Winnie the Pooh και οι θεωρίες περί ψυχικής διαταραχής

Winnie the Pooh

Εσύ, πόσο χρονών ήσουν όταν ανακάλυψες ότι κάθε χαρακτήρας στο Winnie the Pooh θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική ψυχική διαταραχή; Η θεωρία που συνδέει τα χαρακτηριστικά όλων των χαρακτήρων του Winnie the Pooh με ψυχικές διαταραχές βασίζεται σε «παρατηρήσεις από δεύτερο χέρι» που έγιναν από νευροαναπτυξιακούς πριν από περισσότερα από 70 χρόνια (Opiela, 2017). Αν και οι χαρακτήρες Winnie-the-Pooh που δημιουργήθηκαν από τον A.A Milne μπορεί να έχουν μερικά χαρακτηριστικά που τους συνδέουν με διαφορετικές ψυχικές διαταραχές, δεν γνωρίζουμε αν ήταν πρόθεση του συγγραφέα να το κάνει αυτό.

Η δημιουργία του Winnie the Pooh

Ο A.A Milne, ένας πολύ σεβαστός Άγγλος συγγραφέας, άρχισε να δημοσιεύει για πρώτη φορά τα βιβλία του Winnie-the-Pooh τη δεκαετία του 1920. Με φόντο το φανταστικό «Hundred Acre Wood», ο Pooh και η παρέα των φίλων του, βίωσαν περιπέτειες με τον καλύτερό τους φίλο, ένα νεαρό αγόρι που ονομάζεται Christopher Robin. Για χρόνια, τα βιβλία ήταν βασικά στοιχεία στις συλλογές παιδικών βιβλίων  και στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, ο Walt Disney κέρδισε τα δικαιώματα να κάνει ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές για το πλήρωμα των πλασμάτων αγκαλιάς. Το 1966, η ταινία μικρού μήκους, Winnie the Pooh and the Honey Tree , κυκλοφόρησε, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ψυχαγωγίας.

Από τότε που άρχισαν να κυκλοφορούν για πρώτη φορά οι ιστορίες του Winnie the Pooh στην ποπ κουλτούρα, έχουν αναδυθεί διάφορες θεωρίες. Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, οι ήρωες παρουσιάζουν, μια συμπεριφορά και συνδυαστικά με τα χαρακτηριστικά της τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως να πληρούν εξολοκλήρου τα συμπτώματα που οδηγούν στη βέβαιη διάγνωση μιας ψυχικής ασθένειας (Alkahlan, Al-Dossari & Al-Qahtani, 2020).

Διαβάστε επίσης  6 πράγματα να κάνεις όταν σε πιάνει βαρεμάρα
Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι θεωρίες περί ψυχικών διαταραχών στους χαρακτήρες

Η θεωρία των θαυμαστών The Disorders of Characters in Winnie the Pooh δημιουργήθηκε από τον Καναδικό Ιατρικό Σύλλογο. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο από τον Καναδικό Ιατρικό Σύλλογο αναγνώρισε κάποιες διαταραχές με βάση συγκεκριμένες συμπεριφορές (Syahidah, 2019).

Αρχικά ο Winnie the Pooh, έχει χαρακτηριστικά Υπερφαγίας και Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Επιδεικνύει απρόσεκτη και αδιάφορη συμπεριφορά προς τους συνομηλίκους του χωρίς να εκδηλώνει ναρκισσισμό. Επιπλέον, έχει εμμονή με το μέλι. Το αρπάζει όπου μπορεί και μάλιστα είναι έτοιμος να ρισκάρει για να το αποκτήσει. Το Γουρουνάκι, έχει χαρακτηριστικά Γενικευμένης Αγχώδης Διαταραχής, αφού εμφανίζεται συνεχώς εμφανώς νευρικό, έντονα αγχωμένο κι αρκετά τρομαγμένο. Μπορεί να έχει υποστεί σημαντικό τραυματισμό στην αυτοεκτίμηση στο παρελθόν που του προκαλεί μεγάλο άγχος και γενική νευρικότητα. Πάσχει επίσης από ένα ευδιάκριτο πρόβλημα ομιλίας με το πρόβλημα του τραυλισμού που μπορεί να σχετίζεται με το παράλογο άγχος που βιώνει.

Winnie the Pooh
Πηγή https://womenwriteaboutcomics.com/2017/01/a-definitive-ranking-of-the-winnie-the-pooh-characters/

Η Κουκουβάγια, φέρεται πως έχει χαρακτηριστικά Δυσλεξίας και κάποια στοιχεία Ναρκισσισμού. Επιδεικνύει υπερβολικά τις γνώσεις της, θέλει να είναι και πιστεύει πως είναι καλύτερη απ’ όλους. Παράλληλα, δυσκολεύεται αρκετά, τόσο στην ορθογραφία, όσο και στην ανάγνωση λέξεων. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι είναι εξαιρετικά λαμπερή παρά τη διαταραχή της.

Ο Τίγρης, έχει χαρακτηριστικά ΔΕΠΥ και Διπολικής Διαταραχής επειδή δεν μπορεί να καθίσει ακίνητος και αλλάζει γρήγορα διαθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, είναι κοινωνικός μαγνήτης, αλλά όσοι τον τραβούν διατρέχουν τον κίνδυνο να μπουν σε μπελάδες λόγω της αμφισβητήσιμης συμπεριφοράς του.

Διαβάστε επίσης  Εκατό βήματα
Advertising

Winnie the Pooh
Πηγή https://medium.com/@nitikabbsr/do-the-characters-in-winnie-the-pooh-depict-various-mental-disorders-700f6a96bc35

Ο Γκαρής, φέρεται να έχει Κατάθλιψη. Έχει μια γενική απογοήτευση και αρνητική άποψη για τη ζωή που τον καθιστούν ανίκανο να βιώσει συναισθήματα όπως χαρά και ενθουσιασμό. Το Κουνέλι, έχει χαρακτηριστικά Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής, καθώς υπερ-οργανώνει και έχει εμμονή με την τάξη και τη μεθοδικότητα.

Η Κάνγκα, έχει Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή. Έχει ξεκάθαρα εμμονή με τον έλεγχο των μικρών της και δεν τους αφήνει να παίρνουν αποφάσεις, να κάνουν λάθη, δεν τους να τους δίνει χρόνο να είναι μόνα τους και άλλα. Ο Ρω, είχε χαρακτηριστικά της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, δεν έχει επίγνωση του κινδύνου και συγχρόνως έχει μια περίεργη προσκόλληση στο να κάθεται στη θήκη της μητέρας του.

Τέλος, ο Christopher Robin, παρουσιάζει χαρακτηριστικά ΣχιζοφρένειαςΗ φαντασία του Robin εκδηλώνεται συχνά μέσα από ακουστικές παραισθήσεις όπου όλοι οι παραπάνω χαρακτήρες σχηματίζονται στο μυαλό του. Είναι πολύ πιθανό αυτοί οι χαρακτήρες να αντιπροσωπεύουν συναισθήματα που βιώνει στον εσωτερικό του κόσμο. Από παιδί ακόμα μαθαίνει πώς να λειτουργεί κοινωνικά και να αλληλεπιδρά με τον εξωτερικό κόσμο. Κάθε χαρακτήρας θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική αντίδραση ή αίσθηση μέσα του καθώς μαθαίνει να αντιμετωπίζει αυτόν τον επιπλέον κόσμο.

Προφανώς, ο συγγραφέας των ιστοριών δεν είναι πλέον κοντά μας  για να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί αυτή τη θεωρία, επομένως, προς το παρόν, η θεωρία παραμένει καθαρή εικασία. Βέβαια, εάν αυτό ήταν σχεδιασμένο, αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να ομαλοποιηθούν οι ψυχικές διαταραχές στα παιδιά μέσω του περιεχομένου.

Διαβάστε επίσης  Το ''ανθολόγιο'' του παρελθόντος
Advertising


«Τα πράγματα που με κάνουν διαφορετικό, είναι αυτά που με κάνουν αυτό που είμαι!» ~ Winnie the Pooh


Βιβλιογραφικές Αναφορές

Alkahlan, H., Al-Dossari, A., & Al-Qahtani, L. (2020). The Iceberg Theory: A Critical Reading of AA Milne’s Tale Winnie The Pooh (1926). International Journal of Language and Literary Studies2(2), 242-256. Doi: https://doi.org/10.36892/ijlls.v2i2.243

Opiela, K. (2017). Personality disorders. Zeszyty Glottodydaktyczne, (7), 111-126. Doi: https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=709237

Syahidah, A. A. (2019). The Untruth Friendship and Starvation in Milne’s Winnie-the-Pooh. ELS Journal on Interdisciplinary Studies in Humanities2(1), 24-38. Doi: https://doi.org/10.34050/els-jish.v2i1.6233

Advertising

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

χιονοδρομικο καλαβρυτα

Χιονοδρομικό, ζεστή σοκολάτα και χαλαρές καταστάσεις στα Καλάβρυτα

Μετά τις γιορτές, η ανάγκη για λίγη ηρεμία και χαλάρωση

Οικογενειακό νευροψυχιατρικό ιστορικό και επιπτώσεις

Το παρόν άρθρο Το οικογενειακό νευροψυχιατρικό και νευροαναπτυξιακό ιστορικό έχει