Τάκης Μηλιάδης: Ένα διαμάντι του ελληνικού θεάτρου

Τάκης Μηλιάδης
Πηγή εικόνας: https://greekactor.blogspot.com

Ο Τάκης Μηλιάδης ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου αλλά και της τηλεόρασης, που ξεχώρισε ερμηνεύοντας κωμικούς ρόλους. Το αγαπημένο του θεατρικό είδος, στο οποίο λάτρευε να συμμετέχει, ήταν η επιθεώρηση. Συνεργάστηκε με πολλά μεγάλα ονόματα, αλλά στο μυαλό μας τον θυμόμαστε κυρίως στο πλευρό του Θανάση Βέγγου. Στην προσωπική του ζωή έκανε τρεις γάμους κι απέκτησε έναν γιο, τον Μάριο. Είχε όμως μεγάλη επιτυχία στις γυναίκες και ο Τύπος της εποχής ασχολούταν συχνά με τις ερωτικές του περιπέτειες. Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Τάκης Μηλιάδης έπαιζε στον κινηματογράφο και το θέατρο, παρότι η υγεία του δεν ήταν σε τόση καλή κατάσταση, λόγω εγκεφαλικών. Έχασε τη ζωή του στα 63 του χρόνια, μετά από ατύχημα με το αυτοκίνητό του λίγο έξω από τα Γιάννενα.


Η οικογένεια του Τάκη Μηλιάδη

Ο Τάκης Μηλιάδης γεννήθηκε την Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1922 μέσα σε μια καλλιτεχνική οικογένεια. Ο πατέρας του, Νίκος Μηλιάδης, ήταν γνωστός πρωταγωνιστής του μουσικού θεάτρου. Η μητέρα του, Μαρίκα Ανθοπούλου, ήταν επίσης ηθοποιός του μουσικού θεάτρου και κόρη της τραγουδίστριας όπερας, Μάγδας Κομνηνού. Ηθοποιοί ήταν, επίσης, ο αδερφός του πατέρα του αλλά και η πρώτη σύζυγος του πατέρα του, Ανθή Μηλιάδη, που σκοτώθηκε στη Λούτσα το 1952 στη διάρκεια κινηματογραφικού γυρίσματος, όταν το αυτοκίνητο το οποίο επέβαινε προσέκρουσε σε αντιαρματική νάρκη ξεχασμένη από τον πόλεμο.

Τάκης Μηλιάδης
Πηγή εικόνας: https://www.koukidaki.gr

Ο Τάκης Μηλιάδης γνωρίζει κι αγαπάει το θέατρο

Από μικρός ο Τάκης Μηλιάδης έδειξε την κλίση που είχε προς το θέατρο. Σε νεαρή ηλικία διοργάνωνε αυτοσχέδιες θεατρικές παραστάσεις με φίλους του σε έναν φούρνο της γειτονιάς, όπου υπήρχε ένα πιάνο, κι εκεί μεταμφιεζόταν κι έκανε τον κόσμο να γελάει. Οι γονείς του, παρόλο που ήταν καλλιτέχνες, δεν ήθελαν να ασχοληθεί ο γιος τους με αυτό τον χώρο. Έτσι, όταν εκείνος παράτησε την Νομική, όπου φοίτησε για λίγο, για να ασχοληθεί με το θέατρο, αντέδρασαν.

Εκείνη την εποχή, διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ήταν ο Κωστής Μπαστιάς, που γνώρισε ως φοιτητή τον νεαρό Τάκη Μηλιάδη και ήταν αυτός που τελικά τον έπεισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο. Ο Τάκης Μηλιάδης σπούδασε υποκριτική στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο της Κατοχής και μάλιστα είχε δάσκαλο, μεταξύ άλλων, και τον ίδιο τον Κωστή Μπαστιά. Ένας άλλος δάσκαλός του ήταν και ο Δημήτρης Ροντήρης.

Διαβάστε επίσης  Τάκης Σινόπουλος: «Ψηλά είναι ο νους, ήλιος απέραντος»
Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο Τάκης Μηλιάδης ασχολήθηκε με όλα τα είδη θεάτρου εκτός από την τραγωδία. Περισσότερο από όλα τα ήδη, όμως, λάτρεψε την επιθεώρηση. Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά σχήματα κι έπαιξε σε πολλά αθηναϊκά θέατρα, όπως Ακροπόλ, Βέμπο, Μπουρνέλλη, Σαμαρτζή, Καλουτά, Περοκέ, Παπαϊωάννου κ.λ.π. Με τις επιθεωρήσεις έκανε πολλές περιοδείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τάκης Μηλιάδης
Πηγή εικόνας: https://www.topontiki.gr // Ο Τάκης Μηλιάδης (στο κέντρο) μαζί με τους Γιάννη Γκιωνάκη (αριστερά) και Νίκο Ρίζο (δεξιά).

Από την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή μέχρι και το τέλος του, ο Τάκης Μηλιάδης έπαιζε και στο θέατρο, αλλά και σε ταινίες. Τον έχουμε απολαύσει σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, σε κωμωδίες όπου συχνά είχε τον ρόλο θηλυπρεπών ατόμων, και δίπλα σε μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου. Παρά τη μεγάλη του γκάμα, όμως, οι περισσότεροι τον έχουμε στο μυαλό μας ως το καλλιτεχνικό δίδυμο του Θανάση Βέγγου. Οι δυο τους είχαν πολλά κοινά στην καλλιτεχνική τους έκφραση και συνεργάστηκαν σε πολλές ταινίες σκορπώντας το γέλιο και τη χαρά, που πήγαζε από την ίδια τους την ψυχή.

Παράλληλα με το θέατρο και τον κινηματογράφο, από το 1964 ο Τάκης Μηλιάδης παρουσίαζε την ελληνική εκπομπή της «Βαυαρικής Ραδιοφωνίας» (Bayerischer Rundfunk) μαζί με την Σάσα Καζέλη. Επίσης, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1970, συμμετείχε και σε τηλεοπτικές σειρές στα δυο κανάλια που υπήρχαν τότε, την ΕΙΡΤ και την ΥΕΝΕΔ. Επίσης, ήταν ένας από τους μόνιμους καλεσμένους της κυριακάτικης τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΙΡΤ «Χαρούμενη Κυριακή, Κυριακή χωρίς σύννεφα» το 1972, όπου συμμετείχε σε διάφορα θεατρική σκετς.

Διαβάστε επίσης  Κρίση των ομήρων 1979-1981: ΗΠΑ και Ιράν σε διπλωματικό αδιέξοδο

Ο Τάκης Μηλιάδης είναι, επίσης, από τους πρώτους ηθοποιούς στην Ελλάδα που συμμετείχαν σε μεταγλωττίσεις. Η πρώτη παραγωγή που ήρθε για μεταγλώττιση στην Ελλάδα ήταν, το 1974, η ταινία κινουμένων σχεδίων του Disney «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι». Σε αυτή την ταινία, ο Τάκης Μηλιάδης είχε τον κεντρικό ρόλο του Συναχωμένου Νάνου. Ακολούθησαν οι ρόλοι του Σερίφη του Νότιγχαμ το 1974 στην ταινία «Ο Ρομπέν των Δασών», του Ποδάρα το 1975 στην ταινία «Η Λαίδη και ο Αλήτης», του Διονύσιου το 1979 στην ταινία «Οι Αριστόγατες», του ψηλού κλέφτη το 1983 στην ταινία «Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας», του Σούρα στην ταινία «Μπερνάρ και Μπιάνκα: Κομάντος της Σωτηρίας» και πολλοί άλλοι.

Advertising

Τάκης Μηλιάδης
Πηγή εικόνας: https://www.retrodb.gr

Ο «Σεβαλιέ» της Ελλάδας, Τάκης Μηλιάδης

Το 1944, όλη η Αθήνα μιλούσε για τον νέο αυτό ταλαντούχο ηθοποιό, που άξιζε την προσοχή του κοινού, καθώς θα είχε ένα λαμπρό μέλλον στον χώρο. Κι αρκούσε μόνο μια εμφάνιση στην επιθεώρηση «Γουέλκαμ», με τον θίασο των Άννα και Μαρία Καλουτά, Μίμη Κοκκίνη και Ορέστη Μακρή.

Το 1952, ο Τάκης Μηλιάδης συμμετείχε, μαζί με τις αδερφές Μαρία και Άννα Καλουτά, σε ένα κονσέρτο τους στο Μεζόν Γκαβό του Παρισιού. Ανάμεσα στο κοινό, βρισκόταν και ο Γάλλος ηθοποιός Μωρίς Σεβαλιέ, που χειροκρότησε θερμά τον Τάκη Μηλιάδη. Τότε ήταν που οι αδερφές Καλουτά έδωσαν στον Τάκη Μηλιάδη το παρατσούκλι «Σεβαλιέ», που τον ακολούθησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν εξαιρετικά πνευματώδης και έξυπνος, κέρδιζε τα πάντα με το ταλέντο και το μυαλό του.


Ο αθεράπευτος γυναικάς, Τάκης Μηλιάδης

Οι γυναίκες αγαπούσαν πολύ τον Τάκη Μηλιάδη, τον ερωτεύτηκαν και θεωρούσαν ελκυστική την αδυναμία που είχε στο γυναικείο φύλο. Η φήμη του ως γυναικάς και οι ερωτικές του περιπέτειες απασχόλησαν τον Τύπο της εποχής αρκετές φορές. Όμως, μόνο με τρεις γυναίκες έφτασε ως το γάμο. Ο πρώτος του γάμος ήταν με την ηθοποιό Μπέτυ Μοσχονά. Ο δεύτερος γάμος του ήταν με την Παρασκευή Κόλλια, με την οποία απέκτησαν έναν γιο, τον Μάριο. Ο Μάριος Μηλιάδης σπούδασε Ιατρική, πράγμα που έχει οδηγήσει στην εσφαλμένη εντύπωση ότι ο Τάκης Μηλιάδης σπούδασε Ιατρική, κι έχει αποκτήσει μια κόρη, την Παρασκευή ή Εβίτα Μηλιάδη, που ασχολείται με το θέατρο. Ο τρίτος και τελευταίος γάμος του Τάκη Μηλιάδη έγινε το 1969 με την επίσης ηθοποιό Σάσα Καζέλη.

Διαβάστε επίσης  18/1/1967: Ο «Στραγγαλιστής της Βοστώνης» αποκαλύπτεται

Η φήμη του γυναικά ακολουθούσε τον Τάκη Μηλιάδη μέχρι το τέλος κι ας μην είχε τη δυνατότητα πλέον να ξαναπαντρευτεί.

Advertising

Τάκης Μηλιάδης
Πηγή εικόνας: https://m.eirinika.gr // Στιγμιότυπο από την τελευταία ταινία του Τάκη Μηλιάδη «Η Νόνά» το 1981. Εδώ είναι μαζί με τον Αντώνη Παπαδόπουλο.

Το τέλος του Τάκη Μηλιάδη

Ο Τάκης Μηλιάδης μέχρι το τέλος της ζωής του γύριζε ταινίες κι έπαιζε στο θέατρο. Η υγεία του, όμως, δεν ήταν σε άριστη κατάσταση, καθώς πάθαινε εγκεφαλικά. Παρόλα αυτά, συνέχιζε ακόμα και να οδηγεί.

Στις 14 Απριλίου 1985, λίγο έξω από τα Γιάννενα, είχε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του, το οποίο θεωρήθηκε επιπόλαιο. Ο ίδιος, όμως, ανασύρθηκε από το αυτοκίνητο με πολλαπλά τραύματα και κατάγματα και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Στις 17 Απριλίου 1985 ο Τάκης Μηλιάδης πέθανε τα 63 του χρόνια. Ο τάφος του βρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.


Ακολουθεί βίντεο από ένα από τα τραγούδια που ερμήνευσε ο Τάκης Μηλιάδης το 1975 στο άλμπουμ «Τραγούδια με νόημα», που κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρία COLUMBIA RECORDS.

https://www.youtube.com/watch?v=7KQJlZg9Ll0

Advertising

 


Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από:

  • Τάκης Μηλιάδης, Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/ Τελευταία πρόσβαση: 2/9/23
  • Τάκης Μηλιάδης: Το βίαιο τέλος του ηθοποιού που πέταξε την ιατρική για το όνειρό του. (2020). Ανακτήθηκε από: https://www.topontiki.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 2/9/23
  • Τάκης Μηλιάδης, Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 2/9/23
  • Τάκης Μηλιάδης(1922 – 1985), Ανακτήθηκε από: https://www.ishow.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 2/9/23
  • Τάκης Μηλιάδης. Ο αγαπημένος συμπρωταγωνιστής του Θανάση Βέγγου που σπούδασε Ιατρική και σκοτώθηκε σε τροχαίο. Γιατί είχε το παρατσούκλι “Σεβαλιέ”, Ανακτήθηκε από: https://www.mixanitouxronou.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 2/9/23
  • Τάκης Μηλιάδης: Ο αθεράπευτος γυναικάς και το περίεργο τροχαίο ατύχημα που του στοίχισε τη ζωή. (2019). Ανακτήθηκε από: https://www.apopsi-tora.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 2/9/23
  • Τάκης Μηλιάδης, Ανακτήθηκε από: https://retromaniax.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 2/9/23

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Αναστασιάδη. Έχω σπουδάσει νηπιαγωγός και από μικρή μου άρεσε να γράφω. Στο ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω, είμαι μέλος πολιτιστικών συλλόγων για την εκμάθηση παραδοσιακών χoρών και ασχολούμαι και με τις πολεμικές τέχνες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς!

Η οικογένεια του Ντέιβιντ Λιντς με ανάρτησή της ανακοίνωσε το
προσωπική αντωνυμία

Η προσωπική αντωνυμία στις ευρωπαϊκές γλώσσες

Η προσωπική αντωνυμία, το «εγώ», αποτελεί τη θεμελιώδη έκφραση της