Κάποιες στιγμές αναρωτιόμαστε αν άντρες και γυναίκες ζούμε στον ίδιο πλανήτη, και γιατί υπάρχει δυσκολία κατανόησης των δυο φύλων. Είμαστε το ίδιο είδος, οι λειτουργίες μας είναι ακριβώς ίδιες, που είναι λοιπόν η δυσκολία; Γιατί τόσες διαφορές στην σκέψη, στην έκφραση, στην αντίληψη των καταστάσεων;
«Θα ήθελα να με καταλαβαίνει περισσότερο» είναι μια τυπική φράση από το στόμα μιας γυναίκας για τον άντρα σύντροφο της!
Πολλοί έχουν προσπαθήσει να λύσουν την άσκηση, αλλά λίγοι έχουν καταφέρει να βοηθήσουν ουσιαστικά, καταλήγοντας πως έτσι έχουν τα πράγματα τα δεχόμαστε και απλά συμβιώνουμε!
Τα πράγματα μάλλον έχουν έτσι, λόγω χαρακτήρα, ερεθισμάτων, περιβάλλοντος, και πεποιθήσεων της ομήγυρης θα προσθέσω. Και κυρίως της ηλικίας.
Είναι ενδιαφέρον να περιγράψουμε κάποιες βασικές διαφορές ανά ηλικία αντρών – γυναικών «συμμετέχοντας» κατά αυτό τον τρόπο, στην αιώνια μάχη των φύλων!
Ξεκινώντας από την ηλικία της εφηβείας, παρατηρούμε πως, τα αγόρια ανταγωνίζονται ομοίους, επιβεβαιώνοντας τον ανδρισμό τους, και τα κορίτσια προσκολλώνται σε μια κολλητή δηλώνοντας την αφοσίωση τους, ταγμένες να τις υπερασπιστούν άνευ όρων!
Όταν τα αγόρια δίνουν αγώνα «επιβίωσης» ποιος θα είναι ο πιο δυνατός, ποιος θα είναι ο πιο σκληρός, ο καλύτερος στα αθλήματα, τα κορίτσια στην πλειοψηφία δίνουν διαγωνισμό φιλαρέσκειας, ποια θα είναι η ομορφότερη και ποια θα έχει τις περισσότερες «φίλες». Ποια θα ξεχωρίσει στα αγόρια. Και τα αγόρια αποζητούν την προσοχή των κοριτσιών γι’ αυτό άλλωστε θέλουν να ξεχωρίσουν με τους ανωτέρω τρόπους, αλλά κατά βάση είναι καλυμμένοι συναισθηματικά από την αποδοχή των φίλων τους! Αυτός είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας ως προς την διαμόρφωση της σκέψης. Σίγουρα η παραπάνω άποψη δεν είναι ο κανόνας, αλλά θεωρώ πως αφορά την πλειοψηφία της συγκεκριμένης ηλικίας.
Στην μετά – εφηβεία η σεξουαλική αναζήτηση – αποδοχή θεωρείται από πολλούς, ο βασικός παράγοντας στην διαμόρφωση των σκέψεων των δυο φύλων. Στις αντρο-παρέες η συζήτηση αφορά αρχικά το σεξ, και μετά την σχέση. Στις γυναικο-παρέες αρχικά είναι η σχέση και μετά το σεξ. Οι γυναίκες έχουν την τάση να υπερ-αναλύουν και να χάνουν τον αυθορμητισμό τους, να χάνονται σε ρομαντικές σκέψεις, ενώ οι άνδρες επί το πλείστων είναι ρεαλιστές, δρουν, και μετά συνήθως σκέφτονται. Ο αυθορμητισμός, είναι ένα πλεονέκτημα, ένα δυνατό χαρτί επιβίωσης του ανδρικού φύλου, τους ακολουθεί σχεδόν σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.
Στην φάση ζωής που τα δυο φύλα γίνονται γονείς η σκέψη και η ενέργεια εκτινάζεται σε επίπεδα που δεν γνώριζε πριν ο ανθρώπινος νους και το σώμα. Η σκέψη και των δυο είναι πλέον στην νέα ζωή. Υπό φυσιολογικές συνθήκες σχεδόν ταυτίζεται. Φυσικά προκύπτουν πρακτικά καθημερινά θέματα. Σε αυτό το σημείο, ο άντρας δεν μειονεκτεί απλά θα έλεγα βαριέται εύκολα, αποζητώντας την δική του παιδικότητα σε αντίθεση με την γυναίκα που ενεργοποιείται στα κόκκινα σχεδόν σε όλα.
Γενικότερα θα λέγαμε πώς ο αντρικός μηχανισμός σκέψης, έχει απλοποιήσει τις καταστάσεις, από όλες τις προηγούμενες φάσεις ζωής που έχει περάσει. Αν παρομοιάζαμε τις σκέψεις με χρώματα τότε, οι σκέψεις του άντρα θα είναι είτε μαύρο είτε άσπρο. Σε σπάνιες περιπτώσεις θ’ αποδεχτεί ότι ίσως μπορεί να είναι και μπλε, κίτρινο, πράσινο ή κόκκινο. Τέλος. Είναι απλά τα πράγματα και οι λύσεις για εκείνον! Δεν θα αναλύσει παραπάνω την σκέψη του, αν καλυφθεί από την απλή σκέψη. Και ίσως τελικά να έχει δίκιο!
Η γυναίκα δεν θα αποδεχτεί την απλή λύση. Οι σκέψεις της, αν παρομοιαστούν με χρώματα δεν θα είναι μαύρο ή άσπρο, θα είναι ίσως ροζ, τιρκουαζ, λιλά και όσες αποχρώσεις σκεφτεί και αναλύσει το γυναικείο μυαλό. Και αν τελικά συμβιβαστεί θα δεχτεί την εκδοχή του άντρα με το δικό της σημάδι. Θα είναι ασπρόμαυρο, ή κίτρινο – μπλε ή πρασινοκόκκινο. Ποτέ όμως ένα απλό ή βασικό χρώμα! (αν διαβάζετε το άρθρο και είστε άντρας είμαι σίγουρη πως δεν ξέρετε τι χρώμα είναι το λιλα και πιθανότατα δεν γνωρίζετε ούτε το τιρκουαζ!)
Αποδεχόμαστε τις πολλές διαφορές στον τρόπο σκέψης και ζωής αντρών & γυναικών, γυναικών & αντρών. Δεν είναι όμως κανόνας πως υπάρχουν αντρικές και γυναικείες δουλειές, και κανείς δεν είναι κατώτερος πνευματικά, λόγω φύλου. Ανεξάρτητα από τον τρόπο σκέψης του κάθε φύλου, υπάρχουν κάποιες μικρές απλές κινήσεις που δείχνουν την αγάπη και τον ενδιαφέρον μας. Παράδειγμα, οι γυναίκες μπορούν να σηκώσουν τα ψώνια αλλά είναι όμορφο και ευγενικό να προτείνουν οι άντρες να το κάνουν! Είναι σίγουρο επίσης πως μπορούν να μαγειρέψουν και να καθαρίσουν, αλλά το ίδιο καλά μπορούν και οι άντρες!
Από την άλλη είμαι σίγουρη πως οι άντρες μπορούν να κάνουν καλύτερα κάποια μαστορέματα αλλά μπορούν και οι γυναίκες εξίσου καλά, και ίσως κάποιες φορές και πιο προσεχτικά!
Καταλήγουμε πως, παρόλο που ο τρόπος σκέψης τείνει να είναι διαφορετικός, με διαφορετικά χρώματα και αποχρώσεις, κοινή γλώσσα επικοινωνίας θα μπορούσε να είναι η κατανόηση για την διαφορετικότητα του άλλου και κοινός γνώμονας η αγάπη και η αλληλοβοήθεια.
Όσο αφορά την έκβαση της μάχης…το σκορ έχει ως εξής :
Γυναίκες – άντρες, άντρες- γυναίκες: ισοπαλία 😊