Δρακόλιμνες: Η αλπική ομορφιά των κορυφών

Η δρακόλιμνη της Τύμφης. Πηγή εικόνας: liberal.gr

Ποιος δεν έχει φανταστεί να περνάει ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωινό χαζεύοντας μία ορεινή λίμνη μέσα από ένα ξύλινο σαλέ στις ελβετικές Άλπεις; Αν λοιπόν νομίζετε ότι μόνο η Ελβετία ή ο Καναδάς έχουν τέτοια μαγευτικά τοπία, κάνετε λάθος! Οι κορυφές ορισμένων ελληνικών βουνών κρύβουν μερικές από τις λεγόμενες δρακόλιμνες. Αλπικές λίμνες με θολά νερά που περιβάλλονται από αλπικά λιβάδια και βραχώδεις κορυφές, συνθέτουν ένα απόκοσμο και αινιγματικό σκηνικό γεμάτο μύθους και θρύλους για κάθε εξερευνητή και εξερευνήτρια που αναζητά την περιπέτεια. Γεμάτοι και γεμάτες όρεξη για εξερεύνηση, πάμε να γνωρίσουμε τις δρακόλιμνες της Ελλάδας και τις… δρακόντειες ομορφιές τους.

Δρακόλιμνη Γκιστόβα, Γράμμος

Πρώτος σταθμός στο ταξίδι μας οι κορυφές του Γράμμου και η λίμνη Γκιστόβα. Η αλπική λίμνη Γκιστόβα, σε υψόμετρο 2.353 μέτρων και μία ανάσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, αποτελεί την μεγαλύτερη αλπική λίμνη στην Ελλάδα. Υπάγεται στον Δήμο Νεστορίου του νομού Καστοριάς και έχει μήκος περίπου 150 μέτρα. Το βάθος κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50 μέτρων, αν και αρκετοί ερευνητές επισημαίνουν ότι το βάθος της λίμνης δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια. Η λίμνη κρατάει το νερό της καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, ενώ τον χειμώνα η περιοχή είναι παγωμένη και, ως εκ τούτου, απροσπέλαστη.

Η δρακόλιμνη Γκιστόβα την άνοιξη. Πηγή εικόνας: Trasias Studio/fouit.gr

Το λιγάκι τρομακτικό τοπίο της περιοχής διέγειρε από νωρίς την λαϊκή φαντασία και έτσι, η δρακόλιμνη Γκιστόβα περιβάλλεται από τον θρύλο του «καλού δράκου». Σύμφωνα με τον θρύλο, στα πολύ παλιά χρόνια και σε κάποιο χωριό της περιοχής, ζούσε ένας δράκος που αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι, όμως, τον φοβόντουσαν πάρα πολύ και ήθελαν να τον διώξουν μακριά από το χωριό με κάθε τρόπο. Μια μέρα, τον ξεγέλασαν και τον οδήγησαν στο βουνό έξω από το χωριό.

Διαβάστε επίσης  Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Το παράθυρο της Ελλάδας στο διάστημα

Οι κάτοικοι, όμως, συνέχιζαν να τον φοβούνται και αποφάσισαν να τον εξορίσουν σ΄ έναν απάτητο και άγνωστο τόπο. Τον οδήγησαν πάνω στην κορυφή του βουνού για να μην τον βλέπουν και τον άφησαν εκεί. Μόλις ο δράκος συνειδητοποίησε ότι οι άνθρωποι τον κορόιδεψαν, στεναχωρήθηκε πολύ από την απανθρωπιά των ανθρώπων και άρχισε να κλαίει. Τα δάκρυά του ήταν τόσο μεγάλα που γέμισαν την κορυφή κι έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη στην κορυφή του Γράμμου…

Advertising

Advertisements
Ad 14

Δρακόλιμνη Γκαμήλα, Τύμφη

Η δρακόλιμνη Γκαμήλα βρίσκεται σε υψόμετρο 2050 μ. στο όρος Τύμφη στην Ήπειρο. Η δρακόλιμνη βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι που περιβάλλεται από τις κορυφές της Τύμφης και απλώνεται σε ελλειψοειδές σχήμα σε έκταση περίπου 8 στρεμμάτων δίπλα στον γκρεμό, πάνω από τον Αώο ποταμό.

Η δρακόλιμνη της Τύμφης. Πηγή εικόνας: elliniko-panorama.gr

Όπως και η Γκιστόβα, έτσι και η Γκαμήλα περιβάλλεται από τον θρύλο των δράκων. Μάλιστα, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, στις δρακόλιμνες της Τύμφης και του Σμόλικα ζούσαν δύο δράκοι που αντιμάχονταν ο ένας τον άλλον και προστάτευαν έναν μυθικό θησαυρό που βρίσκονταν βαθιά μέσα στα νερά της λίμνης. Οι δράκοι είχαν τόσο μεγάλη έχθρα που πετούσαν πέτρες ο ένας στον άλλον για να κατακτήσουν την αντίπαλη κορυφή.

Ωστόσο, η σημερινή γεωλογία απέδειξε ότι η δρακόλιμνη της Τύμφης είναι το απομεινάρι ενός αρχαίου παγετώνα που έφτανε από την κεντρική Ευρώπη μέχρι τις κορυφές της Πίνδου. Καμία σχέση με τον δράκο!

Δρακόλιμνη Λύγκα, Σμόλικας

Η θρυλική «αντίζηλος» της δρακόλιμνης της Τύμφης απλώνεται ανάμεσα στις μεγάλες κορφές του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας. Η δρακόλιμνη του Σμόλικα βρίσκεται σε υψόμετρο 2.160 μέτρα και, όπως σε κάθε δρακόλιμνη, το βάθος της δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια λόγω της συχνής αυξομείωσης της στάθμης των υδάτων.

Διαβάστε επίσης  Ιωάννινα: Η πόλη με την υπέροχη θρυλική λίμνη
Advertising

Κοιτάζοντας την λίμνη από ψηλά, έχεις την εντύπωση ότι βλέπεις μία υδάτινη… καρδιά. Η λεκάνη της λίμνης έχει ωοειδές σχήμα, ενώ τα νερά της έχουν γαλάζιο χρώμα με τον πυθμένα να «κοκκινίζει» κοντά στις όχθες της λίμνης. Φαινόμενο που ίσως οφείλεται στην συσσώρευση μετάλλων στο νερό της λίμνης.

Η δρακόλιμνη του Σμόλικα. Πηγή εικόνας: naturagraeca.gr

Στα βλάχικα, η λίμνη ονομάζεται Λάκου – Βινίτου που σημαίνει γαλάζια λίμνη, ενώ μια ακόμα βλάχικη ονομασία της είναι Ντιβερλίγκα.

Όπως και στο «αντίπαλο δέος», την δρακόλιμνη της Τύμφης, έτσι και η δρακόλιμνη του Σμόλικα περιβάλλεται από πλήθος θρύλων με γνωστότερο τον θρύλο των δράκων που πετούσαν πέτρες ο ένας στον άλλον.

Μάλιστα, στα χωριά του Σμόλικα, βρίσκουμε και την συνέχεια του θρύλου της δρακόντειας μάχης. Σύμφωνα με τους νέους θρύλους, ο δράκος του Σμόλικα κουράστηκε τόσο πολύ από την μάχη που αποφάσισε να εξοντώσει τον αντίπαλο δράκο πετώντας πέτρες από αλάτι. Ο δράκος της Τύμφης κατάπιε τους λίθους άλατος και δίψασε τόσο πολύ που αναγκάστηκε να πιεί από το σκοτεινό νερό της λίμνης. Το νερό όμως ήταν τοξικό, ο δράκος δηλητηριάστηκε και πέθανε…

Advertising

Δρακόλιμνη Βερλίγκα

Τέταρτος σταθμός στο ταξίδι μας ο Λάκμος. Ο Λάκμος, ή αλλιώς Περιστέρι, είναι μια μακρόστενη οροσειρά με μια σειρά πολλών ψηλών κορφών που χωρίζει στα δύο τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Στα κεντρικά του βουνού, σε υψόμετρο 2.050 μ. βρίσκεται η δρακόλιμνη Βερλίγκα. Στα βόρεια της υψώνεται η ψηλότερη κορυφή του Λάκμου, η Τσουκαρέλα (2.295 μ.) και στα νότια την αγκαλιάζουν τα βράχια της κορυφής Μέγας Τράπος (2.240 μ.).

Διαβάστε επίσης  Μαγευτικός οικισμός Βοβούσα Ιωαννίνων στην «καρδιά» της αλπικής Πίνδου
Η δρακόλιμνη Βερλίγκα. Πηγή εικόνας: wikiloc.com

Συνήθως η λίμνη στερεύει μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου και δεν κρατάει το νερό της, ενώ το όνομά της προέρχεται από την βλάχικη λέξη βρίγγα που σημαίνει κύκλος.

Όπως και στις προηγούμενες δρακόλιμνες, έτσι κι εδώ, η δημιουργία της λίμνης σχετίζεται με έναν δράκο που ζούσε στα έγκατα του βουνού. Κάποια μέρα ο δράκος μεταμορφώθηκε σε φίδι και βγήκε από μία μικρή τρύπα στην κορυφή του βουνού σχηματίζοντας ένα δαιδαλώδες κανάλι που τροφοδοτεί την λίμνη με νερό. Ο δράκος τελικά απελευθερώθηκε και χάθηκε για πάντα από τα βλέμματα των ανθρώπων αφήνοντας πίσω του την δρακόλιμνη…

Δρακόλιμνες Φλέγγας

Τελευταίος σταθμός στο… δρακόντειο ταξίδι μας το Μαυροβούνι. Το Μαυροβούνι είναι βουνό της Ηπείρου που χωρίζει τον νομό Ιωαννίνων από το νομό Γρεβενών. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Φλέγγα (2.159 μ.) και αποτελεί μέρος του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα. Οι δύο δίδυμες λίμνες της Φλέγγας βρίσκονται σε υψόμετρο 1.960 και 1.940 μέτρων. Τα νερά των πηγών και του λιωσίματος του χιονιού μαζεύονται στην πρώτη (Πάνω Φλέγγα) και με ένα μικρό ποταμάκι τροφοδοτούν την δεύτερη (Κάτω Φλέγγα), η οποία όταν υπερχειλίσει στέλνει τα νερά στο Αρκουδόρεμα της Βάλια Κάλντα.

Advertising

Οι δρακόλιμνες της Φλέγγας. Πηγή εικόνας: naturagraeca.gr

Στην βλάχικη γλώσσα, οι λίμνες ονομάζονται ονομάζονται Λάκλου μάρε και Λάκλου νιίκου. 

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο γιος του Μακεδόνα, Πίνδος αφού τον έδιωξαν τα αδέρφια του κρύφτηκε στις κορφές της Φλέγγας. Εκεί γνώρισε τον δράκο Λύγκο και γρήγορα έγιναν φίλοι. Τα αδέλφια του όμως τον ανακάλυψαν και σκότωσαν τον Πίνδο. Ο δράκος Λύγκος στεναχωρήθηκε τόσο πολύ και τα δάκρυά του δημιούργησαν τις δύο λίμνες.

Πηγές

Λίμνες / Δρακόλιμνες Φλέγγας. Δημοσιεύθηκε στο naturagraeca.gr. (Τελευταία πρόσβαση 1/8/2021).

Δρακόλιμνη Βερλίγκα. Δημοσιεύθηκε στο infotouristmeteora.gr. (Τελευταία πρόσβαση 1/8/2021).

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η παρουσία σου έχει σημασία...

Η παρουσία σου έχει σημασία…

Όλοι έχουμε ανάγκη να το ακούσουμε. Ακόμη κι εσύ. Ακόμη
Κυψέλη

3+1 Brunch Spots Στην Κυψέλη Που Δεν Πρέπει Να Χάσεις

Santo Belto Το Santo Belto στην Κυψέλη, αποτελεί έναν αγαπημένο