκόμασταν στα τέλη του 19ου αιώνα και η βιομηχανική επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει, δόθηκε στον Βερν το βήμα για να πάει τη φαντασία του παραπέρα.
Το 1863 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του Βερν με τίτλο «Πέντε εβδομάδες με αερόστατο». Σημείωσε τεράστια επιτυχία για την εποχή, ενώ ο Βερν ήρθε σε επαφή με ερευνητές και εφευρέτες για να τον βοηθήσουν να «ζωντανέψει» τα μυθιστορήματά του.
Το 1864 εκδίδεται μια σειρά από έργα με το πιο γνωστό να είναι το «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης». Αν και την ίδια χρονιά το επόμενο βιβλίο του, το «Παρίσι στον 20ο Αιώνα», απορρίπτεται, το 1865 εκδίδεται το σπουδαίο «Από τη Γη στη Σελήνη».
Το 1867 είναι μια σημαδιακή χρονιά για τον Βερν, καθώς το παιδικό του όνειρο έγινε πραγματικότητα. Αγοράζει το σκάφος των ονείρων του, με το οποίο θα ταξίδευε σε όλα τα μέρη και τις θάλασσες που είχε ονειρευτεί μαζί με τη σύζυγό του. Παράλληλα με το «ονειρεμένο» ταξίδι του Βερν εκδόθηκε η «Γεωγραφία της Γαλλίας και των Αποικιών της» . Το 1869-1870 ο Βερν επιστρέφει στη λογοτεχνική σκηνή και θριαμβεύει με τους δύο τόμους του περίφημου «20.000 Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα», καθώς και με δύο ακόμα ολοκληρωμένες ιστορίες, το «Γύρω από τη Σελήνη» και την «Ανακάλυψη της Γης».
Τη δεκαετία του 1870, ο Ιούλιος Βερν απολάμβανε την εξερεύνηση του κόσμου, καθώς έφτασε μέχρι και στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Παράλληλα, βομβάρδισε τον συγγραφικό κόσμο και το κοινό του με έργα κληρονομιάς, με έργα που κάθε σπίτι θα ήθελε και θα έπρεπε να έχει. Μερικά από αυτά τα θαυμάσια έργα είναι: «Η Πλωτή Πολιτεία» (1871), «Στα Κύματα και στη Φωτιά» (1871), «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες» (1873), «Η Μυστηριώδης Νήσος» (1875), «Μιχαήλ Στρογγόφ» (1876), «Δεκαπενταετής Πλοίαρχος» (1878) κ.τ.λ.
Επιπλέον, του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής και συνέχισε να εκδίδει και άλλα έργα μετά το 1880, όπως: «Η Σχολή των Ροβινσώνων» (1882), «Το Φλογισμένο Αρχιπέλαγος» (1884), «Βορράς Εναντίον Νότου» (1887), «Ροβήρος ο Κατακτητής» (1886), «Δύο Χρόνια Διακοπές» (1888) και «Οικογένεια Δίχως Όνομα» (1889).
Λέγεται πως στο έργο «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης», ο Ναύτιλος δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους αναγνώστες να καταλάβουν την επιστήμη της Ωκεανογραφίας και της Γεωγραφίας. Αξίζει να σημειωθεί πως κέντρο του κόσμου θεωρούσε την Ισλανδία και τη Σκανδιναβία.
Τα τελευταία χρόνια
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε στην Αμιένη της Βόρειας Γαλλίας, όπου ήταν για δεκαπέντε χρόνια δήμαρχος. Μέσα όμως από την επιτυχία, προσωπική και επαγγελματική, υπήρξαν γεγονότα που τον στιγμάτισαν.
Το 1886 ο αγαπημένος του ανιψιός Gaston αποπειράται να τον σκοτώσει, με αποτέλεσμα η σφαίρα να τον βρει στην κνήμη, αφήνοντάς τον κουτσό για το υπόλοιπο της ζωής του. Μια βδομάδα μετά, πεθαίνει ο εκδότης και μέντορας του Hetzel, με το γεγονός να αφήνει τον συγγραφέα συντετριμμένο. Το παζλ συμπληρώνεται έναν χρόνο αργότερα με το θάνατο της μητέρας του.
Έξι χρόνια μετά, τα προβλήματα υγείας πύκνωναν για τον ιδιοφυή συγγραφέα. Ο καταρράκτης που τον ταλαιπωρούσε, μείωσε κατά πολύ την όρασή του, ενώ υπέφερε από διαβήτη και μερική παράλυση στα άκρα του. Στις 24 Μαρτίου 1905 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών.
Ο γιος του ανέλαβε να εκδώσει ημιτελή έργα του με μεγάλη επιτυχία, για να τιμήσει τον πατέρα του για την κληρονομιά που άφησε πίσω του.
Ο Ιούλιος Βερν είναι ο συγγραφέας που έφερε την τεχνολογική επανάσταση στην επιφάνεια, πριν αυτή εμφανιστεί. Ταξίδεψε μικρούς και μεγάλους με την επιστημονική του φαντασία και την αγάπη του για τα ταξίδια και τη θάλασσα.
Συνολικά εκδόθηκαν 70 βιβλία, από τα οποία τα 54 έχουν ως θέμα την γεωγραφία και την τεχνολογία. Ήταν κάτι παραπάνω από «ξεναγός», καθώς στα βιβλία του εξέφραζε την ψυχολογία ως επιστήμη, πολύπλοκα πολιτικά ζητήματα και κοινωνική σάτιρα.
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία αυτού του σπουδαίου συγγραφέα:
Πηγές:
Ιούλιος Βερν. Ανακτήθηκε από:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%BD (τελευταία πρόσβαση 19.2.2019)
Ιούλιος Βερν. Ανακτήθηκε από https://www.sansimera.gr/biographies/243 (τελευταία πρόσβαση 19.2.2019)