Αρχικά και πρώτα απ’ όλα, το Asteroid City είναι “γνήσιο τέκνο” του δημιουργού της. Καθώς αποτελεί την πληρέστερη (μέχρι τώρα) ενσάρκωση του ιδιαίτερου στυλ που έχει εδραιώσει ο Wes Anderson.
Το καστ:
- Jason Schwartzman ως Augie Steenbeck
- Scarlett Johansson ως Midge Campbell
- Tom Hanks ως Stanley Zak
- Jeffrey Wright ως General Gibson
- Bryan Cranston ως Host
- Edward Norton ως Conrad Earp
- Jake Ryan ως Woodrow
- Grace Edwards ως Dinah
- Maya Hawke ως June
- Rupert Friend ως Montana
- Hope Davis ως Sandy Borden
- Steve Park ως Roger Cho
- Liev Schreiber ως J.J Kellogg
- Aristou Meehan ως Clifford
- Ethan Josh Lee ως Ricky
- Sophia Lillis ως Shelly
- Ella Faris ως Andromeda
- Gracie Faris ως Pandora
- William Faris ως Cassiopeia
- Matt Dillon ως μηχανικός
- Steve Carell ως ιδιοκτήτης Μοτέλ
- Adrien Brody ως Schubert Green
Η πλοκή:
Αρχικά, η ταινία μας ταξιδεύει σε ένα ρετροφουτουριστικό 1950. Όπου ένας τηλεπαρουσιαστής (Bryan Cranston) μας προλογίζει το θεατρικό έργο “Asteroid City”. Σε μία πόλη στην έρημο διεξάγεται ένα συνέδριο αστρονομίας. Με φόντο την ατελείωτη έρημο και τα “μανιτάρια” των ατομικών δοκιμών, που γίνονται κοντά στην πολή. Πέντε παιδιά-θαύματα βραβεύονται για τις εφευρέσεις τους. Ένας πολεμικός ανταποκριτής (φωτογράφος) και μια διάσημη ηθοποιός ερωτεύονται. Και τέλος, ο στρατός προσπαθεί να συγκαλύψει την εμφάνιση ενός εξωγήινου.
To φαινόμενο Wes Anderson βρήκε την τέλεια ενσάρκωση του
Καταρχάς, με ένα καστ γεμάτο τεράστια ονόματα του χώρου, οι ερμηνείες είναι (όπως αναμενόταν) εξαιρετικές. Ενώ και σεναριακά ο Wes Anderson μαζί με τον Roman Coppola υπογράφουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή. Εναλλασσόμενη (αλλά ταυτόχρονα συνδεδεμένη) μεταξύ του “θεατρικού έργου” Asteroid City και του τηλεοπτικού αφιερώματος για τον Conrad Earp (θεατρικό συγγραφέα).
Επιπλέον, εξαιρετική ήταν η διαφοροποίηση των πλάνων μεταξύ “τηλεοπτικού αφιερώματος” και “θεατρικού έργου”. Καθώς, από την μία έχουμε ασπρόμαυρες εικόνες σε 1,375:1 ratio (Academy ratio) 35άρικου φιλμ, το οποίο προσθέτει μια νότα νοσταλγίας. Ενώ από την άλλη, μια πολύχρωμη, παστέλ χρωματική παλέτα και widescreen, συμμετικά πλάνα. Κατά συνέπεια, σκηνοθετικά, το Asteroid City είναι ένα “γνήσιο τέκνο” του δημιουργού της.
Πιο συγκεκριμένα, ο Wes Anderson είναι ένας απ’ τους πιο αναγνωρίσιμους κινηματογραφιστές της σύγχρονης εποχής. Έχει καταφέρει κάτι που κάθε σκηνοθέτης ονειρεύεται. Να δημιουργήσει ένα δικό του, ξεχωριστό κινηματογραφικό στυλ. Ένα στυλ το οποίο αποτέλεσε την νέα τάση του Tik Tok. Καθώς και πηγή έμπνευσης για διάφορα βίντεο που δημιουργήθηκαν με την βοήθεια του Α.Ι (τεχνητή νοημοσύνη), με αποκορύφωμα τις “Ελληνικές Εκλογές σκηνοθετημένες απ’ τον Wes Anderson”.
Με ιδιότροπη και μαγευτική παστέλ χρωματική παλέτα. Κεντραρισμένα, συμμετρικά πλάνα σε πρόσωπα “πλαστικά”, χωρίς αισθήματα. Σε συνδυασμό με ένα γρήγορο, σχεδόν κοφτό, ρυθμό στο μοντάζ. Το Asteroid City όχι μόνο δεν πάει κόντρα, αλλά αποτελεί την πληρέστερη ενσάρκωση αυτού του στυλ. Και φυσικά, όπως και κάθε ταινία του Wes Anderson, είτε σε μαγεύει απ΄το πρώτο δευτερόλεπτο είτε δεν θα σε κερδίζει ποτέ.
Ανακεφαλαιώνοντας, προσωπικά λατρέψαμε το Asteroid City και θα το βαθμολογήσουμε με 7.5/10. Ενώ, προτείνουμε να το δείτε σε κάποιο θερινό σινεμά. Γιατί μπορεί, την στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, η Αθήνα να “γράφει” θερμοκρασίες υψηλότερες ακόμα και απ’ την έρημο που τοποθετείται η Asteroid City. Αλλά η εμπειρία του θερινού είναι ανεκτίμητη!
Μια δεύτερη ματιά:
IMDb: 7/10
Rotten Tomatoes: 61% κοινό, 74% κριτικοί.