Rory Gallagher: ένας θρύλος της ροκ

Ο William Rory Gallagher υπήρξε ένας θρύλος της ξένης μουσικής σκηνής που αγαπήθηκε και συνεχίζει να αγαπιέται σ’ολόκληρο τον κόσμο τόσο για την φωνή όσο και για την μουσική που συνέθετε. Ο αγαπημένος μας Rory – o καλλιτέχνης που αρνήθηκε να γίνει μέλος των Rolling Stones – θεωρείται ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες του ηλεκτρικού μπλουζ αλλά και της ροκ.


Πρώτα βήματα στο χώρο της μουσικής

Ο μικρός Rory.

Ο Rory Gallagher γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1948, στην Ιρλανδία. Από πολύ μικρός συνειδητοποίησε το πάθος του για την κιθάρα. Στην ηλικία των εννέα ετών είδε τον Elvis Presley σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση και εντυπωσιάστηκε τόσο, ώστε ευθύς αμέσως άρχισε από μόνος του να μελετάει νότες και συγχορδίες. Έκτοτε, ξεκίνησε αργά αλλά σταθερά η επιτυχημένη του πορεία. Σε ηλικία δώδεκα ετών, μάλιστα, ο Rory Gallagher κέρδισε την πρώτη του κιθάρα σε έναν διαγωνισμό μουσικής που έλαβε μέρος. Μετά από λίγο ξεκίνησε να εμφανίζεται με το πρώτο του συγκρότημα, τους Fontana Showband, ως support act άλλων συγκροτημάτων, παίζοντας διασκευές δικές τους αλλά και επιτυχίες της εποχής.

The Taste.

Στην ηλικία των δεκαέξι, σχημάτισε ένα μπλουζ συγκρότημα, τους Impact. Από τότε κιόλας, ο Rory Gallagher είχε στην κατοχή του την «Battered Strat», την Stratocaster, μια κιθάρα που θα τον συντρόφευε σε όλη την υπόλοιπη καριέρα του και που θεωρούνταν «top of the top» στην Ιρλανδία. Αργότερα, το 1966, σχημάτισε μαζί με ακόμα δύο μουσικούς (John Wilson, Richard MacCracken), τους Taste. Μαζί τους κυκλοφόρησε 2 δίσκους και 2 ζωντανά ηχογραφημένα άλμπουμ.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αρχή solo πορείας

Μετά, όμως, από μια τετράχρονη πορεία με τους Taste, το 1970, ο Rory Gallagher αποφάσισε την αρχή της solo καριέρας του. Το 1971, εμφανίστηκε με έναν δίσκο που έφερε ως τίτλο το όνομα του, ο οποίος είχε τόση επιτυχία που έφτασε στη θέση #40 των βρετανικών charts. Παράλληλα, άρχισε να κάνει περιοδείες σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Αμερική. Τις επόμενες χρονιές έκανε ένα συνεχείς live ηχογραφήσεις, μέχρι που το 1975 κυκλοφόρησε τον κορυφαίο του δίσκο με την ονομασία «Calling Card».  Άλλοι δίσκοι εκείνης της περιόδου ήταν οι εξής : «Top priority» και «Photo-Finish».

Διαβάστε επίσης  Λέσλι Γκορ: Έζησε την ζωή της όπως ήθελε

Ο σεμνός Rory Gallagher

Rory Gallagher

Ο Rory Gallagher θεωρείται μια από τις πιο σεμνές και συνεπείς παρουσίες της ροκ μουσικής. Στη συνολική καλλιτεχνική του πορεία, ο Rory βάδισε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του πάνω στη μουσική και ποτέ δεν έκανε κάποια κίνηση για αποκλειστικά εμπορικούς λόγους.

Το 1976, το τραγούδι του “Edged In Blue” είχε γίνει πολύ δημοφιλές στην Αμερική και η αποσπασματική κυκλοφορία του ως σινγκλ θεωρείτο σίγουρο ότι θα χάριζε ακόμα πλατύτερη επιτυχία στο δημιουργό της. Ο Rory Gallagher αρνήθηκε να κυκλοφορήσει το τραγούδι σαν σινγκλ, αντιμετωπίζοντας τη δισκογραφική του δουλειά “Calling Card” ως αδιάσπαστο και ενιαίο σύνολο. Επίσης, το 1974 αρνήθηκε πρόταση να γίνει μέλος των Rolling Stones, καθώς πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την αντίληψή του για τη μουσική.

Advertising

Συμμετείχε, όμως, σε δουλειές μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα της μπλουζ, όπως οι Μάντι Γουότερς, Άλμπερτ Κόλινς, Τζέρι Λι Λιούις, Λόνι Ντόνεγκαν και Αλέξις Κόρνερ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μουσικής του διαδρομής, ο Rory Gallagher δε σταμάτησε να τοποθετεί πάνω απ’ όλα – ακόμα και από την προσωπική του ζωή και την υγεία του – εκείνο που θεωρούσε ότι τον ολοκλήρωνε ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο: την αγάπη του για την μπλουζ και το πάθος του να παίζει μουσική. Πολλοί, μάλιστα, σύγχρονοι κιθαρίστες της ροκ και της μπλουζ μουσικής τον θεωρούν ως την κύρια επιρροή τους.


Irish Tour ’74

Ένα από τα σπουδαιότερα εγχειρήματα της καριέρας του ήταν το Irish Tour ’74, με το οποίο, ουσιαστικά καταξιώθηκε και παγκοσμίως. Το Irish Tour είναι ένα ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1974 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας “Polydor Records” και επανεκδόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 από την “Buddha Records”. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού σκέλους της περιοδείας για την προώθηση του δίσκου “Tattoo” και βιντεοσκοπήθηκε από τον Τόνι Πάλμερ με την προβολή να γίνεται μέσα στο 1974. Η επιλογή των κομματιών έγινε με γνώμονα τις προηγούμενες στούντιο κυκλοφορίες του καλλιτέχνη, ενώ συμπεριλαμβάνονται και διασκευές σε τραγούδια των Τόνι Τζο Γουάιτ, Μάντι Γουότερς και Τζ.Μπ. Χούτο.

Διαβάστε επίσης  Σου δίνουμε το soundtrack, βρες την ταινία

Οι ζωντανές εμφανίσεις του συνέπεσαν με μία ταραχώδη εποχή για τη Βόρεια Ιρλανδία, με σκηνές βίας να λαμβάνουν χώρα ακόμη και σε μουσικές συναυλίες, με αποτέλεσμα πολλοί καλλιτέχνες να αποφεύγουν να παίξουν στο Μπέλφαστ και στις άλλες πόλεις της Βορείου Ιρλανδίας. Εν αντιθέσει με τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση, ο Rory Gallagher πραγματοποίησε τέσσερις συναυλίες οι οποίες ήταν και από τις καλύτερες του μέχρι τότε. Το συγκεκριμένο άλμπουμ θεωρείται ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα του ήχου του Rory Gallagher. Ο κιθαρίστας παρουσιάζει ένα πολύ δεμένο σύνολο με τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος, δείχνοντας μουσική ωριμότητα, ενώ είναι μετρημένος ή απελευθερωμένος εκεί που χρειάζεται. Το “Irish Tour ’74” ανέβηκε στο #36 των chart της Μεγάλης Βρετανίας και βραβεύθηκε ως χρυσό το Φεβρουάριο του 2005.

Τραγούδια δίσκου

Advertising

1. Cradle Rock
2. I Wonder Who
3. Tattoo’d Lady
4. Too Much Alcohol
5. As the Crow Flies
6. A Million Miles Away
7. Walk on Hot Coals
8. Who’s That Coming
9. Back on My Stompin’ Ground
10. Maritime


Η θρυλική συναυλία στην Ελλάδα

Κατά τη δεκαετία του 1980, οι εμφανίσεις του Rory Gallagher, έγιναν αραιότερες. Τότε ήταν, όμως, που έκανε την εμφάνιση του στην Ελλάδα, στις 12 Σεπτεμβρίου 1981. Η θρυλική αυτή συναυλία πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και είχε 40.000 θεατές. Καθώς ήταν μια από τις πρώτες εμφανίσεις ξένων καλλιτεχνών στη χώρα, τα επεισόδια που ακολούθησαν ήταν αρκετά σοβαρά. Κοινώς, έγινε «χαμός»!

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα ανάμεσα στο πλήθος και τους αστυνομικούς και εκτείνονταν από την Νέα Φιλαδέλφεια ως τον Περισσό. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να παρατεθούν τα ακριβή λόγια του αγαπημένου μας Rory:

Ήμασταν βρεγμένοι, τα μάτια μας δάκρυζαν και όλοι φοβηθήκαμε. Η συναυλία από μόνη της ήταν καταπληκτική. Αλλά ήταν επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να πεθάνω σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε...

Advertising

Ένας από τους τίτλους του Τύπου, τότε, ήταν: «Κάηκε η Νέα Φιλαδέλφεια από τους ροκάδες». Η επική αυτή συναυλία κυκλοφόρησε αργότερα ως bootley (παράνομη έκδοση) με τον τίτλο «Live in Athens». Το 1985, ο Rory Gallagher κυκλοφόρησε ακόμα δύο δίσκους από την δική του δισκογραφική εταιρία (Capo Records).

Διαβάστε επίσης  Γκριγκόρι Ρασπούτιν: O μυστικιστής που εκμεταλλεύτηκε την Τσαρική οικογένεια

Κλονισμός υγείας και θάνατος

Στα τέλη της δεκαετίας, η υγεία του άρχισε να κλονίζεται, γεγονός, όμως, που δεν τον εμπόδισε  να κάνει live εμφανίσεις. Η τελευταία ζωντανή του εμφάνιση έγινε στις 10 Ιανουαρίου στο «Nighttown-Theatre», στην Ολλανδία. Τον Απρίλιο του 1995, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων του με το αλκοόλ. Όμως, ύστερα από επιπλοκές, άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Ιουνίου 1995. Η σορός του βρίσκεται στο Κορκ της Ιρλανδίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τάφος του κοσμείται από πέντε χρυσές ακτίνες, μια εκ των οποίων φέρει το ακριβές μήκος και τα τάστα της Fender του. Rory Gallagher


Η συμβολή του Rory στην ιστορία της μουσικής έως σήμερα

Αναμφίβολα, η επίδραση του Rory Gallagher στο χώρο της λευκής μπλουζ μουσικής και της ροκ σκηνής είναι αξιοθαύμαστη. Υπήρξε ένας από τους σεμνότερους καλλιτέχνες, που η αγάπη και το πάθος του για την μουσική μεταφέρονταν σε όλους όσους τον άκουγαν, με έναν μαγικό τρόπο. Βέβαια, πολλοί εξ ημών, δεν είχαμε την τύχη να τον ζήσουμε, παρ’ όλα αυτά η κληρονομιά της μελωδικής φωνής του και της μουσικής του, προερχόμενης από τις νότες της αγαπημένης του κιθάρας, έφτασαν ακέραιες από την προηγούμενη γενιά και σε εμάς. Όσα χρόνια και αν περάσουν η παρουσία αυτού του μουσικού θα παραμείνει ανεξίτηλη..

 I’m a million miles  away, A million miles away, I’m sailing like a driftwood on a windy bay, On a windy bay.. 

Advertising


Ακολουθεί το τραγούδι A Million miles away, στη θρυλική live εμφάνιση του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη στην Αθήνα, το 1981. Καλή απόλαυση!

Πηγή
www.wikipedia.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η μαγεία ως κοινωνικό φαινόμενο

Η μαγεία ως κοινωνικό φαινόμενο έχει συνδεθεί ιστορικά με την

Οι καλύτερες ταινίες του 2024: Τις είδαμε και στις προτείνουμε!

Το 2025 είναι εδώ και πολλά υποχόμενο με προβολές, νέες