Οικογένεια σημαίνει αγάπη. Αγάπη άνευ όρων και περιορισμών. Σήμερα έτυχε να παρατηρήσω μια τέτοια οικογένεια, περιτριγυρισμένη από αγάπη αλλά, ίσως, απείχε πολύ από τα ελληνικά δεδομένα. Για μένα όμως αυτή η οικογένεια, αν και διαφορετική, ήταν όμορφη. Οι γονείς αυτοί είναι άξιοι θαυμασμού, γιατί τα παιδιά τους δεν ήταν ένα «ατύχημα», γιατί πολύ απλά δεν τα έφεραν εκείνοι στον κόσμο, αλλά εκείνοι αποφάσισαν να τα μεγαλώσουν.
Ήταν, λοιπόν, δύο γονείς λευκοί και τα διδυμάκια τους που ήταν μαύρα. Αυτοί οι άνθρωποι, όχι μόνο προχώρησαν στο μεγάλο και, επιτρέψτε μου, θεάρεστο βήμα της υιοθεσίας, αλλά της υιοθεσίας δύο έγχρωμων παιδιών. Μπορεί η διαδικασία της υιοθεσίας να μη φαίνεται τόσο πρωτόγνωρη, αλλά το γεγονός της διαφορετικότητας των παιδιών αυτών, πάει κόντρα στις προκαταλήψεις της «προχωρημένης» κοινωνίας μας. Μη μου πεις ότι είμαι παράλογη επειδή βρισκόμαστε στο 2017! Είδα τα βλέμματα των περαστικών, πώς κοιτούσαν αυτή την αρμονική -για μένα- οικογενειακή ατμόσφαιρα. Επίσης, μη βιαστείς να σκεφτείς πως οι περαστικοί αυτοί ήταν μεγάλης ηλικίας, γιατί προς μεγάλη μου λύπη θα σου καταρρίψω την άποψή σου αυτή. Ανάμεσα σ’ αυτούς υπήρχαν και νέοι, υποτίθεται μορφωμένοι, με διευρυμένους ορίζοντες και γνώσεις, Ευρωπαίοι πολίτες δεκτικοί στο διαφορετικό.
Αλλά αν το καλοσκεφτείς, ποιο διαφορετικό; Όταν τίθεται θέμα αγάπης, η διαφορετικότητα παύει να υπάρχει σαν έννοια. Παιδιά είναι κι εκείνα που απλά ζητούσαν μια αγκαλιά, είχαν ανάγκη δυο γονείς, μια οικογένεια κι αγάπη. Έχει σημασία αν είναι λευκά ή μαύρα; Έχουμε μάθει σ’ αυτή τη χώρα να στεκόμαστε στο περιτύλιγμα και να μην αναζητούμε την ουσία. Την κατεύθυνση αυτή κατέρριψαν με την απόφασή τους αυτοί οι δύο γονείς. Στάθηκαν αντίθετοι στο κύμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με οδηγό την επιθυμία τους να γίνουν γονείς και την αγάπη τους γι’ αυτά τα δύο πλάσματα, που απλώς γεννήθηκαν σε άλλο μέρος του πλανήτη. Κατάφεραν να γκρεμίσουν «τείχη» και να δημιουργήσουν κάτι ουσιαστικό, όπως είναι αυτή η οικογένεια, αποδεικνύοντας πως η διαφορετικότητα μπορεί να φέρει αρμονία στην πιο μικρή μονάδα της κοινωνίας, την οικογένεια, αλλά και στην ίδια την κοινωνία.
Σε μια εποχή που λευκοί πολεμούν ακόμη μαύρους, εκείνοι δείχνουν ότι η φυλή από την οποία κατάγεται κανείς δεν έχει σημασία, γιατί κινητήριος δύναμη στη ζωή του ανθρώπου είναι η ανάγκη γι’ αγάπη και για την προσφορά αυτής. Αν κάποια στιγμή, λοιπόν, αναρωτηθείς αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους του πλανήτη, σκέψου αυτούς τους δύο γονείς και θα λάβεις την απάντησή σου.