Βασίλης Λογοθετίδης: Ο μέγιστος των Ελλήνων κωμικών ηθοποιών

Πηγή: https://www.enikos.gr/

Ο μεγάλος Έλληνας κωμικός Βασίλης Λογοθετίδης, γεννήθηκε το 1898 στο Μυριόφυτο της Θράκης σαν Βασίλης Ταυλαρίδης αλλά η καταγωγή του ήταν από τον Πόντο. Στην Κωνσταντινούπολη έζησε όλα του τα νεανικά χρόνια όπου και τελείωσε το Ζωγράφειο Γυμνάσιο το 1915. Η πρώτη του ερασιτεχνική εμφάνιση ήταν σε θεατρική σκηνή στην Κωνσταντινούπολη και έκανε πραγματικά μεγάλη εντύπωση.


Ένας μεγάλος ηθοποιός

Το 1918 ο Βασίλης έρχεται στην Αθήνα. Οι λόγοι χάνονται στο χρόνο. Άλλοι λένε ότι έφυγε από την Κωνσταντινούπολη με την κοπέλα του, επειδή οι γονείς τους βάζανε εμπόδια στη σχέση τους. Δεν είχαν χρήματα ούτε που να μείνουν και βρήκανε καταφύγιο στον θίασο Κοτοπούλη, που εκείνο τον καιρό ζητούσε ηθοποιούς για να λειτουργήσει. Κάποιοι άλλοι ότι είχε κάνει ήδη το δεύτερο γάμο του όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Πηγή: https://www.goodreads.com/

Σημασία έχει ότι ο Βασίλης Λογοθετίδης, άλλαξε το επίθετο του για το θέατρο το 1919 και έμεινε στο θίασο της Κοτοπούλη  ως επαγγελματίας πλέον ηθοποιός μέχρι το 1946. Ερμήνευσε πάρα πολλούς ρόλους, κωμικούς, δραματικούς, τόσο από το κλασσικό αλλά και το σύγχρονο ρεπερτόριο. Πολύ σύντομα είχε καθιερωθεί σαν ένας από τους βασικούς κωμικούς πρωταγωνιστές του θεάτρου. Η παράσταση που σημείωσε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται»,  ήταν η αφορμή να δημιουργήσει το 1947 το δικό του θίασο.

Πηγή: https://www.filmy.gr/

Σαν θιασάρχης πλέον ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη νεοελληνική φαρσοκωμωδία, που ήταν και η μεγάλη του αγάπη, ανεβάζοντας έργα που γνώρισαν σημαντική επιτυχία, όπως «Ένας βλάκας και μισός», «Φαταούλας» του Δημήτρη Ψαθά, «Δεσποινίς ετών 39», «Ένας ήρωας με παντούφλες» των Σακελλάριου-Γιανακόπουλου και πάρα πολλά άλλα.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Πηγή: https://www.ant1news.gr/

Όταν ο Ελληνικός Κινηματογράφος άρχισε να γίνεται ομιλών, ο Βασίλης Λογοθετίδης ήταν ήδη πολύ γνωστός  και η πορεία του στο θέατρο λαμπρή!  Έπαιξε σε περισσότερες από 110 ελληνικές κωμωδίες και τουλάχιστον 200 ξένα θεατρικά έργα.

Διαβάστε επίσης  Ιωάννης Μακρυγιάννης: Με το σπαθί και την γραφίδα

Αν και η πρώτη ταινία που πήρε μέρος ήταν «Ο κακός δρόμος» το 1933, με πρωταγωνίστριες την Μαρίκα Κοτοπούλη και την Κυβέλη, από το 1948 και έπειτα, όντας ήδη μεσήλικας, μας χάρισε απίστευτες ερμηνείες και άφθονο γέλιο. Ταινίες αθάνατες που παίζονται ακόμη, 70 χρόνια μετά! «Σάντα Τσικίτα» 1953, «Δεσποινίς ετών 39» 1954, «Η κάλπικη λίρα» 1955, «Ο ζηλιαρόγατος» 1956, «Δελησταύρου και υιός» 1957 και πολλές άλλες…Με το απίστευτο ταλέντο του βοήθησε να εξελιχθεί η ελληνική κινηματογραφική κωμωδία όσο κανείς άλλος.

Το 1957 έχοντας σκοπό να καθιερώσει μια συστηματική επαφή μεταξύ των θεάτρων όλων των χωρών της γης, ξεκίνησε μια περιοδεία στις ΗΠΑ. Έδωσε παραστάσεις σε οκτώ πόλεις στην Αμερική και φυσικά θριάμβευσε!  Στο Πίτσμπουργκ, ο δήμαρχος, του παρέδωσε το «Χρυσό Κλειδί» της πόλης, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ με άλλον Έλληνα ηθοποιό. Τότε ο Βασίλης, με το γνωστό του χιούμορ, το δάγκωσε και είπε: «Άσε να δω αν είναι από χρυσό, γιατί οι σύμμαχοι πολλές φορές κάνουν και λάθη…» .

Πιο πριν το 1952, είχε τιμηθεί με το Έπαθλο Ξενόπουλου, ενώ ο Βασιλεύς Παύλος, για τη συμβολή του στην πρόοδο της θεατρικής τέχνης και την παρουσία αυτής σε διεθνές κοινό, του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα.

Advertising


Ο άνθρωπος Βασίλης Λογοθετίδης

Ήταν ένας άνθρωπος από τη φύση του ευγενής, σεμνός και συνεσταλμένος. Δεν είχε καμία σχέση με τον ηθοποιό στη σκηνή. Είχε και αυτός το σύνδρομο των μεγάλων κωμικών ηθοποιών. Εκτός θεάτρου ήταν ένας απλός, συνηθισμένος άνθρωπος.

Μοναχικός, δεν του άρεσαν οι κοσμικότητες και η προβολή. Είχε δύο αδέρφια αλλά ζούσαν μακριά. Ο αδερφός του στην Κωνσταντινούπολη ενώ η αδερφή του στην Αμερική. Οικογένεια του ήταν το θέατρο. Άνθρωπος της συνήθειας. Ζούσε μόνος του και έτρωγε πάντα στη γειτονιά του, στο ίδιο εστιατόριο κάθε μέρα. Στις συνεργασίες του, κύριος, καλός εργοδότης και τυπικός πάντα στις υποχρεώσεις του. Εργασιομανής μέχρι τέλους, κάτι που επιβάρυνε την εύθραυστη υγεία του. Βέβαια δεν πρόσεχε τον εαυτό του, έπινε και κάπνιζε πολύ. Ήδη από τη δεκαετία του ’40 είχε κάποια προβλήματα με την καρδιά του, αλλά παρόλα αυτά δεν άλλαξε τίποτε από τις συνήθειες του ούτε από τους ρυθμούς στη δουλειά.

Διαβάστε επίσης  Σεργκέι Πολούνιν: Ο χορός διέξοδος ή αιώνια φυλακή;

Ο μεγάλος του έρωτας

Από εμφάνιση ό Λογοθετίδης δεν έλεγε ποτέ πολλά. Έχασε τα μαλλιά του από νεαρή ηλικία και αυτό το είχε πάρει βαριά. Πολλές φορές φορούσε περουκίνι και δεν του άρεσε. Μικροκαμωμένος, με αρκετά κιλά παραπάνω, χωρίς μαλλιά και όμως η επιτυχία του στον γυναικείο πληθυσμό, μεγάλη! Βέβαια αυτόν το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν το θέατρο.

Ποτέ δεν συνειδητοποίησε το μέγεθος του σαν καλλιτέχνης. Γιατί ο Βασίλης Λογοθετίδης ήταν τεράστιος! Και ο κόσμος τον λάτρευε!

Advertising

Πηγή: https://www.ant1news.gr/

Γνώρισε την πρωτοεμφανιζόμενη Ίλυα Λιβυκού το 1948 και έγινε μόνιμη παρτενέρ του τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Από τις 12 ταινίες που έπαιξε ο Λογοθετίδης, στις 9 συμπρωταγωνίστρια του ήταν η Ίλυα. Γίνανε σύντομα ζευγάρι, αν και φαινομενικά αταίριαστοι, και ζήσαν έναν μεγάλο έρωτα μέχρι το τέλος της ζωής του. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ και ούτε είχε αποκτήσει παιδιά ο Βασίλης Λογοθετίδης, ενώ η Ίλυα είχε τρία από τον πρώτο της γάμο. Όπως είχε πει από αυτά που θυμόταν και η Σούλη Σαμπάχ: «Η Ίλυα ήταν η καρδιά της παρέας. Χόρευε, γελούσε, γλεντούσε. Ο Λογοθετίδης δεν έβγαζε άχνα εκτός θεάτρου. Μουγκός»!

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

Λέγεται ότι ο λόγος που δεν παντρεύτηκαν ποτέ ήταν ο αποτυχημένος γάμος που είχε κάνει πριν πολλά χρόνια και η γυναίκα του τον εγκατέλειψε για κάποιον άλλο από τον καλλιτεχνικό χώρο. Όταν κάποιος συνάδελφος του τον ρώτησε γιατί δεν ξαναπαντρεύεται, του απάντησε πως αν ποτέ έπαιρνε την απόφαση να παντρευτεί θα ήθελε μια γυναίκα ελευθέρων ηθών διότι από τις τίμιες είχε καεί.

Διαβάστε επίσης  Έμινεμ: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η επιτυχία και η καταξίωση του θεού της Ραπ

Ο Βασίλης Λογοθετίδης δεν θα ξαναπαίξει πια

Στο σπίτι του υπήρχε μόνο μια γυναίκα που έκανε τις δουλειές του σπιτιού. Ήταν αυτή που τον βρήκε νεκρό στο μπάνιο στις 20 του Φλεβάρη το 1960. Ετοιμαζόταν να πάει στο θέατρο. Την ώρα που ξυριζόταν έπαθε καρδιακή ανακοπή και έπεσε κάτω. Πρωταγωνιστούσε στην θεατρική παράσταση «Ο τελευταίος τίμιος».

Ήθελε να πεθάνει πάνω στη σκηνή του θεάτρου. Δεν πρόλαβε να δώσει την τελευταία παράσταση…Ήταν μόνο 62 χρονών. Είχε να δώσει ακόμη πολλά. Η Ελλάδα θρήνησε τον μεγάλο ηθοποιό. Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και η προσέλευση του κόσμου ήταν πρωτοφανής! Πάνω από 50.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία του, που έγινε δημοσία δαπάνη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Advertising

Πηγή; https://menshouse.gr/

Ένα μεγάλο ταλέντο έσβησε. Η προσφορά του τεράστια, οι ατάκες του αθάνατες! Θα σε θυμόμαστε Βασίλη Λογοθετίδη και θα φροντίσουμε να σε γνωρίσουν και τα παιδιά μας..

Απολαύστε τον…

https://www.youtube.com/watch?v=qQGvUREvR1k


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Advertising

Βασίλης Λογοθετίδης. Ανακτήθηκε από finosfilm.com (τελευταία πρόσβαση 19/2/2023)

Βασίλης Λογοθετίδης. Ανακτήθηκε από i-diakopes.gr (τελευταία πρόσβαση 19/2/2023)

Βασίλης Λογοθετίδης. Ανακτήθηκε από fanpage.gr (τελευταία πρόσβαση 19/2/2023)

Βασίλης Λογοθετίδης. Ανακτήθηκε από politeianet.gr (τελευταία πρόσβαση 19/2/2023)

Advertising

 

Είμαι η Κυβέλη και δηλώνω απόλυτα διαταραγμένη ακόμη ευτυχώς! Λάτρης όλων των Τεχνών, καλών και κακών, φλερτάρω με την ποίηση τη συγγραφή και τη ζωγραφική μπας και μου κάτσει κάποια από τις τρεις. Μοναδικός μου στόχος η επιβίωση από το πόλεμο μου μαίνεται στο μυαλό μου. Είδωμεν…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Eggers

Το σινεμά τρόμου του Robert Eggers

Ο Νεοϋορκέζος Robert Houston Eggers, φέτος συμπληρώνει την τέταρτη κατά

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!