Είναι δύσκολο για εμένα, και είμαι σίγουρη, για πάρα πολλούς εκεί έξω. Να πουν ένα “όχι”, να το ξεστομίσουν δυνατά και με θάρρος, με σιγουριά πάνω απ’ όλα. Ξέρεις κάτι όμως; Ένα “όχι” σου δεν θα σταματήσει τον κόσμο, το αντίθετο… θα συνεχίσει να τον κάνει να γυρίζει με ακόμη περισσότερη ασφάλεια και φως. Θα προστατεύσεις τον εαυτό σου. Θα τον σώσεις. Κι αν πάλι χάσεις άτομα και συναισθήματα απ’ τη ζωή σου επειδή ξεστόμισες ένα “όχι” τότε σίγουρα δεν σου άξιζε κανείς και τίποτα απ’ αυτά. Για κάθε “όχι” που βρίσκεις το θάρρος να πεις, το σύμπαν επιφυλάσσει ένα καλύτερο σχέδιο για εσένα.
Γιατί είναι σημαντικό να λες “όχι”
Το να λέμε «όχι» είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να θέσουμε όρια, να σπάσουμε τη συνήθεια των ανθρώπων που δέχονται μόνο ευχαρίστηση από εμάς χωρίς να την ανταποδίδουν και να βάλουμε ως προτεραιότητα τις δικές μας ανάγκες. Αν και μπορεί να αισθανθείς άβολα στην αρχή, είναι χρήσιμο να θυμάσαι ότι το να λες «όχι» δεν σημαίνει ότι είσαι αγενής ή εγωιστής. Μπορεί να ενοχλήσει κάποιους μα αυτό είναι δικό τους θέμα και μόνο. Καλύτερα να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τη δυσαρέσκεια να κάνεις κάτι που δεν θες, πόσο μάλλον να νιώσεις δυσαρέσκεια για τη συνθήκη ή εν τέλει για το άτομο με το οποίο αλληλεπιδράς. Το να λέμε όχι μπορεί να μας βοηθήσει να φιλτράρουμε τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε, τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να αναλάβουμε. Όταν λέμε όχι, δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να καταλάβει τι θέλει, τι του αρέσει και να πούμε εν τέλει “ναι” σε πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους ή μας βοηθούν να πετύχουμε ρεαλιστικούς στόχους. Το να λες όχι, συνεπώς, είναι μια μορφή αυτοφροντίδας.
Λέγοντας όχι σε ορισμένες συνθήκες, θα σου δοθεί η δυνατότητα να εστιάσεις περισσότερο σε άλλες πιο σημαντικές ευκαιρίες, σε αυτές που είναι πιο πιθανό να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου, τη δουλειά που κάνεις με το μέσα σου και τη συνολική εμπειρία σου με τον κόσμο. Το να λες όχι είναι μια σημαντική ικανότητα που πρέπει να έχει κανείς, τόσο για τη φροντίδα του εαυτού του χωρίς ενοχές όσο και για τη διατήρηση υγιών σχέσεων με τους άλλους δημιουργώντας συνάμα και υγιή όρια.
Με ένα “όχι” σου χτίζεις όρια
Σε τι μας βοηθούν όμως τα όρια; Μας βοηθούν να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε υγιείς σχέσεις, να αποτρέψουμε την εξάντληση και την αγανάκτηση και να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία και ευημερία. Χωρίς όρια, μπορεί να νιώθουμε πιεσμένοι, υποτιμημένοι και ανίκανοι να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το χρόνο και την ενέργειά μας. Τα όρια βοηθούν στον προσδιορισμό του τι είναι και τι δεν είναι εντάξει σε μια ανθρώπινη σχέση ή συνθήκη – είτε πρόκειται για φίλους, συντρόφους, συναδέλφους, αφεντικά ή την οικογένεια μας. Τα όρια δημιουργούν εμπιστοσύνη, ασφάλεια και χτίζουν υγιείς σχέσεις. Ακόμη κι όταν σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσει αυτό που κάνετε, πιθανότατα θα σας σέβονται επειδή υπερασπίζεστε αυτό που πιστεύετε. Τα όρια μπορούν να σας βοηθήσουν να διεκδικήσετε με τι είστε εντάξει και με τι όχι. Τα προσωπικά όρια στις σχέσεις είναι απαραίτητα γιατί μπορεί να νιώθετε αγανάκτηση και εξάντληση χωρίς αυτά. Όταν θέτεις ξεκάθαρα όρια, εμποδίζεις τους άλλους να καταπατήσουν τον συναισθηματικό σου χώρο. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει το στρες, το άγχος και τη συναισθηματική εξάντληση. Λέγοντας «όχι» όταν είναι απαραίτητο και επικοινωνώντας ανοιχτά και κατανοητά για τα όριά σου, δημιουργείς έναν ασφαλή χώρο όπου προστατεύονται τα συναισθήματα και η ψυχική σου υγεία. Μπορεί κάποιοι εξ αρχής να μη σεβαστούν τα όρια σου κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι κάποιες φορές πιστεύουν ότι αυτό που θέλουν, χρειάζονται και αισθάνονται είναι πιο σημαντικό από τα θέλω, τις ανάγκες ή τα συναισθήματα οποιουδήποτε άλλου. Πρέπει όμως να τους δείξουμε πως μας κάνουν να νιώθουμε και πως ακριβώς αισθανόμαστε αν μας θέλουν στη ζωή τους και έχουμε σημασία γι’ αυτούς…
Το “Όχι.” αποτελεί μια δυνατή πρόταση με τελεία από μόνο του. Όπως εξίσου δυνατό είναι και το βήμα να χτίσουμε όρια ανάμεσα στον εαυτό μας και στους ανθρώπους που αγαπάμε με ρίσκο να τους απογοητεύσουμε λίγο με τα όρια αυτά και ένα “όχι” μας. Ένα “όχι” σου μπορεί να τους θυμώσει, μα θα σε κάνει να νιώσεις ολοκληρωτικά ελεύθερος. Και η ψυχική ελευθερία σου είναι πιο σημαντική από το θυμό τους. Σκέψου το σαν να παίρνεις μετέπειτα καλύτερα ανάσα. Κάπως έτσι. Ποτέ λοιπόν ξανά μην πεις ναι με το στόμα σου αν η ψυχή σου λέει όχι…