Πηγή εικόνας: www.sansimera.gr
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης κατάφερε και έχτισε μια καριέρα μόνος του πετραδάκι-πετραδάκι. Ήταν ένας από τους παλιούς καλούς λαϊκούς τραγουδιστές της μεταπολεμικής περιόδου που αγάπησε το κοινό. Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του και το ταλέντο του τον έκαναν να ξεχωρίσει και να παραμείνει διαχρονικά ως ένας από τους καλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές. Το πραγματικό όνομα του τραγουδιστή ήταν Μιχάλης Καλογράνης. Το ψευδώνυμο Μενιδιάτης το χρησιμοποίησε επειδή γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μενίδι.
Παιδικά χρόνια
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1932 στο Μενίδι και η οικογένειά του ήταν πολύτεκνη. Ο πατέρας του εργαζόταν ως φύλακας στη Λαχαναγορά. Το σπίτι όπου μεγάλωσε ήταν ένα φτωχόσπιτο και ο ίδιος εργαζόταν νυχθημερόν από παιδί στα χωράφια μαζί με όλη του την οικογένεια. Εκείνη την εποχή ήταν κάτι συνηθισμένο να βοηθούν και τα ανήλικα παιδιά στις δουλειές των γονιών τους λόγω της φτώχειας και της κακουχίας. Τα χρόνια εκείνα, ήταν δύσκολο για τις οικογένειες να καταφέρουν να επιβιώσουν και να βγάλουν τα προς το ζην. Έτσι και ο μικρός Μιχάλης βοηθούσε την οικογένειά του όσο κι όπως μπορούσε.
Το 1942, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Μιχάλης Μενιδιάτης έχασε τον αδερφό του Δημήτρη από ασιτία. Δυστυχώς, εκείνη την περίοδο αρκετοί ενήλικες, αλλά και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από την πείνα και τις κακουχίες. Η φτωχή οικογένεια του Μιχάλη κήδεψε τον αδερφό του περιβεβλημένο μόνο με ένα απλό σεντόνι σε έναν λάκκο του νεκροταφείου.
Η αγάπη του για το μπουζούκι και τη μουσική
Ο μικρός Μιχάλης αγαπούσε τον ήχο του μπουζουκιού. Είχε μέσα του μια αγάπη για τη μουσική που ολοένα και μεγάλωνε, καθώς μεγάλωνε και ο ίδιος. Έτσι, ξεκίνησε από αρκετά μικρή ηλικία να παίζει μπουζούκι, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μουσικό όργανο είχε κακή φήμη εκείνη την εποχή.
Στον πατέρα του δεν άρεσε καθόλου αυτή του ενασχόληση και, μάλιστα, ήταν αντίθετος στο να ανεβεί ο Μιχάλης στο πάλκο όταν πια ήρθε αυτή η ώρα.
Η αρχή της καριέρας του Μιχάλη Μενιδιάτη
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης ανέβηκε στο πάλκο για πρώτη του φορά το 1953 στο νυχτερινό κέντρο Δροσιά, που ήταν στο Μενίδι. Στο πλευρό του στη Δροσιά ήταν οι Γιώργος Λαύκας, Μιχάλης Δασκαλάκης, Γεράσιμος Κλουβάτος και Τάκης Μπίνης.
Εμφανισιακά, ο Μιχάλης Μενιδιάτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας αρχοντάνθρωπος. Ήταν ψηλός, αρρενωπός και γέμιζε τη σκηνή με την παρουσία του. Έτσι, εκτός του ότι κατάφερε να ξεχωρίσει ως τραγουδιστής, ταυτόχρονα έγινε και ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της νυχτερινής Αθήνας.
Το 1964 ο Μιχάλης Μενιδιάτης μαζί με τον αδερφό του Κοσμά Καλογράνη έφτιαξαν το γνωστό νυχτερινό μαγαζί Φαντασία. Η Φαντασία έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα νυχτερινά κέντρα των Αθηναίων. Μάλιστα, εκεί πρωτοξεκίνησε και το σπάσιμο των πιάτων από τους γλεντζέδες της νύχτας. Στην Φαντασία έκαναν το ξεκίνημά τους πολλοί γνωστοί και αγαπημένοι τραγουδιστές όπως οι Τόλης Βοσκόπουλος, Δούκισσα, Γιάννης Πουλόπουλος, Γιάννης Καλατζής κ.α.
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης αγαπούσε τη μουσική και το έδειχνε σε κάθε ευκαιρία. Όπως έκανε γυρνώντας τα βράδια συχνά στα κουτούκια του Αιγάλεω, του Πειραιά αλλά και του Φαλήρου και χορεύοντας ζεϊμπέκικο.
Απόστολος Καλδάρας
Για τον Απόστολο Καλδάρα ο Μιχάλης Μενιδιάτης είχε πει ότι ήταν ο δάσκαλός του. Η συνάντησή τους έγινε το 1952 την εποχή που ο Καλδάρας έπαιζε μπουζούκι και τραγουδούσε στην πλατεία Βάθης στη Ζούγκλα. Ο Μιχάλης Μενιδιάτης θαύμασε πολύ τόσο το στυλ του Καλδάρα όσο και τον τρόπο με τον οποίο τραγουδούσε. Η συνεργασία των δυο τους στην Columbia κράτησε ως το 1960 και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ο Μιχάλης Μενιδιάτης είχε την τύχη να γνωρίσει και να συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ήταν και ο Άκης Πάνου.
Τα τραγούδια του Μιχάλη Μενιδιάτη
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης έχει τραγουδήσει αρκετά τραγούδια που αγάπησε από το κοινό. Κάποια από τα τραγούδια που έχει τραγουδήσει είναι το Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις, Μην περιμένεις πια, Στο σπίτι μου χαράματα, Αγωνίες, Πού να ‘ναι τέτοια ώρα η αγάπη μου και Ένα τεφαρίκι. Επίσης, έχει τραγουδήσει τα τραγούδια Περιφρόνα με γλυκιά μου, Τούμπα – τούμπα, Είδα τα μάτια σου κλαμμένα, Πήραν τα στήθια μου φωτιά, Ξημέρωσε καλή μου, Τα δυο σου μάτια με ξεκουράζουν και Στο κάτω κάτω της γραφής. Άλλες γνωστές του επιτυχίες είναι τα τραγούδια Απαλλάχτηκα από εσένα, Εφτά φορές τη μάζεψα, Όλα τα σφάλματά σου, Στο 13 το κελί, Ό,τι άναψε θα σβήσει, Είν’ η ζωή μου άδεια, Σαράντα μέρες περπατώ, Τόσα χρόνια σαν τυφλός και το Χαρικλάκι. Τέλος, έχει τραγουδήσει και τα τραγούδια Μοιάζουν τα νιάτα με κρασί, οι συγγενείς και οι φίλοι, Όπου δεις φωτιά να καίει, Σβήσε τις ελπίδες σου, Ο Ρουμπής κ.α.
Πετραδάκι – Πετραδάκι
Τη μεγάλη διαχρονική επιτυχία Πετραδάκι – πετραδάκι την τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση ο Μιχάλης Μενιδιάτης. Κι αυτό το τραγούδι, όπως και τόσα άλλα τραγούδια που έντυσε με τη φωνή του ο Μιχάλης Μενιδιάτης, κρύβει πίσω του τη δική του ιστορία. Τους στίχους του τραγουδιού είχε γράψει η Ευτυχία Παπαγιανοπούλου ενώ τη μουσική του την είχε γράψει ο Απόστολος Καλδάρας. Το τραγούδι το έγραψαν για την ταινία Κάποτε κλαίν’ και οι δυνατοί στην οποία ήταν πρωταγωνιστής ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο οποίος τραγούδησε το Πετραδάκι – πετραδάκι σε δεύτερη εκτέλεση.
Αν και οι στίχοι του τραγουδιού στην ουσία μιλούν για μια ερωτική απογοήτευση, ωστόσο ο κόσμος ταυτίστηκε με αυτό λόγω της φτώχειας που επικρατούσε εκείνον τον καιρό. Εκείνα τα χρόνια, ο κόσμος έχτιζε τα σπίτια με τα χέρια του με απλά υλικά όπως οι πέτρες και η λάσπη που έφτιαχναν οι ίδιοι. Τα λαϊκά και απλά αυτά σπιτάκια που φιλοξένησαν έναν σωρό φτωχές και συχνά πολύτεκνες οικογένειες δεν τα έφτιαξαν αρχιτέκτονες ούτε μηχανικοί. Έτσι, ο κάθε απλός άνθρωπος που είχε χτίσει με τα χέρια του το σπίτι του πέτρα-πέτρα ένιωσε ταύτιση με το συγκεκριμένο τραγούδι.
Οι πλαστικές επεμβάσεις
Όταν ακόμα ήταν μικρός ,ο Μιχάλης Μενιδιάτης κυνηγούσε πουλιά πίσω από το σπίτι του με ένα όπλο. Μια μέρα πήγε να χτυπήσει με το όπλο του ένα πουλί και έφυγε ένα κομμάτι σίδερο από το όπλο του.
Αυτό το κομμάτι τον τραυμάτισε στο κούτελό του. Αμέσως οι δικοί του άνθρωποι του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες. Έβαλαν ιώδιο στην πληγή του, αλλά επειδή το τραύμα του ήταν βαθύ έπρεπε να κάνουν ράμμα για να κλείσει κι, έτσι, του έμεινε ένα σημάδι από εκείνο το παλιό τραύμα στο μέτωπο το οποίο έμοιαζε με ρυτίδα.
Χρόνια αργότερα και ενώ ο Μιχάλης Μενιδιάτης κόντευε τα 30, ένας πελάτης στο μαγαζί που δούλευε που έτυχε να είναι χειρουργός πρότεινε στο Μιχάλη Μενιδιάτη να διορθώσει το παλιό του τραύμα αισθητικά.
Επιπλέον, μεταγενέστερα ο Μανώλης Χιώτης συμβούλεψε το Μιχάλη Μενιδιάτη να αφαιρέσει και την καμπούρα που είχε ο τραγουδιστής στη μύτη.
Έτσι, ο Μιχάλης Μενιδιάτης ήταν και ένας από τους πρώτους στην Ελλάδα που τόλμησαν την εποχή εκείνη να κάνουν κάποιες αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις.
Οικογένεια
Για το Μιχάλη Μενιδιάτη η οικογένεια έπαιζε πάντα πολύ σημαντικό ρόλο.
Η γυναίκα του Μιχάλη Μενιδιάτη, Χρύσα, ήρθε στη ζωή του την κατάλληλη στιγμή. Όταν εκείνος ένιωθε μέσα του έτοιμος να ερωτευτεί αληθινά και να φτιάξει την δική του οικογένεια. Παρά τη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους, οι δυο τους αγαπήθηκαν πολύ κι έφτιαξαν μια αγαπημένη οικογένεια.
Εκείνος περνούσε κάτω από το μπαλκόνι του σπιτιού της με το αυτοκίνητό του και εκείνη τον έβλεπε από ψηλά. Άλλες φορές πάλι την έβλεπε τυχαία στον δρόμο. Εκείνη, όποτε τον συναντούσε, χαμήλωνε το βλέμμα της και με αυτό του τράβηξε πιο πολύ το ενδιαφέρον. Ο Μιχάλης Μενιδιάτης την ακολούθησε και της μίλησε μερικές φορές, αλλά εκείνη του μιλούσε πολύ λίγο και σεμνά. Μια μέρα τη συνόδεψε στο σπίτι της με το αυτοκίνητό του. Γρήγορα συνάντησε και την οικογένειά της. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν παιδιά, αλλά και εγγόνια από τον γιο τους Χρήστο. Ο γιος τους, Χρήστος Μενιδιάτης, είναι και αυτός τραγουδιστής.
Ο Μιχάλης Μενιδιάτης είχε πει για τη γυναίκα του, Σούλα, ότι ήταν γι’ αυτόν φίλη, ταίρι, σύντροφος, μάνα και γυναίκα κι ότι ήταν πάντα στο πλευρό του. Μάλιστα, την πρώτη φορά που η Σούλα πήγε στο Φαντασία με την οικογένειά της για να τον ακούσουν, εκείνος της αφιέρωσε το τραγούδι Ευγνωμοσύνη σου χρωστώ.
Το τέλος του σπουδαίου καλλιτέχνη
Στις 21 Αυγούστου το 2012, ο Μιχάλης Μενιδιάτης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 χρονών από καρκίνο. Επίσης, η ζωή του έχει γίνει και βιβλίο. Ο τίτλος του βιβλίου είναι Μιχάλης Μενιδιάτης – Πετραδάκι … πετραδάκι … έως την κορυφή. Ο συγγραφέας του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μένανδρος είναι ο Κώστας Μπαλαχούτης.
Ακολουθεί το τραγούδι Πετραδάκι – πετραδάκι:
Πηγές που χρησιμοποίησα στο άρθρο:
Μιχάλης Μενιδιάτης: Ερωτεύτηκε την γυναίκα του από το … μπαλκόνι! Από www.gossip-tv.gr (τελευταία επίσκεψη 28/06/2023).
Μιχάλης Μενιδιάτης: Η λαμπρή καριέρα, η προσωπική ζωή & το πρόβλημα υγείας. Από www.star.gr (τελευταία επίσκεψη 28/06/2023).
Μιχάλης Μενιδιάτης. Από https://el.m.wikipedia.org (τελευταία επίσκεψη 28/06/2023).
Η άγνωστη ζωή του Μιχάλη Μενιδιάτη που έχτισε την καριέρα του <<Πετραδάκι – Πετραδάκι>>. Από www.espressonews.gr (τελευταία επίσκεψη 28/06/2023).
Πετραδάκι – Πετραδάκι: Το τραγουδούσε ο Νίκος Ξανθόπουλος και όλη η Ελλάδα. Από www.dinfo.gr (τελευταία επίσκεψη 28/06/2023).
10 χρόνια χωρίς τον δικό μας “Άρχοντα” Μιχάλη Μενιδιάτη. Από www.acharnaika-nea.gr (τελευταία επίσκεψη 28/06/2023).
Μιχάλης Μενιδιάτης βιογραφικό! Η ηλικία, οι σπουδές, η καταγωγή, τα κιλά και το ύψος. Από www.freegossip.gr (τελευταία επίσκεψη 28/06/2023).
Μιχάλης Μενιδιάτης. Από www.sansimera.gr (τελευταία επίσκεψη 28/06/2023).
Η βιογραφία του Μιχάλη Μενιδιάτη. Από www.ogdoo.gr (τελευταία επίσκεψη 28/06/20230.
Βιογραφία: Μιχάλης Μενιδιάτης. Από www.tralala.gr (τελευταία επίσκεψη 28/06/2023).