CineDoc: Η μαγεία του ντοκιμαντέρ

Για ενδέκατη χρονιά φέτος, το Φεστιβάλ CineDoc παρουσιάζει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, σε όλη την Ελλάδα. Τα ντοκιμαντέρ συχνά αποτελούν ένα «παραγκωνισμένο» είδος, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι είναι βαρετά και ο παλαιότερος τρόπος απεικόνισής τους τα χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα. Το CineDoc, όμως, προβάλλοντας μια μεγάλη ποικιλία από βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, κάνει τη διαφορά μέσω της ποιότητας και της θεματολογίας των ταινιών του. Από φέτος, έχει προστεθεί και η Καλαμάτα στις πόλεις που το CineDoc οργανώνει τις προβολές του, μαζί με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο και την Αμαλιάδα.

Επιπλέον, το CineDoc οργανώνει και παράλληλες εκδηλώσεις, σχετικές τα ντοκιμαντέρ που συνοδεύουν, με σκοπό να ενθαρρύνει το δημόσιο διάλογο αλλά και να εμπνεύσει συλλογικές δράσεις που μπορεί να ξεκινήσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία. Από το 2017 υλοποιεί, επίσης, ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά και νέους, το CineDoc Kids. Με αυτό, προβάλλει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που στοχεύουν στο παραπάνω κοινό (και όχι μόνο!).

Παράλληλα, φέτος ξεκίνησε για πρώτη φορά το παρακλάδι του CineDoc Islands. Από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Απρίλιο του 2020, θα πραγματοποιηθούν προβολές σε επτά ελληνικά νησιά, την Αμοργό, την Άνδρο, τη Ζάκυνθο, την Κέα, τα Κύθηρα, τη Λευκάδα και την Ύδρα. Σκοπός αυτών των προβολών είναι να στηριχθεί η λειτουργία των κινηματογραφικών λεσχών αυτών των νησιών και να προβληθούν ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας με πρωτότυπες και δημιουργικές οπτικές πάνω σε ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Arte Povera: Ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα
Ad 14

Εδώ, σας προτείνουμε τρία ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν αυτή τη σεζόν, τα οποία αξίζουν να τα δείτε, ένα από κάθε πρόγραμμα του φεστιβάλ. Στην επίσημη ιστοσελίδα του CineDoc μπορείτε, επίσης, να βρείτε παραπάνω πληροφορίες για τις ταινίες, τις ώρες προβολών και τις τιμές των εισιτηρίων.

Cielo (2017) – CineDoc

CineDoc
Πηγή εικόνας: https://www.indiewire.com

Ένα ονειρικό οδοιπορικό στην έρημο της βόρειας Χιλής, αφιερωμένο στην ομορφιά του νυχτερινού ουρανού. Κινούμενο μεταξύ ποίησης και επιστήμης, το Cielo ξενυχτάει με τους κυνηγούς πλανητών στα αστεροσκοπεία της Ατακάμα και με τους κατοίκους της ερήμου, μεταφέροντας τις ιστορίες, τους μύθους και τις υπαρξιακές αναζητήσεις τους. Μια σπάνια κινηματογραφική εμπειρία που μας μεταφέρει την αίσθηση του δέους μπροστά στο θέαμα του έναστρου ουρανού και μας καλεί να στοχαστούμε τη θέση μας στο σύμπαν.

To trailer της ταινίας στο Vimeo

Το κυνήγι της μάγισσας (2018) – CineDoc Kids

CineDoc
Πηγή εικόνας: http://takeonecinema.net

Ο 10χρονος Γιόβαν γεννήθηκε με μερική εγκεφαλική παράλυση, είναι ντροπαλός και δεν έχει πολλούς φίλους. Έτσι, συχνά δραπετεύει σε έναν τόπο φαντασίας, όπου μεταμορφώνεται σε υπερήρωα. Όμως η ζωή του θα αποκτήσει νέο νόημα όταν η καινούργια του συμμαθήτρια θα του ζητήσει μια χάρη: να τη βοηθήσει να ελευθερώσει τον πατέρα της από τα ξόρκια μιας «μάγισσας».

Advertising

To trailer της ταινίας στο Vimeo

Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες (2019) – CineDoc Islands

CineDoc
Πηγή εικόνας: https://www.visionsdureel.ch

Ενώ στο Θεσσαλικό κάμπο η γεωργία αργοπεθαίνει, ένα μικρό χωριό αντιστέκεται. Στον Ελία, δύο νέοι αγρότες και πέντε γιαγιάδες παίρνουν τη μοίρα στα χέρια τους και ξεκινούν να καλλιεργούν παλιούς σπόρους ντομάτας. Με τα πολύτιμα βαζάκια που παράγουν θα επιχειρήσουν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά και να κρατήσουν το χωριό τους ζωντανό.

Διαβάστε επίσης  4 ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον

To trailer της ταινίας στο Vimeo

Πηγή:

https://www.cinedoc.gr

Advertising

Με λένε Ευγενία ή Τζένη ή Ζένια, είμαι δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και λατρεύω το γράψιμο, τον κινηματογράφο και τις βόλτες στην Αθήνα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε: Και είναι τρομακτικά εφιαλτική

Το καινούριο βιβλίο Η ώρα στον κόσμο είναι πέντε της

Οι πορσελάνινες κούκλες του 19ου αιώνα

Οι πορσελάνινες κούκλες, που πολλές από εμάς μπορεί να έχουμε