Freddie Mercury the legend
Όλοι τραγουδάμε τους περίεργους στίχους του Bohemian Rhapsody κάθε φορά που παίζει στο ραδιόφωνο. Όλοι έχουμε χορέψει στους ρυθμούς του Don’t stop me now απέναντι από τον καθρέφτη μας. Όλοι έχουμε αγαπήσει κάποιον τόσο πολύ που το Love of my life ήταν το καταλληλότερο soundtrack για αυτό.
Και φυσικά όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Freddie Mercury της επικής μπάντας Queen.
Η extravagant εμφάνιση του, με τα ιδιαίτερα δόντια του και τις εκκεντρικές του ενδυματολογικές επιλογές, έχει αφήσει ιστορία. Πολλοί θα άλλαζαν αυτές τις ατέλειες και θα προσάρμοζαν το στυλ τους στη νόρμα. Εκείνος όμως έδειχνε να μένει πάντα ανέγγιχτος από τις κακές κριτικές και ρίσκαρε με κάθε τρόπο. Είναι ένα πρότυπο που μας δίδαξε να αδιαφορούμε για τη γνώμη των άλλων και να είμαστε ατρόμητοι. Γιατί εάν ένας άνθρωπος σαν τον Freddie Mercury, aka Farrokh Bulsara, κατάφερε να γίνει θρύλος της δεκαετίας του ’70 και του ’80, έτσι και ο καθένας μας μπορεί να καταφέρει ότι θελήσει, έχοντας πάντα το σωστό attitude.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο τις βασικές και χιλιοειπωμένες πληροφορίες για τον Mercury. Για παράδειγμα, η σεξουαλική του ταυτότητα και το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα το οποίο του κόστισε τη ζωή, είναι από τους κυριότερους λόγους που το όνομα του ηχεί παντού μέχρι σήμερα. Η ταινία Bohemian Rhapsody είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα πίσω από τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα.
Bohemian Rhapsody: Τhe Μovie
Δε θα έλεγε κανείς ότι αυτή η ταινία εξανθρωπίζει τον Freddie Mercury. Σκοπός της είναι να διατηρήσει την εικόνα που ήδη έχουμε στο μυαλό μας για εκείνον. Όπως το ότι ήταν ένας ετοιμόλογος, γεμάτος αυτοπεποίθηση άνθρωπος και φυσικά με άψογη φωνή και περίσσιο ταλέντο. Μία περσόνα που μεταμορφωνόταν διαρκώς μουσικά και πάνω στη σκηνή. Με δυο λέξεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Sassy and Fabulous.
Αυτό που αφήνει μία πολύ όμορφη γεύση από την ταινία είναι η «οικογένεια» Queen. Η ομάδα ήταν πολύ δεμένη και έδειχνε πίστη ο ένας στον άλλον. Είναι αξιοθαύμαστο ότι σε μία εποχή όπου η θηλυπρέπεια στο ανδρικό φύλο ήταν δαχτυλοδεικτούμενη, τα μέλη των Queen όχι μόνο αποδέχθηκαν απόλυτα τον bisexual frontman τους, αλλά τσαλακώνονταν και οι ίδιοι χωρίς κανένα φόβο. Επίσης η σχέση μεταξύ τους παρουσιάστηκε με χιούμορ και αυτό μας άρεσε πολύ.
Ο κιθαρίστας Brian May (Gwilym Lee), λοιπόν, ήταν ο λογικός της ομάδας, ο Roger Taylor (Ben Hardy) ο αντιδραστικός και ισχυρογνώμων drummer που όμως νοιαζόταν για τη μπάντα, και ο μπασίστας John Deacon (Joe Mazzello) ήταν σίγουρα η ήρεμη δύναμη. Μαζί φτιάξανε ένα dream team που έφτασε στην κορυφή. Φυσικά δε μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε τη μουσική προσφορά των τριών, μιας και πολλά από τα καλύτερα τραγούδια των Queen είναι δική τους δημιουργία.
Σχέσεις εκτός Queen
H σχέση του Freddie με τη Mary Austin (Lucy Boynton) αποτυπώθηκε συμπαθητικά στη μεγάλη οθόνη. Οι αλλαγές που υπέστη ο Mercury στη σεξουαλικότητα του μπορεί να μην παρουσιάστηκαν με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο, αλλά η αντιμετώπιση της Mary ήταν αρκετά καλή. Μετά την ανακάλυψη, λοιπόν, της σεξουαλικής του ταυτότητας επισυνάπτει σχέσεις με τον Paul Prenter (Allen Leech) ο οποίος είχε πολύ κακή επιρροή πάνω του. Ήταν χειριστικός, έλεγε ψέματα και εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες του Mercury. Ο Paul παρουσιάζεται ως μισητός χαρακτήρας, σχεδόν ως villain. Είναι αυτός που κατέστρεψε τον Freddie και κατά συνέπεια τους Queen.
Ο Freddie στο τέλος τον απολύει, ζητάει μετανιωμένος την επανένωση της μπάντας και μαζί ξανά ως Queen αποφασίζουν να παίξουν στην ιστορική συναυλία Live Aid. Η αναδημιουργία της θρυλικής αυτής συναυλίας ήταν και το highlight της ταινίας Bohemian Rhapsody. Ίσως ο κυριότερος λόγος που οι Queen έγιναν τόσο επιτυχημένοι ήταν οι ανεπανάληπτες ζωντανές εμφανίσεις τους. Η επαφή με το κοινό ήταν εξωπραγματική. Αυτές οι σκηνές της ταινίας έκαναν το θεατή να λυπάται που δε θα έχει ποτέ την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους Queen ζωντανά.
Τι πήγε στραβά
Οι ανακρίβειες στην ταινία ήταν πολλές. Είτε χρονολογικά είτε από θέμα πλοκής. Όμως ενώ είναι βιογραφική, εξακολουθεί να είναι ταινία. Έτσι ξέρουμε εξαρχής ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι βασισμένη στη φαντασία. Δεν είναι οι μικρές ανακρίβειες που προκάλεσαν αντιδράσεις. Είναι κυρίως η σκοπιά από την οποία προσεγγίστηκε η ομοφυλοφιλία, το AIDS και η σχέση του Freddie Mercury με τον σύντροφο του Jim Hutton (Aaron McCusker). Όπως αναφέρει το indiewire, η ταινία έκανε straightwashing:
Όχι μόνο το queerness παρουσιάζεται με αρνητικό τρόπο, αλλά διαγράφεται εντελώς η αμφιφυλοφιλία του Mercury. Είναι αποδεδειγμένο ότι κοιμήθηκε με άνδρες και γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του(…). Στην ταινία, όταν ο Mercury λέει στη Mary ότι είναι bisexual, εκείνη απαντά: “Freddie, είσαι ομοφυλόφιλος.” Διαγράφοντας την αμφιφυλοφιλία του, η ταινία ενισχύει περίτρανα την αρνητικότητα απέναντι στο queerness.
Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της ταινίας βομβαρδιζόμαστε από την ιδανική σχέση του Mercury με τη Mary. Τις στιγμές που κάνανε έρωτα, ή όταν της έκανε πρόταση γάμου και της αφιέρωνε το Love of my Life. Ο Jim Hutton, από την άλλη, ήταν ζευγάρι με τον Freddie για σχεδόν δέκα χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του. Παρόλα αυτά δεν έλαβε το σεβασμό που του άρμοζε. Ήταν άδικο για το Freddie Mercury, η βιογραφία του να είναι λειψή σε ότι αφορά έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του.
Παραποιήθηκε, επίσης, σε μεγάλο βαθμό η ιστορία γύρω από το πότε ακριβώς έγινε η διάγνωση με τη νόσο του AIDS. Αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Στην ταινία φαίνεται να διαγνώστηκε λίγο πριν τη συναυλία τους στο Live Aid. Στην πραγματικότητα όμως η διάγνωση έγινε αρκετά χρόνια αργότερα. Όπως αναφέρει ο Kevin Fallon στο άρθρο του:
Ο τρόπος που χειρίστηκε η ταινία τη διάγνωση του Mercury είναι μια σκληρή και χειραγώδης εκδοχή τραγωδίας, που είναι ανακριβής και διαιωνίζει την άποψη ότι το AIDS είναι η τιμωρία των gay για την ομοφυλοφιλία τους.
Συνολικά η ταινία ήταν ευχάριστη, και το ότι είδαμε μία προσομοίωση των συναυλιών των Queen προκάλεσε ανατριχίλα στους fans. Ως βιογραφική ταινία αφήνει μία όμορφη γεύση, και φαίνεται ότι οι ηθοποιοί και οι συντελεστές έκαναν πολύ καλή δουλειά στο να μεταφέρουν μια πραγματική ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Οι απόψεις για τη ζωή του Freddie Mercury διίστανται από τότε και διίστανται μέχρι και σήμερα. Όπως κάθε μεγάλη προσωπικότητα, έτσι και αυτός άφησε μία μεγάλη κληρονομιά πίσω του, μαζί με πολλούς που θέλουν να την κατακρίνουν ή να την αποθεώσουν.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ο Freddie Mercury και οι Queen δε θα ξεχαστούν ποτέ.