Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι ο άνθρωπος με τη χρυσή πένα. Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους, αναγνωρισμένους και επιτυχημένους δημοσιογράφους και στιχουργούς. Έχει γράψει τους στίχους σε πάρα πολλά γνωστά και διαχρονικά τραγούδια κι έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες.
Τα παιδικά χρόνια του Λευτέρη Παπαδόπουλου
Στις 14 Νοεμβρίου του 1935 γεννήθηκε στην Αθήνα ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Η καταγωγή του ήταν μικρασιατική από την πλευρά του πατέρα του, που ήταν ένας τσαγκάρης με καταγωγή από την Προύσα, ενώ η μητέρα του ήταν καθαρίστρια και είχε γεννηθεί στη Ρωσία.
Λόγω της Κατοχής, του Εμφυλίου πολέμου, αλλά και της φτώχειας των γονιών του, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έζησε πάρα πολύ δύσκολα στα πρώτα χρόνια της ζωής.
Όπως είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του, υπήρξαν αρκετά βράδια που ως μικρό παιδάκι πήγαινε για ύπνο νηστικός, αφού δεν υπήρχε καθόλου φαγητό στο σπίτι του. Αυτές οι παιδικές του δυσκολίες που βίωσε τον στιγμάτισαν, αλλά και τον σμίλεψαν, έτσι ώστε να γίνει ο σπουδαίος στιχουργός που γνωρίσαμε αργότερα.
Οι σπουδές του Λευτέρη Παπαδόπουλου
Στο σχολείο ήταν ένας από τους καλύτερους και πιο μελετηρούς μαθητές. Συγκεκριμένα, ήταν μαθητής του Β΄ Γυμνασίου στην οδό Χέυδεν. Στο ίδιο σχολείο μαζί του, φοιτούσαν ο Αλέκος Φασιανός, ο Χρήστος Γιανναράς και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.
Αργότερα, πέρασε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωστόσο, δεν τελείωσε τη Νομική. Ενώ ήταν τριτοετής φοιτητής της Νομικής, στράφηκε προς τη δημοσιογραφία.
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ως δημοσιογράφος
Η πρώτη δουλειά που ανέλαβε ως δημοσιογράφος ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ήταν στην αθλητική εφημερίδα Ομάδα που άνηκε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Εκεί εργάστηκε ως ρεπόρτερ.
Στη συνέχεια μεταπήδησε στο Βήμα. Το 1959, ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα. Για την ακρίβεια δούλευε ως δημοσιογράφος για την εφημερίδα Τα Νέα μέχρι και το 2012 που σταμάτησε.
Για την προσφορά του ως δημοσιογράφος, ο Παπαδόπουλος έχει τιμηθεί από την ΕΣΗΕΑ με το βραβείο Ξενοφών το 2009.
Το ξεκίνημά του Λευτέρη Παπαδόπουλου ως στιχουργός
Το 1963, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος κυκλοφόρησε μαζί με τον νεαρό τότε και ανερχόμενο Σταύρο Ξαρχάκο δύο τραγούδια που έγιναν τεράστιες διαχρονικές επιτυχίες. Αυτά τα τραγούδια ήταν η Άπονη ζωή και η Φτωχολογιά.
Έτσι, έκανε μια δυναμική είσοδο στο τραγούδι και κατάφερε να τον θαυμάσουν ακόμα και οι καταξιωμένοι τότε στιχουργοί όπως ήταν η Ευτυχία Παπαγιανοπούλου. Συγκεκριμένα, η Ευτυχία Παπαγιανοπούλου είχε πει για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο ότι αυτός θα τους στείλει όλους στη σύνταξη.
Ο Παπαδόπουλος έχει γράψει τουλάχιστον 1.200 στίχους τραγουδιών. Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου είναι τα τραγούδια Αυτά τα χέρια, Βροχή και σήμερα, Το άγαλμα, Έπεφτε βαριά σιωπή, Δελφίνι δελφινάκι, Είπα να φύγω, Επειδή σ’ αγαπώ, Δώσε μου το στόμα σου, Καμαρούλα, Τι σου ‘κανα και πίνεις, Θα πιώ απόψε το φεγγάρι, Η δουλειά κάνει τους άντρες, Του αγοριού απέναντι κ.α.
Επιπλέον, έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία που περιέχουν τα τραγούδια των οποίων τους στίχους έχει γράψει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Οι τίτλοι των βιβλίων αυτών είναι Εκατό ανέκδοτα τραγούδια, Τα τραγούδια μου και Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους.
Η συγγραφή βιβλίων
Εκτός από τα βιβλία που περιλαμβάνουν τους στίχους των τραγουδιών που έχει γράψει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, έχει κυκλοφορήσει και άλλα βιβλία του. Τα βιβλία του είναι τα εξής: Η Τουρκία χωρίς φερετζέ, Ζω από περιέργεια, Επαρχίες της Αθήνας, Μάνος Λοΐζος, Όλα είναι ένα ψέμα, Είναι γλεντζές, πίνει γάλα, Εν αρχή είναι ο Καζαντζίδης. Επίσης έχει γράψει τα βιβλία Να συλληφθεί το ντουμάνι, Δώδεκα πόντους και μισό και Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια. Επιπλέον, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έγραψε τη μετάφραση του Άσματος ασμάτων.
Μαζί με την σύζυγό του, Ράια Μουζενίδου έγραψαν δύο θεατρικά έργα. Τα θεατρικά έργα αυτά είναι Ο γολγοθάς μιας ορφανής ανύπαντρης μητέρας και το Εν βρασμώ ψυχής.
Μιούζικαλ και τηλεόραση
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει γράψει, και επίσης έχει παρουσιάσει ο ίδιος, αρκετές εκπομπές της τηλεόρασης. Μια από τις εκπομπές αυτές ήταν και η εκπομπή Συναντήσεις που φιλοξένησε σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας.
Όσον αφορά τα μιούζικαλ, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει γράψει τους ελληνικούς στίχους για παγκοσμίου φήμης μιούζικαλ που ανέβηκαν και στην Ελλάδα, όπως ήταν το Άννυ, η Γλυκιά Ίρμα, ο Δρόμος, η Εύθυμη χήρα κ.α.
Η οικογένεια του Λευτέρη Παπαδόπουλου
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γνώρισε κι ερωτεύτηκε τη γυναίκα της ζωής του, Ράια Μουζενίδου, στη Θεσσαλονίκη. Η Ράια Μουζενίδου ζούσε τότε πολύ πιο άνετη ζωή από οικονομική άποψη. Σπούδαζε βιοχημεία στη Γενεύη. Αργότερα, η Ράια Μουζενίδου ανέβασε και θεατρικές παραστάσεις.
Επίσης, προέρχεται από μια από τις καλύτερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης. Τέλος, όπως είπε σε παλιότερη συνέντευξη για τη Ράια ο οικογενειακός τους φίλος, Γιώργος Λιάνης, εκείνη ήταν κατά κοινή ομολογία η δεύτερη σε ομορφιά Θεσσαλονικιά, αμέσως μετά από τη Ζωή Λάσκαρη.
Προκειμένου να κλέψει την καρδιά της αγαπημένης του, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος χρησιμοποίησε τα τραγούδια που είχε γράψει, κι έτσι η Άπονη καρδιά κατάφερε να κλέψει και τη δική της καρδιά.
Για τη Ράια Μουζενίδου, ο Παπαδόπουλος έχει γράψει του στίχους του τραγουδιού Τι σου ‘κανα και πίνεις το οποίο και τυχαίνει να είναι το αγαπημένο τραγούδι της κόρης τους.
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και η Ράια Μουζενίδου έχουν έναν γιο και μια κόρη. Ο γιος τους, Νότης, είναι δημοσιογράφος, ενώ η κόρη τους, Υακίνθη, είναι ηθοποιός. Επίσης, έχουν τρία εγγόνια, τον Λευτέρη, τη Μαρία-Νεφέλη και τη Μυρτώ.
Η αγάπη του Λευτέρη Παπαδόπουλου για την ΑΕΚ
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη και την αδυναμία που έχει στην ομάδα του την ΑΕΚ. Μάλιστα, συχνά πηγαίνει και στο γήπεδο προκειμένου να παρακολουθήσει την ομάδα του από κοντά.
Πρόσφατα, στον αγώνα της ΑΕΚ με την Άντβερπ, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος βρέθηκε στην OPAP Arena. Συγκεκριμένα φιλοξενήθηκε στη σουίτα του Δημήτρη Μελισανίδη για να παρακολουθήσει τον αγώνα.
Η δυσάρεστη πρώτη συνάντηση με τον Απόστολο Καλδάρα
Την εποχή που ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ήταν ακόμα νέος στιχουργός, τον είχε καλέσει η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στο σπίτι της. Εκεί, γνώρισε τον Απόστολο Καλδάρα, ο οποίος είχε μια απόμακρη και, θα μπορούσε να πει κάποιος, υποτιμητική, στάση απέναντι στον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ίσως επειδή τότε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος δεν ήταν καταξιωμένος και διάσημος στιχουργός ακόμα. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ένιωσε προσβεβλημένος τότε από την πρώτη τους αυτή συνάντηση κι, αφού χαιρέτησε, έφυγε.
Αργότερα, ωστόσο, ο Απόστολος Καλδάρας κι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος συνεργάστηκαν κι από ό,τι φάνηκε έσπασε ο πάγος μεταξύ τους.
Η συναυλία για τα 50 χρόνια δημιουργίας
Το 2009, διοργανώθηκε συναυλία στο ΟΑΚΑ προς τιμήν του σπουδαίου αυτού στιχουργού, Λευτέρη Παπαδόπουλου, για τα 50 χρόνια της προσφοράς του στο τραγούδι.
Όσοι κατάφεραν να παρευρεθούν σε εκείνη τη συναυλία μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη μοναδική εμπειρία που βίωσαν. Σπουδαίοι Έλληνες μουσικοί και τραγουδιστές ερμήνευσαν τα τραγούδια του. Στο πλευρό του ήταν η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του.
Ακολουθεί βίντεο με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο από το Youtube:
Πηγές που χρησιμοποίησα στο άρθρο:
Λευτέρης Παπαδόπουλος: Η ρομαντική ιστορία της γνωριμίας με τη σύζυγό του και ο τρόπος που την <<κατέκτησε>>. Από znews.gr (τελευταία επίσκεψη 13/11/2023).
Συναυλία – Υπόκλιση στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ποιητή, στιχουργό και δημοσιογράφο 50 χρόνια δημιουργίας … Από kathimerini.gr (τελευταία επίσκεψη 12/11/2023).
ΑΕΚ ο Άντβερπ: Ο τεράστιος Λευτέρης Παπαδόπουλος στην OPAP Arena για την πρόκριση της ένωσης. Από sport24.gr (τελευταία επίσκεψη 13/11/2023).
Καλδάρας – Λευτέρης Παπαδόπουλος: Στη πρώτη τους συνάντηση έγινε πόλεμος! Από fosonline.gr (τελευταία επίσκεψη 12/11/2023).
Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο μέγας στιχουργός. Από musiccorner.gr (τελευταία επίσκεψη 12/11/2023).
Λευτέρης Παπαδόπουλος. Από sansimera.gr (τελευταία επίσκεψη 13/11/2023).
Λευτέρης Παπαδόπουλος. Από el.m.wikipedia.org (τελευταία επίσκεψη 12/11/2023).