Λουκρητία Βοργία: οι φόνοι, οι δηλητηριάσεις και η σεξουαλική διαφθορά

Λουκρητία Βοργία
Πηγή εικόνας: thefamouspeople.com

Εξαιτίας της σκανδαλώδους φήμης της η Λουκρητία Βοργία έγινε συνώνυμο της ραδιουργίας και της ακολασίας. Η ζωή της πολύταραχη και τα είχε όλα: αιμομιξίες, δολοφονίες, δηλητηριάσεις, έρωτες, πολιτικές σκοπιμότητες, όργια και πλήρη μεταμέλεια. Ήταν ο ξανθός άγγελος με τα γαλάζια μάτια που αιχμαλώτιζε ερωτικά όλη την Ιταλία. Εκείνη που δεν δίστασε να πει το ναι στις σεξουαλικές ορέξεις του πατέρα της, αλλά και των αδελφών της. Ενέπνευσε τον Victor Hugo να γράψει το 1935 το έργο «Lucrèce Borgia», αλλά και τον Abel Gance να την κάνει ηρωίδα φαντασίας στο φίλμ «Lucrezia Borgia». Η αλήθεια είναι πως η Λουκρητία ήταν η γυναίκα που σε μια διεφθαρμένη ιστορικά περίοδο πάλευε κατά την διάρκεια της ζωής της με το δίπολο θύτης – θύμα απλά για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του οίκου Βοργία!


Λουκρητία Βοργία: η χαριτωμένη σκλάβα

Η Λουκρητία Βοργία (Lucrezia Borgia ) γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1480 στο Subiaco της Ρώμης. Κόρη του Καρδινάλιου Rodrigo Borgia (1431 – 1503), γνωστού ως Πάπα Alexander VI και της ερωμένης του, Vannozza Dei Cattanei (1442 – 1518). Η Λουκρητία είχε άλλα δύο αδέρφια, τους Cesare και Giovanni. Όλα τα παιδιά του Πάπα απομακρύνθηκαν από την φυσική τους μητέρα με σκοπό να διαπαιδαγωγηθούν αποκλειστικά από εκείνον.

Η Λουκρητία Βοργία, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, είχε πλούσια ξανθιά μακριά μαλλιά που έφταναν ως τα γόνατα, αψεγάδιαστη επιδερμίδα και στητό στήθος. Είχε μια φυσική χάρη που την έκανε να μοιάζει «πως περπατά στον αέρα». Το στόμα της ήταν μεγάλο, τα δόντια της κατάλευκα, ο λαιμός της λεπτός και το υπόλοιπο σώμα τέλειο στις αναλογίες.

Όλα της ήταν φευγαλέα, ακαθόριστα, αμφίρροπα, άτολμα, τόσο στο πνεύμα όσο και στην έκφρασή της και προπάντων στον χαρακτήρα της. Κατέστη κοντά στον πατέρα της και τους φιλόδοξους αδελφούς της «ευμάλακτος κηρός», «χαρίεσσα σκλάβα», που όμως η εκπαίδευσή της δεν μόρφωσε την αιδώ, ούτε τον λεπτοφυή γυναικείο αυτοσεβασμό.
Έτσι, ως γλυκύτατη γυνή προετοιμάστηκε να δεχτεί χωρίς αντιστάσεις τις σκανδαλωδέστερες περιπέτειες του Οίκου των Βοργίων τις οποίες κάποια ψυχική αναισθησία τις καθιστούσε λιγότερο οδυνηρές για την ίδια. Συνήθισε στο πόνο, όπως συνήθισε τα παράξενα θεάματα της παπικής αυλής. Gebhart

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο πρώτος γάμος με τον Giovanni Sforza και η αιμομικτική σχέση με τον πατέρα της

Λουκρητία Βοργία
Πηγή εικόνας: italyonthisday.com

Η Λουκρητία Βοργία στην ηλικία των 13 χρησιμοποιείται ως πιόνι του πατέρα της και παντρεύεται έναν πλούσιο ευγενή της περιοχής. Εκείνος λύνει τον γάμο για να την αρραβωνιάσει με τον Giovanni Sforza, λόρδο του Pesaro και κόμη της Catignola. Εκτός από τους τίτλους ευγενείας που διαθέτει, ο Giovanni την περνάει 15 χρόνια. Τέσσερα χρόνια μετά, ο γάμος αυτός πλέον δεν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και για μια ακόμη φορά ο πατέρας της παρεμβαίνει με σκοπό να τον ακυρώσει. Η δικαιολογία που χρησιμοποιεί ο Πάπας είναι πως ο Sforza είναι ανίκανος.  Ταυτόχρονα, η Λουκρητία αποσύρεται σ’ ένα κοντινό μοναστήρι όπου συνάπτει ερωτικές σχέσεις με τον Pedro Caldero και μένει έγκυος. Έτσι λοιπόν, στις 27 Δεκεμβρίου 1497, η Λουκρητία είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ( έξι μηνών).

Διαβάστε επίσης  Αφιέρωμα στον συγγραφέα Γιώργο Ρόβα

Δύο μήνες αργότερα, το Φεβρουάριο του 1948, το πτώμα του Pedro Caldero θα βρεθεί στον ποταμό Τίβερη κάτω από αδιεκρίνιστες συνθήκες. Το Μάρτιο του 1498 γεννιέται ο Giovanni σε πλήρη μυστικότητα. Η πατρότητα του παιδιού όμως, ποτέ δεν θα αποσαφηνιστεί και οι κακές γλώσσες θα οργιάσουν λέγοντας πως το παιδί είναι καρπός αιμομιξίας. Τελικά, θα εκδοθούν δύο παπικά διατάγματα τα οποία θα δηλώνουν πως το παιδί είναι νόθος γιός του Καίσαρα και στη συνέχεια της αιμοκτικής σχέσης που είχε με τον πατέρα της, Πάπα Alexander VI.


Οι επόμενοι γάμοι της

Το 1498 η Λουκρητία παντρεύεται τον Alfonso of Aragon, δούκα του Bisceglie και πρίγκηπα του Salerno. Το 1499 γεννιέται ο γιος τους, Rodrigo of Aragon και ο Alfonso διορίζεται διοικητής του Spoleto. Εγκαταλείπει τη Ρώμη, αλλά επιστρέφει μετά από απαίτηση της Λουκρητίας. Το 1500, όμως, δολοφονείται. Ήταν κοινό μυστικό πως ο Alfonso δολοφονήθηκε από τον αδερφό της Λουκρητίας, Cesare, γιατί ο πρώτος είχε συμμαχήσει με τη Γαλλία εναντίον της Νάπολης. O Cesare φέρεται να είχε δηλώσει πως: ό,τι δεν γίνεται στο γεύμα, γίνεται στο δείπνο. Τον Αύγουστο του 1500 εισήλθε στο υπνοδωμάτιο του Alfonso και τον στραγγάλισε.

 Λουκρητία Βοργία
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, ο πατέρας της κανονίζει έναν τρίτο γάμο με τον Alfonso I d’ Este, δούκα της Ferrara το 1502. Με τον Alfonso Θα αποκτήσει 8 παιδιά και θα αλλάξει την εικόνα της σε μια αξιοσέβαστη δούκισσα. Το 1503 θα δημιουργήσει ερωτική σχέση με τον κουνιάδο της, Francesco II Gonzaga, μαρκήσιο της Mantua. O έρωτας αυτός όμως, καλύπτει περισσότερο σεξουαλικά κενά παρά συναισθηματικά. Η σχέση τερματίζεται όταν ο Francesco κολλά σύφιλη, ένας ισχυρισμός αμφιλεγόμενος, αφού εκείνος έπασχε από αυτή την ασθένεια πριν από το 1500.

Advertising


Μερικά από τα παιδιά της Λουκρητίας

  • Giovanni Borgia, γιός του Perroto ή του Cesare Borgia.
  • Rodrigo Borgia of Argagon, γιός του Alfonso Aragon.
  • Ercolle II d’ Este, δούκας της Ferrara.
  • Ippolito II d’ Este, αρχιεπίσκοπος του Μιλάνο και μετέπειτα καρδινάλιος.
  • Alessandro d’Este.
  • Leonora d’Este, καλόγρια.
  • Francesco d’Este.
  • Isabella Maria d’Este, απεβίωσε στη γέννα.
Διαβάστε επίσης  Οδυσσέας Ανδρούτσος: Τα λιγότερο γνωστά στοιχεία της ζωής του

O θάνατος της Λουκρητίας μετά τη δέκατη γέννα

Ακολουθούν ερωτικοί δεσμοί με τον ποιητή Pietro Bemdo και το Γάλλο στρατιώτη Chevalier Bayard, ο οποίος ήταν και ο μεγαλύτερος θαυμαστής της και την παρομοίαζε με το μεγαλύτερο μαργαριτάρι της γης! Το 1512 πεθαίνει ο γιός της, Rodrigo d’ Aragon και εγκαταλείπει την έντονη κοινωνική ζωή που έκανε ως τότε. Στρέφεται στη θρησκεία περνώντας πολύ χρόνο στα μοναστήρια φορώντας ένα μανδύα πάνω από τα πολυτελή της φορέματα. Οι κάτοικοι της Ferrara πλέον μιλούν για μια μελαγχολική γυναικεία φιγούρα η οποία γερνά ραγδαία. Τον Ιούνιο 1519 έρχεται στον κόσμο το δέκατο παιδί της, η Isabella Maria, το οποίο είναι πολύ άρρωστο. Αλλά και η υγεία της Λουκρητίας είναι τόσο εύθραστη, ώστε λίγες ημέρες αργότερα πεθαίνει. Θάφτηκε στο μοναστήρι του Corpus Domini.


Τα ένοχα μυστικά της οικογένειας Βοργία

Λουκρητία Βοργία
Πηγή εικόνας: fr.wikipedia.org
  • Διοργάνωναν όργια με πόρνες στο Αποστολικό παλάτι. Τουλάχιστον πενήντα ιερόδουλες ήταν καλεσμένες και συναγωνίζονταν μεταξύ τους. Η καλύτερη στο τέλος ανταμειβόταν με δώρα.
  • Πιθανολογείται πως ο αδερφός της Λουκρητίας, Cesare, είχε δολοφονήσει τον αδερφό του, Giovani.
  • Ο Cesare Borgia, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ήταν εκθαμβωτικά όμορφος, σε σημείο που τον παρομοίαζαν με τον Ιησού Χριστό. Ωστόσο, αναγκάστηκε να φορά μια μάσκα για να καλύψει την φθορά που είχε υποστεί από την νόσο σύφιλη.
  • Ήταν κοινό μυστικό πως τα μέλη της οικογένειας Βοργία είχαν μεταξύ τους αιμομικτικές σχέσεις. Εκείνα τα χρόνια οι οικογένειες των ευγενών συνήθιζαν αυτού του είδους τις σχέσεις για να κρατήσουν τη γραμμή αίματος μεταξύ τους. Ο Cesare ήταν ο αγαπημένος της Λουκρητίας.
  • Η Λουκρητία είχε κατηγορηθεί για δηλητήριαση πολλών ανθρώπων. Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο πως αυτό είχε συμβεί και μάλιστα πως σε κάποιους φόνους είχε αναμιχθεί και η υπόλοιπη οικογένεια του οίκου των Βοργία.
  • Ο πατέρας της Λουκρητίας είχε τρία νόμιμα παιδιά και άλλα επτά νόθα. Πιθανολογείται πως ο Πάπας είχε πολλά περισσότερα τέκνα, λόγω του γεγονότος πως ήταν πολύ ενεργός σεξουαλικά. Ήταν γνωστός για την ανηθικότητα του, τις σχέσεις με τις ιερόδουλες, τους φόνους και τους εκβιασμούς με απώτερο σκοπό να συγκεντρώσει και άλλο πλούτο. Ήταν εκείνος που είχε δώσει την εντολή να σκλαβωθούν οι ιθαγενείς του νέου κόσμου (της Αμερικής).
  • Ο Πάπας απομάκρυνε όλους τους εχθρούς του δηλητηριάζοντας τους με μια μυστική συνταγή.
  • Υπήρχαν φήμες οι οποίες λέγανε πως στα πάρτυ αυτά, εκτός από αιμομικτικές περιπτύξεις, κάποιοι δολοφονούνταν ή δηλητηριάζονταν. Η Λουκρητία είχε στην κατοχή της ένα δαχτυλίδι στο οποίο έκρυβε το δηλητήριο και το ανακάτευε με τα ποτά.
  • Εκτός από τα δέκα παιδιά που γέννησε, η Λουκρητία Βοργία είχε πολλές αποβολές και εκτρώσεις. Πέντε επιπλέον παιδιά επέζησαν ως νήπια και μόνο δύο, ο Ercole και ο Ippolito, έφτασαν ως την εφηβεία.
Διαβάστε επίσης  Δημήτρης Βικέλας: Λόγιος, ποιητής και πεζογράφος

Το πραγματικό πορτραίτο της Λουκρητίας και η άλλη όψη της

Πηγή εικόνας: independent.co.uk

Μετά από πολλά έτη ερευνών, η Eθνική Πινακοθήκη της Victoria ανακοίνωσε πως είχε ένα πανομοιότυπο πορτραίτο της στην συλλογή της για παραπάνω από σαράντα χρόνια. Το πορτραίτο αυτό ήταν δουλειά του ζωγράφου Dosso Dossi (1486 – 1542), ο οποίος ήταν σύγχρονος του Michelangelo και χρονολογούνταν μεταξύ 1515 και 1520. Είναι, επίσης, το μοναδικό σε ολόκληρη την ιστορία της οικογενείας των Βοργία. Η πινακοθήκη το αγόρασε για 8,000 λίρες στο Λονδίνο το 1965. Το πορτραίτο την απεικονίζει να κρατάει ένα στιλέτο.

Σύγχρονες μελέτες λένε πως η Λουκρητία ήταν επίσης και μια επιτυχημένη επιχειρηματίας. Ήταν εκείνη που επένδυσε σε ελώδη εδάφη, τα αποστράγγισε και τα καλλιέργησε. Τμήμα του πλούτου της το δώρισε για να χτιστούν νοσοκομεία και μοναστήρια κερδίζοντας έτσι τον σεβασμό όλων. Μάλιστα, κάποιοι αρνούνται ότι η Λουκρητία διέπραξε τα εγκλήματα που της καταλογίζονται. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο Γρηγορόβιος, ο οποίος δέχεται μεν ότι η Λουκρητία ήταν φιλήδονη, αλλά θεωρεί ότι οι κατηγορίες για την εγκληματική της δράση είναι αβάσιμες.

Όποια και αν ήταν η Λουκρητία, η αλήθεια είναι πως ήταν πειθήνιο όργανο του πατέρα και των αδερφών της. Θερμή υποστηρίκτρια σε κάθε έγκλημα που γινόταν για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν διέφερε καθόλου από τις υπόλοιπες κυρίες της εποχής, οι οποίες επιδίδονταν και εκείνες σε σεξουαλικά όργια και φόνους. Παρ’ όλα ταύτα το μόνο εύκολο ήταν να γίνει μόνο εκείνη ο αποδιοπομπαίος τράγος και να μείνει στην ιστορία ως η μαύρη χήρα. Aκολουθεί βίντεο σχετικά με την ζωή της οικογένειας των Βοργία:

Advertising


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

  • Marks K. Lucrezia Borgia is unmasked… in Australia (2008). Ανακτήθηκε από https://www.independent.co.uk/news/world/australasia/lucrezia-borgia-is-unmasked-in-australia-1035181.html. (Τελευταία πρόσβαση στις 16-4-2018)
  • Orta J. Lucrezia Borgia, Predator or Pawn? (2017). Ανακτήθηκε από https://www.nationalgeographic.com/archaeology-and-history/magazine/2017/01-02/lucrezia-borgia-renaissance-italy-scandal-intrigue/. (Τελευταία πρόσβαση στις 16-4-2019)
  • Lucrezia Borgia. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Lucrezia_Borgia. (Τελευταία πρόσβαση στις 16-4-2019)

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Φαντάσματα», ο Αόρατος Κόσμος του ελληνικού σινεμά!

Το αφιέρωμα «Φαντάσματα: ο Αόρατος Κόσμος του Ελληνικού Κινηματογράφου»

Η Ελλάδα πέρα από τα κλασικά: πώς η χώρα ανοίγει νέους τουριστικούς ορίζοντες

Η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας το όνομα έχει