Θα ξεκινήσω με μια ερώτηση. Τι (…) είδαμε μόλις; 22 ταινίες στην πάροδο λίγο παραπάνω από 10 χρόνων οδήγησαν ίσως στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός στην ιστορία. Και δεν είναι υπερβολή. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 80’ το έπος του «Star Wars» γινόταν μια από τις εμπορικότερες επιτυχίες μέχρι και σήμερα, ο κόσμος δεν είχε συνηθίσει τίποτα παρόμοιο. Εμείς στο 2019 όμως φτάσαμε να λέμε, ότι ίσως και να έχουμε χορτάσει. Εδώ συνειδητοποιούμε το πόσο τρελό είναι αυτό που έχει καταφέρει ο Kevin Feige με τη Marvel. Στα χέρια των αδερφών Russo λοιπόν, οι οποίοι είχαν ήδη στο βιογραφικό τους 2 εξαιρετικές ταινίες στο MCU, δημιουργήθηκε το «Infinity Saga», ή αλλιώς 2 ταινίες που λειτούργησαν ως η κορύφωση μιας δεκάχρονης ιστορίας. Και αν το Infinity War ξεπέρασε (κατά πολύ) τις προσδοκίες μας, το Endgame ήρθε και εκπλήρωσε όλες τις επιθυμίες μας.
Τώρα λοιπόν που σχεδόν όλοι το έχουμε δει και ξέρουμε τι έχει γίνει, πάμε να ρίξουμε μια πιο… ψύχραιμη ματιά στις σημαντικότερες σκηνές της ταινίας.
Όπως είναι λογικό, ακολουθούν μεγάλα spoiler.
Thor goes for the head
To Endgame ξεκίνησε με έναν αρκετά αναπάντεχο τρόπο. Οι εναπομείναντες Avengers με τη βοήθεια της Captain Marvel εντόπισαν την τοποθεσία του Thanos και χωρίς να χάσουν χρόνο κατευθύνθηκαν προς εκεί με την ελπίδα να αντιστρέψουν την πραγματικότητα που δημιούργησε. Αυτό που βρίσκουν όμως είναι το ακριβώς αντίθετο από τον Thanos του Infinity War. «Κουρασμένος» και τραυματισμένος στο σπίτι του ακινητοποιείται με συνοπτικές διαδικασίες. Εκεί όλοι μαθαίνουμε πως τα πετράδια καταστράφηκαν και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να γυρίσουν πίσω. Χωρίς να χάσει χρόνο ο Thor αυτή τη φορά στοχεύει στο κεφάλι και όχι στην καρδιά σκοτώνοντας τον Thanos ακαριαία. Ο Thor είναι ίσως ο χαρακτήρας με το μεγαλύτερο ψυχολογικό φορτίο μετά το Infinity War. Η αποτυχία του να εκτελέσει τον Thanos, όταν είχε την ευκαιρία, του δημιούργησε το αίσθημα ότι εκείνος φταίει για όλα. Έτσι σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη σε όλους ο Thor ψάχνοντας redemption σκοτώνει τον μεγάλο κακό της ταινίας στο πρώτο τέταρτο.
Ronin
Το Endgame ξεκινάει δείχνοντας μας τον Hawkeye και την επίδραση που είχε το snap σε αυτόν και την οικογένεια του. Χάνοντας τους όλους λοιπόν, αφήνει τον Hawkeye πίσω και αναλαμβάνει ένα νέο alter-ego, αυτό του Ronin. Μπορεί το όνομα Ronin να μην αναφέρεται σε καμία φάση της ταινίας, η στολή και οι ενέργειες του το επιβεβαιώνουν από τον χώρο των κόμικ. Τον βρίσκουμε λοιπόν πιο μετά στην Ιαπωνία όπου δεν διστάζει να σκοτώσει εν ψυχρώ, υποδηλώνοντας την έλλειψη κάθε συναισθηματισμό μετά τον χαμό της οικογένειας του.
Proof that Tony Stark has a heart
H original τριάδα του MCU (Iron Man, Captain America, Thor) βρέθηκε στο επίκεντρο του Endgame. Και πως να μην βρεθεί δηλαδή, καθώς αυτή ήταν που σε μεγάλο βαθμό έκρινε την επιτυχία του εγχειρήματος. Η απόδειξη λοιπόν πως ο Tony Stark έχει όντως καρδιά και δεν είναι απλά ένας εγωμανής, ιδιοφυής δισεκατομμυριούχος είναι η κόρη του. H Morgan που συζητήθηκε και στο Infinity War μεταξύ της Pepper και του Tony, λειτούργησε ως η απόλυτη ένδειξη για το πόσο έχει εξελιχθεί ως χαρακτήρας ο Stark και έκανε τον θάνατο του ακόμα δυσκολότερο.
Avengers:…Ragnarok
Μετά τον θάνατο του Thanos στην αρχή τα 5 χρόνια που πέρασαν στη Γη δεν ήταν ακριβώς ιδανικά για τον Thor. Στον νέο Asgard έχει πλέον απομονωθεί ανήμπορος να συμφιλιωθεί και να ξεπεράσει την ιδέα, ότι είναι ο κύριος φταίχτης των όσων συνέβησαν. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι όσο δραματική όσο την περιέγραψα. Με ξεκάθαρες επιρροές από το Ragnarok και την επιστροφή του Korg (με τη φωνή του σκηνοθέτη Taika Waititi), το κωμικό ταλέντο του Chris Hemsworth ενισχύεται ακόμη περισσότερο και παρακολουθούμε 10 κωμικοτραγικά λεπτά. Με αναφορές μεταξύ άλλων και στο Fortnite, η σκηνή του Thor επιδιώκει να μας ηρεμήσει λίγο από την περιρρέουσα κατάθλιψη των πρώτων λεπτών, αλλά ίσως να κρατάει λίγο παραπάνω από ότι έπρεπε.
The Battle Of New York
Με την επιστροφή του Ant-Man από το quantum realm και τα μυαλά των Banner/Stark δημιουργείται το σχέδιο με το οποίο πρόκειται να σωθεί το μισό σύμπαν. Στόχος είναι να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο και να πάρουν τα πετράδια, ώστε οι ίδιοι να επαναφέρουν την πραγματικότητα. Πρώτος στόχος επιστροφής λοιπόν δεν ήταν άλλος από τη μάχη της Νέας Υόρκης ή αλλιώς την τελική σκηνή του πρώτου Avengers. Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι είδαμε από μια άλλη οπτική γωνία τη μάχη και γενικά τις σκηνές της ταινίας. Αποκορύφωμα αποτέλεσε με διαφορά το Captain America vs Captain America, ενώ το Hail Hydra του Cap. ήταν η τέλεια αναφορά στο συμβάν που ανατάραξε τον χώρο των κόμικ πριν λίγο καιρό, όπου ο Captain America αποκάλυψε πως δούλευε για την Hydra. Χαρακτήρες όπως ο Pierce και ο Crossbones επέστρεψαν για κάποια λεπτά, ενώ μένει να δούμε που πήγε ο Λόκι σε αυτή τη διάσταση με το τεσσεράκτιο.
Closure
Μέσα στη δράση, τα reunions και τη γενικότερη προσπάθεια για τη σωτηρία του σύμπαντος το Endgame αποδείχθηκε και απίστευτα συναισθηματικό. Εκτός από τις προφανείς στιγμές (όλοι ξέρουμε ποιες), δύο ήταν αυτές που χτύπησαν την ψυχολογία μας, αυτή τη φορά με όμορφο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο τελευταίο «αντίο» που χάρη στο ταξίδι στον χρόνο μπόρεσαν να δώσουν ο Tony στον πατέρα του και ο Thor στη μητέρα του αντίστοιχα. Ο πρώτος βρήκε τον πατέρα του (Howard Stark) σε μια βάση της SHIELD, ο οποίος δεν ήξερε φυσικά ότι συνομιλούσε με τον μελλοντικό γιο του, εκφράζοντας εν αγνοία του όλα αυτά που δεν κατάφερε να πει όσο ζούσε και ο Tony τα είχε ανάγκη πολύ. Από την άλλη η μητέρα του Thor (Frigga) προερχόμενη από ένα πιο…μαγικό περιβάλλον αμέσως αντιλήφθηκε από που προέρχεται ο γιος της και του αφαίρεσε ένα τεράστιο ψυχολογικό βάρος που κουβαλούσε από τη μέρα του θανάτου της και έπειτα.
«You must lose that, which you love»
Στον Vormir, όπου και ο Thanos κάποτε θυσίασε την κόρη του για να αποκτήσει τη soul stone, κατευθύνθηκαν ο Hawkeye και η Black Widow ανήξεροι για το τι τους περίμενε. Όταν λοιπόν και ο Red Skull τους εξηγεί τι πρόκειται να γίνει, ακολουθεί μια από τις πιο έντονες σκηνές αυταπάρνησης όπου η Black Widow «καταφέρνει» να γίνει το θέλημα της και να θυσιαστεί για χάρη του καλύτερου της φίλου. Αν και αρχικά παραξενευτήκαμε με αυτή τη σκηνή, με μια δεύτερη σκέψη βγάζει τέλειο νόημα. Ακούστε με, τώρα που το σύμπαν της Marvel οδηγείται σε πιο cosmic τοποθεσίες και χαρακτήρες. Με τους μεταλλαγμένους και τους Fantastic 4 να φαίνονται στον ορίζοντα, ένας ανθρώπινος χαρακτήρας όπως η Black Widow μοιάζει λίγο αδύναμος. Έτσι δεδομένου του πλούσιου παρελθόντος του χαρακτήρα, αυτή αποτελεί ιδανική στιγμή για τη δημιουργία μια σειράς prequel, σοβιετικών, κατασκοπευτικών δραμάτων με πρωταγωνίστρια την Johansson. Είναι επιτέλους καιρός να μάθουμε τι έγινε στη Βουδαπέστη.
Worthy
Μας είχαν προϊδεάσει στο Age Of Ultron και επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Εκεί που ο Thanos ήταν έτοιμος να πάρει μια εκδίκηση για τον μελλοντικό του θάνατο και όλοι ψιλοαγχωθήκαμε για την έκβαση του Thor, ο Captain America στην πιο badass στιγμή της ταινίας σήκωσε το Mjolnir και χτύπησε τον Thanos με αρκετά βολτ ηλεκτρισμού.
Avengers Assemble
Εκεί που έχει μείνει μόνος του ο Captain America απέναντι στον Thanos με όλα του τα στρατεύματα του και όλα μοιάζουν χαμένα, 10 χρόνια ταινιών κάνουν την εμφάνιση τους στην μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους και στην ολοκλήρωσης της μεγαλύτερης κινηματογραφικής ιστορίας. Οι χρυσοί κύκλοι τηλεμεταφοράς μέσα στο σκούρο του πολέμου θύμισε πίνακα του Van Gogh και έπειτα ακολούθησαν μικρές απολαυστικές σκηνές μονομαχίες. Από την κυριαρχία της Captain Marvel στον θυμό της Scarlett Witch.
I Am Iron Man
Και φτάνουμε στη μεγαλύτερη σκηνή του Endgame. Δεν θα περιγράψουμε τι έγινε, όλοι λίγο πολύ ξέρουμε, περισσότερο θα εστιάσουμε στη σημασία αυτού του θανάτου. Στην κηδεία του Tony Stark βλέπουμε όλο το MCU συγκεντρωμένο, με σειρά εμφάνισης ή και προτεραιότητας αν θέλετε. Αυτό δεν ήταν απλά το αντίο στον Iron Man, αλλά ακόμη περισσότερο στον Robert Downey Jr., ο οποίος όχι απλά ξεκίνησε αυτό που βλέπουμε σήμερα αλλά ήταν ο κύριος λόγος που πέτυχε. Γιατί πολύ απλά, αν δεν ήταν τόσο εξαιρετικός στον ρόλο του ή τόσο χαρισματικό εκτός κάμερας και ο κόσμος δεν έδινε τον ψήφο εμπιστοσύνης του στη Marvel, το MCU τώρα θα έβγαζε μια ταινία τον χρόνο για να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχει. Με λίγα λόγια θα ήταν η κινηματογραφική DC. Μεγάλο αντίο λοιπόν στον άνθρωπο που έπαιξε ίσως τον μεγαλύτερο ρόλο μετά τον Kevin Feige στην δημιουργία και εξέλιξη του MCU.
Cap’s Last Dance
Από το ένα αντίο στο άλλο. Ενώ όλοι περιμέναμε ηρωική πτώση του Captain και happy ending του Tony, μας τα φέρανε ανάποδα, όχι ότι έχουμε και παράπονο. Αυτόν τον χορό που χρωστούσε τόσα χρόνια στην Peggy, επιτέλους τον εξόφλησε (και με το παραπάνω). Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα μας ως ένας ήρεμος ηλικιωμένος, χορτασμένος από τη ζωή μας είπε το δικό του αντίο με τον πιο Chris Evans τρόπο που μπορούσε να το κάνει. Όπως και στα κόμικ, η ασπίδα και η ιδιότητα του Captain America πέρασε στον Falcon και η ιστορία μας τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο και συνεπώς και το Endgame.