Η ελευθερία των επιλογών.
Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας πως ο άνθρωπος έχει γεννηθεί προικισμένος με κάποια χαρακτηριστικά.
Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το δικαίωμα της ελευθερίας που έχουμε εκ γενετής. Ελευθερίες μια προς μια που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα των χρόνων με κάποιες φορές την «θυσία» ανθρώπινου αίματος. Για την ελευθερία αυτή, όμως απαιτείται η θυσία ανθρωπίνων δακρύων : Την ελευθερία των επιλογών!
Η καταπίεση και ο εκβιασμός είναι οι ευκολότεροι τρόποι πειθαρχίας και πειθούς. Επιβάλλοντας την άποψή σου με τέτοια μέθοδο σε κάποιον ιεραρχικά υποδεέστερο (πχ. γονιός – παιδί, καθηγητής – μαθητής κλπ) επιτυγχάνεις την τυφλή τους υπακοή και το δικό σου “θέλω”. Είναι όμως σωστό αυτό; Δεδομένου του γεγονότος ότι συσσωρεύεται θυμός, νεύρα και στεναχώρια στον άλλο ουσιαστικά καταφέρνεις να τον φτάσεις στα όριά του και να διαλύσεις τις σχέσεις μαζί του. Γιατί όμως εξ αρχής κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτή την τακτική πειθούς;
Αφενός, κύριος λόγος, είναι ότι πραγματικά δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η άποψή σου –αρα και εσύ ο ιδιος–, οπότε επιβάλλεται με τον αμεσότερο τρόπο για να επιτευχθεί ο σκοπός του. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι υπολείπεται επιχειρημάτων. Θυμήσου εκείνο το «γιατί έτσι είπα εγώ» που έχουν καραμέλα οι περισσότεροι γονείς. Όταν συμβαίνει αυτό συνήθως δεν έχουν τα σωστά επιχειρήματα να πείσουν το παιδί τους και φέρνουν το βαρύ πυροβολικό του «εγώ κάνω κουμάντο».
Επιμένοντας στην καταπίεση που ασκούν οι γονείς, να αναφέρω πως ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πέφτουν σε αυτό το σφάλμα είναι η δική τους παράλειψη σωστών εφοδίων στα παιδιά τους. Όταν, λοιπόν, έχεις δημιουργήσει ένα υπερπειθήνιο ον, που το μόνο που ξέρει είναι να υπακούει, πώς να μην φοβάσαι ότι κάποιος μπορεί να το εκμεταλλευτεί;(!) Το πρόβλημα το έχεις εσύ κατά την ανατροφή τού και τώρα στην εφηβεία προσπαθείς να δώσεις τα όσα δεν σώζονται. Τι θα γίνει όμως όταν θα ανεξαρτητοποιηθεί από το ζυγό σου;
Τα αποτελέσματα της καταπίεσης δεν περιορίζονται μόνο στα ψυχολογικά. Το κύριο φάσμα επιπτώσεων περικλείεται στο τρίπτυχο : κοινωνικοποίηση/προσαρμογή — εσωτερική ψυχοσύνθεση — σωματική υγεία.
Πλήρη απομόνωση μπορεί να βιώσει το άτομο λόγω της έλλειψης κοινωνικοποίησης και κοινωνικής προστριβής, ως εκ τούτου όλοι να το καταπατούν και να το εκμεταλλεύονται οδηγώντας το στην αποξένωση. Η διατάραξη της εσωτερικής γαλήνης και ο κλονισμός του ψυχισμού εξαντλεί το άτομο και το ωθεί σε αλλοπρόσαλλες, απερίσκεπτες και επιπόλαιες πράξεις για να ταΐσει τα απωθημένα του. Στο κομμάτι της σωματικής υγείας υπάγονται ο,τι έχει να κάνει με προβλήματα λόγω έντονου στρες και άγχους.
Πώς να ανταπεξέλθεις λοιπόν.
- Γίνε δυνατός . Βρες τις σωστές ενέργειες και τις σωστές εκφράσεις με τις οποίες μπορείς να πείσεις τον άλλο. Οριοθέτησε τον εαυτό σου και δείξε ότι οι αντοχές σου δεν είναι βαρέλι δίχως πάτο.
- Διεκδίκησε. Διεκδίκησε τα όσα σου αξίζουν, όσα χρειάζεσαι, θέλεις και οφείλουν να σου παρέχουν. Προσπάθησε να αλλάξεις τον ρου των πραγμάτων και γίνε εσύ ο πρωταγωνιστής της ζωής σου.
- Απομακρύνσου. Αυτό ισχύει σε περίπτωση που δεν υπάρχει κανένα ίχνος σεβασμού, παρά των προσπάθειών σου. Διαχώρισε τη θέση σου και εφόσον όλα παραμένουν στάσιμα και δίχως σημάδια βελτίωσης ή κατανόησης τότε για το δικό σου καλό αποστασιοποιήσου από αυτό το τοξικό περιβάλλον.
Έχεις για όλα όπλο σου τον διάλογο !
Σύνταξη κειμένου: Ραφαέλα Νικολαΐδη
Επιμέλεια κειμένου: Mπράιτ Κλεοπάτρα