Κάθε μέρα, στις 18:00 το απόγευμα, ολόκληρο το πανελλήνιο ανοίγει τους τηλεοπτικούς του δέκτες και αναμένει την φιγούρα ενός ανθρώπου ψύχραιμου και ευγενικού, που θα μας ενημερώσει για τις εξελίξεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο ειδικός λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ένας άνθρωπος ήρεμος, στωικός και οξύνους είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος, στην καταλληλότερη θέση.
Περιγράφει αναλυτικά την εξάπλωση του ιού παγκοσμίως, αλλά και στην πατρίδα μας, μάς δίνει οδηγίες και συμβουλές σχετικά με την προφύλαξη μας και το πιο σημαντικό: Ο Σωτήρης Τσιόδρας μας δίνει μια αχτίδα ελπίδας και φωτός στις σκοτεινές μέρες της καραντίνας που διανύουμε.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Σωτήρης Τσιόδρας γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1965 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, με καταγωγή από το Νεοχώρι Αργολίδας, γεγονός μεγάλης υπερηφάνειας και από τον ίδιο, αλλά και από τους συντοπίτες του. Αρκετά χρόνια μετά, και συγκεκριμένα στην περίοδο της εφηβείας του, οι γονείς του έλαβαν την μεγάλη απόφαση να γυρίσουν πίσω στα πάτρια εδάφη.
Έτσι και έγινε. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ο έφηβος, πια, Σωτήρης ξεκίνησε την φοίτηση του στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Κυψέλης. Η κλίση του στις επιστήμες ήταν ξεκάθαρα εμφανής, και αφού αποφοίτησε από το Λύκειο με Άριστα (19 και 7/13), εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1984. Δύο χρόνια μετά, το 1986, έχοντας γενικό βαθμό 8,96, που προέκυψε από τον μέσο όρο των μαθημάτων που πέρασε εκείνο το χρονικό διάστημα, έλαβε την δυνατότητα μετεγγραφής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι σπουδές του στην Ιατρική Σχολή ολοκληρώθηκαν το 1991, με Άριστα, και ξεκίνησε την εκπαίδευση του στο 401 ΓΣΝΑ, παράλληλα με την θητεία του στον στρατό. Το διάστημα της θητείας του, υπηρέτησε ως γιατρός στα κέντρα εκπαίδευσης Υγειονομικού στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στη Σύμη και στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, ενώ το αγροτικό του το έκανε στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας (1993-1994) και στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης (2001).
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, οι σπουδές στο εξωτερικό και το Harvard
Μετά την θητεία του ως στρατιωτικός ιατρός, πήρε την απόφαση να φύγει στο εξωτερικό και να συνεχίσει την ειδικότητα του, αυτής της Παθολογίας, στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ, την περίοδο 1994-1997.
Από τότε έως και το 2001 συνέχισε την ειδικότητα της Παθολογίας και εξειδικεύτηκε και στην λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard, με αποτέλεσμα να λάβει τους τίτλους ειδικότητας Παθολογίας ΗΠΑ και λοιμωξιολογίας ΗΠΑ.
Διεκδίκησε και κέρδισε επάξια την υποτροφία του στο Harvard ως ερευνητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου, όπου επέβλεπε την κλινική κατάσταση ασθενών με διάφορες λοιμωξιολογικές παθήσεις, ενώ έπειτα από τις παράλληλες μεταπτυχιακές σπουδές του, έλαβε το Μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Ιατρικές Επιστήμες από την Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Harvard (2001).
Το 2001 επέστρεψε στην βάση του, την Αθήνα, για να ολοκληρώσει το αγροτικό του στην Μεσσήνη. Φυσικά δεν σταμάτησε εκεί, καθώς συνέχισε, μέχρις ότου να δημοσιεύσει και την διδακτορική διατριβή του το 2003, υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία αρίστευσε. Ο τίτλος της διατριβής του ήταν ο εξής: Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV λοίμωξη.
Το ίδιο διάστημα έλαβε τους τίτλους Ειδικότητας Παθολογίας και Εξειδικεύσεως Λοιμωξιολογίας και στην χώρα μας, ενώ ως διδάκτορας από το 2003, ακολουθεί πια ακαδημαϊκή καριέρα.
Διατριβές, βραβεύσεις και συμμετοχή στο Υπουργείο Υγείας
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει εντρυφήσει πάνω στις διάφορες λοιμώξεις που ταλάνιζαν και εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα, με αποτέλεσμα να έχει εκδόσει πάνω από 200 συγγράματα. Στα περισσότερα από αυτά, παραθέτει τις μελέτες του σε μια μεγάλη γκάμα λοιμώξεων και στα μέτρα αντιμετώπισης αυτών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (π.χ. καραντίνα).
Έχει βραβευτεί για τις διατριβές και το έργο του στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, με κυριότερη την απόκτηση του Επάθλου Σωτήρης Παπασταμάτης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο το 2005.
Η συμμετοχή του στα εθνικά ζητήματα της χώρας δεν είναι τωρινή, καθώς ήδη από το 2004, την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, διετέλεσε υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης. Να σημειωθεί, επιπλέον, πως εκτέλεσε καθήκοντα λοιμοξιωλόγου και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ (Γιούτα, ΗΠΑ).
Έκτοτε, η παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα στα εγχώρια θέματα υγείας υπήρξε έντονη, καθώς έλαβε μέρος -σε συγγραφικό επίπεδο- στον συντονισμό της χώρας σε περίπτωση πανδημίας γρίπης (Εθνικό Σχέδιο Πανδημίας), συμμετείχε σε πολυάριθμες επιτροπές ως ειδικός λοιμωξιολόγος και αποτελεί έναν από τους ειδικούς συμβούλους του ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατά καιρούς, έχει διερευνήσει διεξοδικά εξάρσεις ιών που κάνουν την εμφάνιση τους σε περιοχές της Ελλάδας, όπως του SARS (2003), της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 (2005-2006), της πανδημίας γρίπης (2009-2010) και της επιδημίας λύσσας σε ζώα στην Βόρεια Ελλάδα (2012-2013).
Κατέχει ουσιαστική θέση στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων στη δημόσια υγεία από λοιμογόνους παράγοντες και εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ των ελληνικών υγειονομικών αρχών με τις αντίστοιχες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές.
Από τον Φεβρουάριο του 2020, έγινε επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον νέο κορωνοϊό (Sars-Cov-2) και έκτοτε εμφανίζεται στις οθόνες μας καθημερινά.
Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος. Πρέπει η κάθε γλώσσα να μιλεί την καλοσύνη της ημέρας.
Λάτρης της Βυζαντινής υμνολογίας και πολύτεκνος πατέρας ο Σωτήρης Τσιόδρας
Μέσα από την καθημερινή επαφή με τον Σωτήρη Τσιόδρα, εκτός από το βιογραφικό του, οι περισσότεροι θέλουν να γνωρίσουν και τον άνθρωπο Σωτήρη. Είναι ένας άνθρωπος με ευγενική φυσιογνωμία, που αγαπάει την Βυζαντινή Υμνολογία. Η αγάπη του αυτή αποτυπώνεται και στην συνήθεια του να λαμβάνει μέρος ως ψάλτης στις Θείες Λειτουργίες της ενορίας του.
Σε ηλικία 30 ετών παντρεύτηκε με την Ασημίνα Τσιόδρα και απέκτησαν 7 παιδιά. Και οι δύο μαζί, αποτελούν ένα διακριτικό ζευγάρι, ενώ λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για την ιδιωτική ζωή τους. Από τα λίγα που έρχονται στην επιφάνεια είναι πως ο Σωτήρης Τσιόδρας προτιμάει στον λιγοστό ελεύθερο του χρόνο να ασχολείται μόνο με τα παιδιά του και πως αποτελεί πρότυπο ιδανικού πατέρα.
Ο καθημερινός σύμμαχος μας στον αγώνα ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας, σε ένα στιγμιότυπο που αποτυπώνει το μεγαλείο της ψυχής του.
Info
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%82 (Τελευταία προσπέλαση στις 13/4/2020)
https://www.google.com/amp/s/www.newsbeast.gr/health/coronavirus/arthro/6118271/sotiris-tsiodras-o-epistimonas-poy-apo-ta-cheili-toy-kremetai-i-ellada%3famp (Τελευταία προσπέλαση στις 13/4/2020)
https://www.ekirikas.com/%CF%83%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CE%BA%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD/. (Τελευταία προσπέλαση στις 13/4/2020)
https://www.google.com/amp/s/m.lifo.gr/articles/opinions/275446/pos-o-siotiris-tsiodras-kerdise-tin-empistosyni-enos-poly-kaxypoptoy-laoy%3famp (Τελευταία προσπέλαση στις 13/4/2020)