Hitchcock! Ο σκηνοθέτης που χαρακτηρίζεται ως «Άρχοντας του Σασπένς» είναι ένας θρύλος για τον κόσμο του κινηματογράφου. Ήταν πρωτοπόρος σε διάφορες τεχνικές, σχετικά με τα θρίλερ περιπέτειας και τα ψυχολογικά θρίλερ. Είναι χαρακτηριστικό σε όλες σχεδόν τις ταινίες του Χίτσκοκ, η εμφάνιση που κάνει ο ίδιος ο Χίτσκοκ σε ρόλους κομπάρσου. Ξεκινώντας την καριέρα του (σε βουβές και μη ταινίες) από το Βρετανικό Κινηματογράφο, η οποία ήταν επιτυχημένη, κατέληξε στο Χόλιγουντ το 1939 για να δοκιμάσει να γυρίσει ταινίες. Εκεί, όλοι οι παραγωγοί των μεγάλων στούντιο του έκλεισαν την πόρτα γιατί πίστευαν ότι δε θα μπορούσε να κάνει καριέρα στο χώρο.
Όμως, στο δρόμο του βρέθηκε ο μεγάλο-παραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ του ανέθεσε αρχικά μια ταινία για το Τιτανικό, αλλά το σχέδιο τελικά απορρίφθηκε και του ανέθεσε τη Ρεβέκκα. Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας του 1940, αλλά φυσικά το Όσκαρ πήγε στον παραγωγό και όχι στον Χίτσκοκ.
Στις περισσότερες ταινίες προτιμούσε να βάζει ξανθιές γυναίκες για πρωταγωνίστριες. Αυτές, τύλιγαν στα «δίχτυα» τους αθώους άντρες, αλλά στο τέλος πάντα τιμωρούνταν. Από αυτό το στοιχείο των ταινιών του μπορούμε να διακρίνουμε την εμμονή στη τιμωρία των «κακών» γυναικών, όπου αυτός ήταν ένας λόγος που οδήγησε πολλούς θεωρητικούς να γράψουν ότι ο Χίτσκοκ ήταν μισογύνης.
Μέχρι τη μεγάλη επιτυχία το 1960 της ταινίας «Psychο» ο Χίτσκοκ γύριζε τη μια ταινία πίσω από την άλλη. Έπειτα, άρχισε να σκηνοθετεί ταινίες όλο και πιο αραιά λόγο της μεγάλης επιτυχίας. Ξεκινώντας το 1977 μέχρι και το θάνατό του, δούλευε πάνω στη δημιουργία ενός φιλμ με τίτλο «The Short Night». Μετά το θάνατό του, ο σεναριογράφος Ντέιβιντ Φρίμαν εξέδωσε την τελική εκδοχή του σεναρίου.
Προτάθηκε πέντε φορές για το Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη, αλλά δεν το κέρδισε ποτέ. Το 1979 η AFI (American Film Institute), αναγνώρισε το συνολικό του έργο με το βραβείο «Lifetime Achievement».
Παρακάτω επιλέξαμε 5 ταινίες του Χίτσκοκ που αξίζει να δούμε (ή ξαναδούμε):
- Strangers on a train
- To Catch a thief
- The Birds
- Vertigo
- Psychο