Στα ψηλά της Πάρου, σε απόσταση 19 χλμ από την Παροικιά, βρίσκεται η Μάρπησσα. Πρόκειται για ένα όμορφο μικρό χωριό με χαρακτηριστική κυκλαδίτικη ομορφιά. Είναι χτισμένη στην κορυφή ενός μικρού λόφου, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει ο ναός της Μεταμόρφωσης, βυζαντινού ρυθμού. Στην μικρή πλατεία του χωριού είναι οι τέσσερις ανεμόμυλοι, χαρακτηριστικοί της Πάρου και από κει ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στη μονή του Αγίου Αντωνίου. Ιδιαίτερη εμπειρία είναι το Πάσχα στη Μάρπησσα, με την αναπαράσταση των Παθών τη Μεγάλη Παρασκευή και το Πασχαλινό γλέντι.
Πάσχα στην Μάρπησσα
Η Μάρπησσα χαρίζει μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία σε όλους όσοι επιλέγουν την Πάρο ως προορισμό για τις πασχαλινές διακοπές τους, καθώς δίνει την ευκαιρία της μέθεξης στην αναβίωση ενός εθίμου που έχει διάρκεια ζωής εννέα και πλέον δεκαετιών. Τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης οι κάτοικοι του χωριού μένουν ξάγρυπνοι, ψέλνοντας και στολίζοντας τον επιτάφιο.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την Αποκαθήλωση, προσφέρονται τα «μεράσματα» (νηστίσιμα κεράσματα), για να συγχωρεθεί η ψυχή των αποθανόντων. Το βράδυ, στα σοκάκια της Μάρπησσας, αναπαριστάνονται από δεκάδες κατοίκους της Μάρπησσας σκηνές από το βίο και τα Πάθη του Χριστού. Σε διάφορες θέσεις του χωριού, μέσα σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής συγκίνησης και κατάνυξης, αναβιώνουν, μεταξύ άλλων, η Ανάσταση του Λαζάρου, η Είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, η Μετάνοια της Μαγδαληνής, ο Μυστικός Δείπνος, η Προσευχή στο Όρος των Ελαιών, η Ανάβαση στο Γολγοθά, η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση και ο Επιτάφιος Θρήνος.
Ο εορτασμός της Ανάστασης συνοδεύεται, φυσικά, από κωδωνοκρουσίες, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Τέλος την Κυριακή του Πάσχα διοργανώνεται νησιώτικο γλέντι με τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, άφθονα εδέσματα και παριανό κρασί.
Μουσείο γλυπτικής «Νίκος Περαντινός»
Στην Μάρπησσα βρίσκεται το Μουσείο γλυπτικής «Νίκος Περαντινός». Ο Νίκος Περαντινός γλύπτης, ήταν απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών από το εργαστήριο του Θωμά Θωμόπουλου. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Το 1941 διορίζεται μόνιμος γλύπτης του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου εκτέλεσε σημαντικές αποκαταστάσεις αρχαίων γλυπτών. Υπήρξε δάσκαλος της απλότητας και της κλασικής φόρμας, κατά καιρούς παίρνει πολλές διακρίσεις και βραβεία και η δουλειά του ξεχωρίζει. Το 1964 γυρίζοντας από το Παρίσι ιδρύει το εργαστήρι Μαρμαρογλυπτικής στην Αγία Άννα της Πάρου, θέλοντας να δώσει συνέχεια στην παράδοση της Γλυπτικής στην Πάρο. Τα εργαστήρια αυτά είναι ανοικτά για άτομα κάθε ηλικίας που αγαπούν το χώρο γλυπτικής.
Το Μουσείο λειτούργησε αμέσως μετά το θάνατό του το 1991, στην Πάρο, σε μια μικρή αίθουσα. Τα 18 χρόνια που πέρασαν τα Δ.Σ. του Μουσείου προσπάθησαν και πέτυχαν να επεκταθεί το Μουσείο με την βοήθεια του Δήμου Πάρου και του Υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα βρίσκεται σ’ ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο ανακαινισμένο και στις πέντε μεγάλες αίθουσές του φιλοξενεί γλυπτά, έργα του Νίκου Περαντινού.
Διαδρομές στην Μάρπησσα
Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» είναι ένα βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ με κεντρική ιδέα τη δημιουργία θεματικών διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος. Αναδεικνύεται με σεβασμό η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και οι παραδόσεις του τόπου, μέσα από μία σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά. Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» έχουν γίνει γνωστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την αυθεντικότητα και το καλλιτεχνικό τους ύφος. Έτσι τη Μάρπησσα αναδεικνύεται ως προορισμό πολιτιστικού τουρισμού και προβάλλοντας τη συνύπαρξη της παράδοσης με το σύγχρονο τρόπο ζωής.
Το φεστιβάλ διαμορφώνεται ανάλογα με την κεντρική ιδέα, που κάθε χρόνο είναι διαφορετική, με αποτέλεσμα κάθε φεστιβάλ να είναι μοναδικό. Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων όπως εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, διαλέξεις, εργαστήρια, παιχνίδια, συναυλίες, αφηγήσεις, και περιβαλλοντικές δράσεις.
Σύνταξη κειμένου: Βασιλική Τριανταφυλλοπούλου.
Επιμέλεια κειμένου: Γεωργία Αλμπανίδου.
ΠΗΓΕΣ:
- Διαδρομές στη Μάρπησσα ανακτήθηκε από https://stimarpissa.gr/
- Πάσχα στη Μάρπησσα της Πάρου ανακτήθηκε από https://www.in.gr/