Κυβέλη Θεοχάρη: πρόκειται για μία σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου. Αν και εγκατέλειψε νωρίς την καριέρα της, οι επιτυχίες της ήταν πολλές κατά το σύντομο πέρασμα της. Η Κυβέλη Θεοχάρη – Ζωγραφίδη ήταν μέλος μίας από της πιο σπουδαίες ελληνικές θεατρικές οικογένειες. Ήταν εγγονή της μεγάλης πρωταγωνίστριας Κυβέλης. Ποια ήταν όμως η σπουδαία ηθοποιός; Ας δούμε λίγα πράγματα για τη ζωή της και το σύντομο πέρασμα της από το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο.
Οι πρώτες εμφανίσεις της Κυβέλης
Η Κυβέλη Θεοχάρη Ζωγραφίδη γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1924 και ήταν κόρη της ηθοποιού Μιράντας Μυράτ και του Σπύρου Θεοχάρη και εγγονή της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ. Η πρώτη της εμφάνιση πραγματοποιήθηκε με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη στο έργο «Ταξίδι αναψυχής», το 1954. Ένα χρόνο αργότερα έλαβε συμμετοχή στο θίασο της μητέρας της και του Λάμπρου Κωνσταντάρα και έπαιξε στα έργα: «Δύο άσπρα τριαντάφυλλα» και «Οι μαιτρέσσες του μπαμπά». Ταυτόχρονα, συμμετείχε στις «ποιητικές απογευματινές», τις οποίες οργάνωνε η Μιράντα Μυράτ στο θέατρο «Κυβέλης», που βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος.
Δύο χρόνια αργότερα συνεργάστηκε με το θίασο Ηλιόπουλου – Φωτόπουλου, με τον οποίο εμφανίστηκε στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου με τίτλο «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» και στο «Μια τσουκνίδα στις βιολέτες». Η πανέμορφη και ταλαντούχος ηθοποιός είχε ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις από τις πρώτες εμφανίσεις της. Δεν είναι τυχαίο ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να συμπρωταγωνιστήσει με τόσο σπουδαία ονόματα.
Κυβέλη Θεοχάρη: Εργογραφία
Στη συνέχεια της καριέρας της, η Κυβέλη Θεοχάρη εμφανίστηκε το 1955 στην ταινία του Ορέστη Λάσκου «Γκόλφω», που βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σπύρου Περεσιάδη, παίζοντας το ρόλο της Σταυρούλας. Έπειτα, συνεργάστηκε με το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη (1957-59), με τον οποίο έπαιξε στα έργα «Το τιμόνι του έρωτα» του Παναγιώτη Καγιά και «Ο Ηλίας του 16ου» των Σακελλάριου και Γιαννακόπουλου.
Η πορεία της ηθοποιού ήταν γεμάτη επιτυχίες, καθώς στη συνέχεια έπαιξε στα έργα: «Η Άγνωστος» (1956) του Ορέστη Λάσκου, όπου έπαιξε το ρόλο της Ευτυχίας, παίζοντας μάλιστα μαζί με τη γιαγιά της Κυβέλη, «Ο ζηλιαρόγατος» (1956) του Γιώργου Τζαβέλλα, με το Βασίλη Λογοθετίδη, παίζοντας το ρόλο της Κική Μανωλοπούλου, «Στουρνάρα 288» (1959) του Ντίνου Δημόπουλου στο ρόλο της Φώφης Ασημομύτη, «Ο Ηλίας του 16ου» (1959) του Αλέκου Σακελλάριου, όπου έπαιξε το ρόλο της Αλέκας Κωνσταντινίδου, «Ανθισμένη αμυγδαλιά» (1959) του Χρίστου Αποστόλου, «Ο Δήμος από τα Τρίκαλα» (1962) του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου έπαιξε μαζί με τον Κώστα Χατζηχρήστο στο ρόλο της Λέλας και άλλες.
Το καλοκαίρι του 2014, σε ηλικία πλέον 90 ετών, η ηθοποιός επέστρεψε μετά από δεκαετίες στον κινηματογράφο. Πρωταγωνίστησε στην ταινία docufiction του Alessandro Spiliotopulos «Οι κόρες του Χάους». Η ταινία αποτέλεσε μία συμπαραγωγή του Ινστιτούτου Κυβέλη και της Tetrafillon Films. Η ταινία μικρού μήκους παρουσιάζει με πρωτότυπο και αρκετά ανατρεπτικό τρόπο την ιστορία της σημαντικότατης θεατρικής οικογένειας της Κυβέλης και της σχέσης της οικογένειας με τα έργα του Πιραντέλο. Η ταινία είχε φόντο την Ελλάδα και την Ευρώπη των αρχών του προηγούμενου αιώνα.
Το τέλος της καριέρας και η μετέπειτα ζωή της Κυβέλης Θεοχάρη
Η Κυβέλη Θεοχάρη, δυστυχώς, παρά το γεμάτο επιτυχίες και πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα της αποσύρθηκε γρήγορα από τον κινηματογράφο και το θέατρο. Από το 1960 και έπειτα ακολούθησε άλλους δρόμους. Εργάστηκε ως ξεναγός αρχαιολογικών χώρων, αλλά και διευθύντρια-συντονίστρια σε ελληνικές και κρουαζιέρες στην Ευρώπη. Λίγα χρόνια αργότερα, η ηθοποιός ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τα έτη στα οποία διετέλεσε πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μέχρι το έτος 1999. Πρωτοστάτησε ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία του Ινστιτούτου Κυβέλη στην Ερμούπολη της Σύρου, το έτος 1999.
Το Ινστιτούτο Κυβέλη αποτελεί έναν Πολιτιστικό Φορέα, ο οποίος στοχεύει στην έρευνα σχετικά με τη θεατρική ιστορία του ελληνισμού, αναδεικνύοντας ταυτόχρονες διεργασίες στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο. Με αφετηρία την περιπέτεια μιας σπουδαίας οικογένειας, που σημάδεψε το θέατρο, την πολιτική και την τέχνη στον ελληνικό 20ο αιώνα, οργανώνει πολιτιστικές συνεργασίες και προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό με άξονα το Αιγαίο. . Σκοπό του Ινστιτούτου αποτελεί η διάσωση, η έρευνα, η αξιοποίηση και η ανάδειξη ιστορικού υλικού που αφορά το ελληνικό κι ευρωπαϊκό θέατρο του 20ου αιώνα, με αφορμή τη ζωή και το έργο και μεγάλης πρωταγωνίστριας Κυβέλης και της οικογένειάς της.
Η Κυβέλη Θεοχάρη απεβίωσε πριν 4 έτη, στις 7 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα, έχοντας πλέον φτάσει σε ηλικία 92 ετών. Η ηθοποιός παντρεύτηκε δύο φορές. Από τον πρώτο της γάμο με τον Κωνσταντινουπολίτη Γιάννη Στεφανίδη απέκτησε την κόρη της Βαλεντίνη Στεφανίδη-Ποταμιάνου, το 1943. Μετά τον πρώτο γάμο της ξαναπαντρεύτηκε τον Αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος Τίτο Ζωγραφίδη, που πέθανε το 1981. Στον σύνδεσμο ακολουθεί η ταίνία «Στουρνάρα 288» στην οποία εμφανίζεται η Κυβέλη:
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
“Κυβέλη Θεοχάρη” ανακτήθηκε από: sansimera.gr (τελευταία επίσκεψη: 11/09/2021).
“Κυβέλη Θεοχάρη” ανακτήθηκε από: retrodb.gr (τελευταία επίσκεψη: 11/09/2021).
“Κυβέλη Θεοχάρη – Ποια ήταν η ηθοποιός που έφυγε από την ζωή” ανακτήθηκε από: tilegrafimanews.gr (τελευταία επίσκεψη: 11/09/2021).
“Πέθανε η ηθοποιός Κυβέλη Θεοχάρη” ανακτήθηκε από: naftemporiki.gr (τελευταία επίσκεψη: 11/09/2021).
“Ινστιτούτο Κυβέλη” ανακτήθηκε από: syrosisland.gr (τελευταία επίσκεψη: 11/09/2021).
“Κυβέλη Θεοχάρη – Ποια ήταν η ηθοποιός που έφυγε από την ζωή” ανακτήθηκε από: tilegrafimanews.gr (τελευταία επίσκεψη: 11/09/2021).
“Κυβέλη: Μια σπουδαία ηθοποιός με πάθος για το θέατρο και τη ζωή” ανακτήθηκε από: maxmag.gr (τελευταία επίσκεψη: 11/09/2021).
“Αυλαία για την ηθοποιό που έζησε στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου” ανακτήθηκε από: espressonews.gr (τελευταία επίσκεψη: 11/09/2021).
“Πέθανε η ηθοποιός Κυβέλη Θεοχάρη” ανακτήθηκε από: tlife.gr (τελευταία επίσκεψη: 11/09/2021).
“Πέθανε η ηθοποιός Κυβέλη Θεοχάρη” ανακτήθηκε από: daypress.gr (τελευταία επίσκεψη: 11/09/2021).
“Θεοχάρη Κυβέλη” ανακτήθηκε από: vasilisblogs.blogspot (τελευταία επίσκεψη: 11/09/2021).
“Πέθανε την Τρίτη η ηθοποιός Κυβέλη Θεοχάρη – Ζωγραφίδη” thetoc.gr (τελευταία επίσκεψη: 11/09/2021).
“Κυβέλη Θεοχάρη: Βιογραφίες – Θέατρο – Κινηματογράφος” ανακτήθηκε από: newsall.gr (τελευταία επίσκεψη: 11/09/2021).