Πόσο πόνο κι απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει μία συναισθηματική ήττα; Κι αν η μία ήττα φαντάζει δύσκολη, σκέψου πόσο δύσκολη μπορεί να είναι μια σειρά από συναισθηματικές ήττες!
Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τις συναισθηματικές ήττες είναι πολλές- συνήθως είναι διαφορετικές στην κάθε περίπτωση και για κάθε άνθρωπο. Μερικές φορές, δεν είναι πολύ περίπλοκα τα πράγματα. Μερικές φορές, φταίει απλά η έλλειψη τύχης… ή μήπως όχι; Ανάλογα το αν πιστεύει κανείς στην τύχη ή όχι.
Αν χρειαστεί να εμβαθύνεις σε περισσότερους λόγους, τότε μερικοί απ’ αυτούς θα μπορούσαν να είναι οι λανθασμένες επιλογές, οι κακοί χειρισμοί, η υπερεκτίμηση ή υποτίμηση ανθρώπων. Συνήθως στις σχέσεις, οι άνθρωποι βάζουν τόσο ψηλά τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους και υποτιμούν τον εαυτό τους ή ακριβώς το αντίθετο. Αυτό, όμως, δεν είναι μια υγιής συμπεριφορά, καθώς για να διατηρηθεί μία σχέση χρειάζεται να υπάρχει ισοτιμία. Αν δεν υπάρχει, αργά ή γρήγορα ένας από τους δύο δε θα νιώθει ικανοποίηση και ασφάλεια, οδηγώντας τον έτσι σε αδιέξοδο.
Το να παραμελείς τον εαυτό σου ή τον/τη σύντροφό σου, είναι επίσης αιτία για να τελειώσει κάτι. Αν παραμελείς τον εαυτό σου, αυτό έχει αντίκτυπο όχι μόνο σε εσένα και την ψυχολογία σου, αλλά και στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Είναι σαν να του δείχνεις ότι δε χρειάζεται να προσπαθείς άλλο γι’ αυτόν ή ότι πλέον για ‘σένα, τα πράγματα είναι δεδομένα. Από την άλλη, όταν παραμελείς τον σύντροφό σου, τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Υπάρχει δυσαρέσκεια και, συνήθως, ένα έντονο αίσθημα αδιαφορίας.
Όποια ή όποιες κι αν ήταν οι αιτίες, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Το θέμα από εδώ και στο εξής είναι να μην τα παρατάς. Να μην παίρνεις σαν δεδομένο ότι επειδή δε δούλεψε κάτι μία, δύο, τρεις, ακόμα και δέκα φορές, δε θα δουλέψει και ποτέ. Μετάφρασε την ήττα σε εμπειρία και προσπάθησε μέσα απ’ αυτή να τονώσεις τον εαυτό σου. Το κλειδί σε όλα, είναι να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, ότι κι αν γίνει και ότι κι αν έγινε! Να μην έχεις προκαταλήψεις και να μην αλλάζεις τα θέλω σου μόνο και μόνο επειδή δεν ταίριαζαν σε κάποιους. Ξέρεις τι έχεις, ξέρεις τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία σου. Προσπάθησε, αν γίνεται, να βελτιώσεις τα αρνητικά, γιατί έτσι θα νιώσεις κι εσύ καλύτερα. Κι αν γίνει αυτό, τότε θα φαίνεται και στους υπόλοιπους, είτε θέλεις είτε όχι.
Μην αφήνεις κανένα γεγονός να πηγαίνει πίσω τη ζωή σου. Όπως και να έχει, η αισιοδοξία είναι το καλύτερο συναίσθημα. Και να μην ξεχνάς ποτέ να ευχαριστείς τη ζωή για όσα σου προσφέρει καθημερινά, συμπεριλαμβάνοντας όλα αυτά που δεν κατανοείς επειδή θεωρείς δεδομένα. Να θυμάσαι ότι τα πράγματα μπορεί να ήταν χειρότερα κι απ’ αυτό να παίρνεις δύναμη.