Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ελλάδας και το μεγαλύτερο του λεκανοπεδίου Αττικής. Το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στο Ίλιον και αποτελεί αγαπημένο καθημερινό προορισμό για πολλούς που λατρεύουν το περπάτημα και τη φύση. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στον Πύργο της Βασιλίσσης ή Επτάλοφος και συνορεύει με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού.
Ο αριθμός των επισκεπτών του πάρκου υπολογίζεται γύρω στους 15.000-16.000 τα σαββατοκύριακα. Παρά το γεγονός αυτό όμως, υπάρχουν και πολλοί που δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του.
Οι λίμνες εντός του πάρκου
Το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» διαθέτει έξι τεχνητές λίμνες και τεχνητό κανάλι που τις συνδέει. Αποτελούν καταφύγιο για υδρόβιους οργανισμούς που κατά βάση έχουν χάσει τον βιότοπο τους.
Το πάρκο την περίοδο της κατοχής – Πώς το αξιοποίησαν κάτοικοι για να επιβιώσουν
Το 1940 που τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν μεταξύ άλλων και την Αθήνα, το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» ήταν ακόμη αγρόκτημα και λειτουργούσε ως κτηνοτροφικός σταθμός. Στο αγρόκτημα είχε εγκατασταθεί γερμανική φρουρά. Αξιοσημείωτο είναι παράλληλα το γεγονός ότι την περίοδο της κατοχής, υπήρξαν κάτοικοι της περιοχής που κατόρθωσαν να επιβιώσουν χάρη στα οπωροφόρα δέντρα του αγροκτήματος.
Ποιος ήταν ο Αντώνης Τρίτσης που δίνει το όνομα του στο πάρκο
Ο Αντώνης Τρίτσης ήταν βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ από το 1963, ενώ υπήρξε και ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος. Υπήρξε δήμαρχος Αθηναίων από το 1991 έως το 1992, όπου έχασε τη ζωή του σε ηλικία 55 ετών ύστερα από οξύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στο γραφείο του.
Το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» ως σκηνικό για ταινίες, σειρές και μουσικά βιντεοκλίπ
Λόγω των ιδιαίτερων χώρων του και του γεγονότος ότι βρίσκεται εντός Αθηνών, έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό για πολλές οπτικοακουστικές παραγωγές. Άλλωστε, είναι ένα πάρκο που καλλιεργεί τη φαντασία και με μία βόλτα εντός του μπορεί πολύ εύκολα ένας σκηνοθέτης να εμπνευστεί και να το φανταστεί ως σκηνικό για την ιστορία του. Κάποιοι φαίνεται ότι το έκαναν και θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα.
Το Κακό (Ταινία του 2005)
Στην ελληνική ταινία θρίλερ «Το Κακό» του 2005, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νούσσια, το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» μετατρέπεται σε καταφύγιο του στρατού ύστερα από τη διασπορά ενός ιού που μετέτρεψε σε ζόμπι μεγάλο πληθυσμό της Αθήνας. Μια ομάδα ανθρώπων που γλύτωσε από τα ζόμπι, βρέθηκε τυχαία στο «πρόχειρο στρατόπεδο».
Ιστορία Αγάπης (Βιντεοκλίπ του 2003)
Στο μουσικό βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Ιστορία Αγάπης» από το συγκρότημα «Φίλοι για Πάντα», ο Νίκος, ο Γιώργος και ο Λορέντζο (οι τραγουδιστές) φαίνονται να περπατούν στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 2003 με το άλμπουμ «Ταινία Φαντασίας».
Κάποια άλλα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι οι σειρές «Παρουσιάστε» και «Άγριες Μέλισσες». Στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» γυρίστηκαν αρκετές σκηνές της σειράς «Παρουσιάστε» του ΑΝΤ1 που προβλήθηκε τη σεζόν 2020-2021. Επίσης, γυρίστηκε μια σκηνή γάμου για τη σειρά «Άγριες Μέλισσες» στο πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αποστόλου Παύλου, εντός του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».
Πηγές:
Το πάρκο. Ανακτήθηκε από: parkotritsis.gr (Τελευταία επίσκεψη: 13/03/2022).
Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org (Τελευταία επίσκεψη: 13/03/2022).
Πάρκο Περιβαλλοντολογικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Ανακτήθηκε από: pyrgosvasilissis.gr (Τελευταία επίσκεψη: 13/03/2022).
Πάρκο Τρίτση: Ένα μοναδικό, αλλά εγκαταλελειμμένο καταφύγιο άγριας φύσης δυτικά της Αθήνας. Ανακτήθηκε από: www.aftodioikisi.gr (Τελευταία επίσκεψη: 13/03/2022).
Παρουσιάστε: Σε ποιο στρατόπεδο γυρίστηκε η σειρά. Ανακτήθηκε από: oneman.gr (Τελευταία επίσκεψη: 13/03/2022).
Αντώνης Τρίτσης. Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org (Τελευταία επίσκεψη: 13/03/2022).