Πυρηνικά και διπλωματία

15 Σεπτεμβρίου 2016

Πυρηνικά και διπλωματία

Πριν λίγες μέρες η Β. Κορέα έκανε  ακόμα μία πυρηνική δοκιμή.  Μάλιστα ήταν τόσο ισχυρή, καθώς ήταν μεγαλύτερη και καταγράφηκε σεισμός 5,3 Ρίχτερ. “Πιθανόν προκλήθηκε από μία έκρηξη” ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ(USGS).

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Β. Κορέας εξέδωσε ανακοίνωση ότι η δοκιμή στέφθηκε με επιτυχία και πλέον είναι δυνατή η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.  Ανησυχία και επιβολή κυρώσεων ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και Νότιος Κορέα, παραβίαση συνθηκών δήλωσε ο ΟΗΕ. Όμως τι είναι αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο;

Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν, επίσημα, 9 χώρες με πυρηνικά όπλα, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Πακιστάν, Ινδία, Ισραήλ και Βόρειος Κορέα.  Με την τελευταία να είναι η πιο επικίνδυνη λόγο του προέδρου της. Επίσης υπάρχουν 31 χώρες με πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία. Ανάμεσα τους και οι γείτονες μας Τούρκοι.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σε 2 χρόνια θα παραδοθεί ο πρώτος στο Ακουγιού. Ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή του δεύτερου στην επαρχία της Σινώπης και μέχρι το  2030 θα κατασκευασθεί και ένας τρίτος. «Δεν υπάρχει εξέλιξη σε μια χώρα χωρίς πυρηνική ενεργεία. Μια Τουρκία που μεγαλώνει δεν μπορεί να απαρνηθεί την ενέργεια αυτή», είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Μια Τουρκία με αρχηγό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, του οποίου οι βλέψεις δεν μένουν μέσα στα σύνορα της χώρας του, αλλά με πρόφαση την αναβίωση του Ισλαμικού κράτους, δείχνουν να θέλει να επεκταθεί και εκτός, προσθέτω εγώ. Και πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να έρθει και μέρα που θα ανακοινώσει και τα πρώτα πυρηνικά όπλα. Όλα αυτά όμως λίγο πολύ είναι γνωστά.

Διαβάστε επίσης  Η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και οι Greek-Americans

Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος , είναι ότι κάποιες χώρες χρησιμοποιούν τα πυρηνικά για να εκβιάσουν και να πάρουν ανταλλάγματα. Αυτή την στιγμή τα πυρηνικά σε μια χώρα που θέλει να ανέλθει με οποιοδήποτε τρόπο, είναι το ισχυρότερο διπλωματικό όπλο. Κάνεις δεν θέλει ένας άνθρωπος, όπως ο Κιμ Γιονκ να έχει στα χέρια του τέτοια «παιχνίδια» και καμία δύναμη πχ ΗΠΑ, δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο σε περιοχές επιρροής τους.

Με την Τουρκία να μπαίνει στο παιχνίδι των πυρηνικών, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι στο μέλλον δεν θα γίνει κάτι αντίστοιχο,όπως με την Βόρειο Κορέα; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ζητήσει ανταλλάγματα για να αφοπλίσει τα πυρηνικά της, ώστε να γίνει κυρίαρχος στην γειτονιά μας; Σε στεριά, αέρα και θάλασσα;

Οι δικοί μας κυβερνώντες, έχουν καταλάβει το τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια; Έχουν αντίστοιχα διπλωματικά όπλα για να αντιμετωπίσουν  την Τουρκία στο επεκτατικά της σχέδια; Έχουν κάποιο πλάνο δράσης; Θέλω να πιστεύω πως ναι. Διαφορετικά οι γεωγραφικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις, συνέπεια ανάπτυξης των πυρηνικών στην Τουρκία, θα είναι τεράστιες και καταστροφικές για την Ελλάδα.

Advertising

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Χαλκίδα. Πολιτικός Μηχανικός και προβληματισμένος για το που πάει αυτός ο τόπος. Μου αρέσει το τρέξιμο ,το διάβασμα και το γράψιμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναβαταίοι: Ένας αινιγματικός πολιτισμός

Οι Ναβαταίοι, μια πανάρχαια φυλή, είχαν αναπτύξει τον πολιτισμό τους

Χριστούγεννα στο ERTFLIX!

Αυτά τα Χριστούγεννα το ERTFLIX  μας κάνει δώρο το κανάλι