Συζητήσεις με τον εαυτό μας

2 Σεπτεμβρίου 2016

large

Στην καθημερινότητά μας επικοινωνούμε με δεκάδες ανθρώπους, με διαφορετικούς τρόπους. Πάραυτα, ένα από τα πιο σημαντικά άτομα με τα οποία είμαστε σε συνεχή επικοινωνία (είτε το θέλουμε, είτε όχι), είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Οι εσωτερικές συζητήσεις που έχουμε με τον εαυτό μας, παίζουν συνεχώς στο background. Ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε, οδηγούν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τις αποφάσεις μας, τον τρόπο που κινούμαστε.

Κάποιοι άνθρωποι περιγράφουν αυτές τις συζητήσεις ως έναν εσωτερικό μονόλογο και κάποιοι ως έναν εσωτερικό διάλογο. Οποιαδήποτε μορφή κι αν ακολουθεί η κάθε εσωτερική συζήτηση, το σίγουρο είναι ότι έχει έντονη επιρροή πάνω μας. Σκεφτείτε αυτή την επικοινωνία σαν μια συζήτηση με έναν φίλο. Εάν έχουμε μια συζήτηση που οδηγεί σε αδιέξοδο, που δε μας βοηθά, που πιθανόν δημιουργεί εντάσεις ή περιβάλλεται από αρνητικότητα, στο τέλος της και εμείς οι ίδιοι θα γίνουμε αρνητικοί και πιθανόν θα εκνευριστούμε.

Αντιθέτως, μια παραγωγική συζήτηση η οποία μας βοηθά να δούμε μια κατάσταση υπό ένα νέο πρίσμα, θα μας γεμίσει θετική ενέργεια, ενώ θα μας βοηθήσει να απεγκλωβιστούμε. Με παρόμοιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τις εσωτερικές μας συζητήσεις, καθώς είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δουλέψουμε κάποια κομμάτια μας και να οδηγηθούμε στη λύση του προβλήματος. Άλλωστε, όσο και αν κάποιες φορές δεν το πιστεύουμε, εμείς γνωρίζουμε καλύτερα και βαθύτερα τον εαυτό μας.

Advertisements
Ad 14

Πρέπει, επομένως, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εσωτερικές μας συζητήσεις. Μιλώντας στον εαυτό μας με αρνητικό τρόπο, με θυμό και κατηγορώντας τον για λάθη που έκανε, δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι, πράγματι, παράξενο το γεγονός ότι συχνά μιλάμε στον εαυτό μας με τόσο άσχημο τρόπο που δεν θα μιλούσαμε ποτέ στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και είναι λυπηρό, αν αναλογιστούμε ότι ο εαυτός μας είναι ο καλύτερός μας φίλος, που μας ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Διαβάστε επίσης  Είναι αλήθεια υπάρχουν και αυτοί οι άνδρες.

large-1

Πώς, όμως, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας και να αρχίσουμε να του συμπεριφερόμαστε με καλοσύνη; Σίγουρα ένα τέτοιο βήμα απαιτεί κόπο, δουλειά και εξερεύνηση των κρυμμένων μας πτυχών. Σύμμαχοι στην προσπάθειά μας είναι τα βιβλία ψυχολογίας και αυτοβοήθειας. Αρχικά, είναι σημαντικό να αποκτήσουμε συνείδηση των σκέψεων που κάνουμε καθημερινά. Με τον τρόπο αυτόν, μπορούμε να διακρίνουμε τη συχνότητα των αρνητικών και θετικών μας σκέψεων και σε ποιες στιγμές της ημέρας συμβαίνουν. Έτσι, μπορούμε να εντοπίσουμε παράγοντες που πιθανόν ευθύνονται για την εμφάνισή τους (άγχος, πίεση) και να τους αντιμετωπίσουμε.

Η καταγραφή των σκέψεων είναι εξίσου σημαντική, ώστε να παρακολουθείται η πρόοδός μας. Επιπροσθέτως, καταγράφοντας μια αρνητική ή αυτομειωτική σκέψη στο χαρτί, μας βοηθά να δούμε μπροστά μας οργανωμένες τις σκόρπιες σκέψεις μας, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε πώς πραγματικά μιλάμε στον εαυτό μας. Παρόμοια, μπορούμε να καταγράφουμε και τις θετικές σκέψεις που κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πιο σημαντικό και δύσκολο, ίσως, βήμα, είναι να μετατρέψουμε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές. Για να το επιτύχουμε αυτό, απαιτείται χρόνος και δουλειά. Έχοντας συνείδηση των σκέψεών μας, μπορούμε να εντοπίσουμε την αρνητική σκέψη τη στιγμή που δημιουργείται και να την αντικαταστήσουμε με μια θετική. Σε αυτή τη φάση, η δουλειά που απαιτείται από εμάς είναι απαιτητική. Ο εαυτός μας, συνηθισμένος στη μέχρι τώρα αρνητικότητα, θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι ούτως ή άλλως θα αποτύχουμε. Είναι σημαντικό να μην τον ακούμε και να συνεχίζουμε.

Αυτά είναι μόνο μερικά ενδεικτικά πρώτα βήματα προς την κατάκτηση της θετικής σκέψης. Για περισσότερη εμβάθυνση, συστήνω το βιβλίο της Vera Peiffer «Θετική Σκέψη», καθώς επίσης και το «Τι να λες όταν μιλάς στον εαυτό σου» του Shad Helmstetter. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι η θετική σκέψη δεν σημαίνει πάντοτε ότι αυτό που επιθυμούμε θα συμβεί ή ότι κάτι αρνητικό θα αποφευχθεί. Η θετική σκέψη, όμως, μας δίνει δύναμη για να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις και να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με περισσότερη αισιοδοξία.

Διαβάστε επίσης  Οραματιστής ή ονειροπόλος;

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην