Επιστημονική φαντασία. Ένας όρος που τον έχουμε συνδυάσει κινηματογραφικά με το δικό μας άγνωστο. Εξωγήινοι, παράλληλες διαστάσεις, ταξίδια στο χρόνο και άπειρες άλλες έννοιες που γνωρίζουμε μονάχα στα πλαίσια της τέχνης, πάντα μας τραβάνε το ενδιαφέρον γιατί πολύ απλά αποτελούν κάτι ξένο στην καθημερινότητά μας. Μεγαλώσαμε με το «Jurassic Park», λατρέψαμε τα «Star Wars», καθηλωθήκαμε με το «Interstellar». Καλά καταλάβατε λοιπόν, σήμερα θα δούμε τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών.
Δημιούργησα την λίστα με βάση το συνδυασμό κάποιων παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα για να μπορέσω να βγάλω τις κορυφαίες ταινίες ανάμεσα σε εκατοντάδες του είδους, έψαξα αυτές που είχαν την καλύτερη ιστορία, τις αρτιότερες ερμηνείες, τα καλύτερα ειδικά εφέ, παράλληλα όμως σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε η επιρροή τους στην ποπ κουλτούρα.
2001: A Space Odyssey (1968)
Ένα από τα (πολλά) θαύματα του Kubrick. Το 2001 δεν είναι απλά μια ταινία για την εξερεύνηση του διαστήματος, είναι ωδή στην ανθρώπινη εξέλιξη. Μια ανακάλυψη στο υπέδαφος του φεγγαριού πυροδοτεί έναν αγώνα ανθρώπου-υπολογιστή για το μεγαλύτερο βήμα στην εξέλιξη του είδους μας. Τα πλάνα και η μουσική δημιουργούν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα, ενώ ο Kubrick ξετυλίγει τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν.
Star Wars V: The Empire Strikes Back (1980)
Το έπος του George Lucas δε θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση για τα καλύτερα sci-fi όλων των εποχών. Από όλη τη σειρά του Star Wars, επέλεξα το δεύτερο κομμάτι της αυθεντικής τριλογίας για ένα και μόνο λόγο. Περιέχει όλα αυτά που μας έκαναν να πάθουμε εμμονή με τον «Πόλεμο των Άστρων», μάχη επαναστατών-αυτοκρατορίας, Jedi-Sith, ερωτικά παιχνίδια. Βάλε μέσα σε όλα αυτά ένα από τα μεγαλύτερα plot twist που έχει γνωρίσει ο κινηματογράφος και έχεις ένα instant classic. Αυτό που καθιστά όμως το «Empire Strikes Back» κορυφαίο στο είδος του, είναι η διάρκειά του στο χρόνο και η επιρροή που άσκησε στην ποπ κουλτούρα. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν die hard οπαδοί της ταινίας, ο Darth Vader(James Earl Jones) και ο Han Solo(Harrison Ford) αποτελούν δύο από τους εμβληματικότερους χαρακτήρες και πείτε την αλήθεια, ποιος δε ξέρει την ατάκα: «No, I am your Father»;
Inception(2010)
Περνάμε σε μια πιο πρόσφατη ταινία, το αριστούργημα του Christopher Nolan. Μπαίνουμε στον κόσμο των ονείρων μαζί με τον Cobb (Leonardo Di Caprio), στην προσπάθειά του να κάνει το αδύνατο, το τέλειο έγκλημα. Να βάλει δηλαδή μια ιδέα στο μυαλό ενός ανθρώπου, όταν είναι στην πιο ευάλωτη κατάσταση, στο όνειρο. Όχι απλά μια από τις καλύτερες sci-fi, αλλά μια από τις καλύτερες ταινίες ανεξαρτήτου είδους. Η σκηνοθετική ευφυΐα του Nolan, σε συνδυασμό με μοναδικά εφέ και ένα εξαιρετικό cast μας χάρισε μια ταινία που όμοια της θα αργήσουμε πάρα πολύ να ξαναδούμε.
Alien(1978)
Ήρθε η ώρα για την ταινία που καθιέρωσε τον Ridley Scott και την Sigourney Weaver ως θρύλους της επιστημονικής φαντασίας. Όταν μια αποστολή στο διάστημα λαμβάνει ένα σήμα βοήθειας από ένα μακρινό φεγγάρι, καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν ήταν ένα απλό SOS, καθώς πλέον μια εξωγήινη, φονική μορφή ζωής έχει διεισδύσει στο διαστημόπλοιο τους. Αγωνιώδης, γρήγορη, με απολαυστικό τέλος και μοναδικά εφέ. Με λίγα λόγια ό,τι ψάχνεις σε μια τέτοια είδους ταινία.
Blade Runner(1982)
Χορτάσατε Ridley Scott; Όχι; Ευτυχώς, γιατί σειρά έχει το «Blade Runner». O Harrison Ford, δύο χρόνια μετά το «Star Wars V», έρχεται να μας δώσει άλλον ένα θρυλικό ρόλο. Βρισκόμαστε στο Los Angeles του 2019, όπου ένας πρώην αστυνομικός, ο Rick Deckard, καλείται να βγει από την συνταξιοδότηση για να αναλάβει μια τελευταία αποστολή ενάντια στην τεχνητή νοημοσύνη. Το «Blade Runner» όμως δεν είναι μονάχα μια ταινία ατέλειωτης δράσης και ειδικών εφέ, ακόμη περισσότερο ψάχνει να βρει τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους και τι όχι.
Donnie Darko(2001)
Η ταινία που έπαιξε με το μυαλό μας όσο λίγες. Ένας μοναχικός έφηβος όταν επιζεί ένα περίεργο ατύχημα, αρχίζει να βλέπει οράματα ενός ανθρώπου με στολή λαγού, ο οποίος τον οδηγεί σε μια σειρά εγκλημάτων. Το «Donnie Darko» επεξεργάζεται τις παράλληλες διαστάσεις, τα παράλληλα σύμπαντα και το τι επίδραση μπορεί να έχουν στη δικιά μας. Πολύ καλές ερμηνείες και ένα τέλος, που μας άφησε όλους μπροστά από τις οθόνες μας χωρίς να έχουμε ιδέα τι είδαμε μόλις.
The Matrix(1999)
Ο Neo(Keanu Reeves), ένας hacker ξεκινάει την μάχη ενάντια στις μηχανές, που έχουν υποδουλώσει την ανθρωπότητα και εμείς παρακολουθούμε ένα έπος επιστημονικής φαντασίας και δράσης. Το «Matrix» ξεχώρισε με τις φαντασμαγορικές σκηνές μάχης του, την πρωτότυπη παρουσίαση του σεναρίου και τους ηθοποιούς που το υλοποίησαν. Είναι κρίμα που η συνέχεια της τριλογίας, δεν έφτασε ποτέ στην πρώτη ταινία.
Jurassic Park(1993)
Η παιδική μας ηλικία…και όχι μόνο χαρακτηρίζεται έντονα από το «Jurassic Park». Ένα θεματικό πάρκο με κλωνοποιημένους δεινόσαυρος παθαίνει μια βλάβη, προκαλώντας τον πανικό των προϊστορικών πλασμάτων αλλά και του κόσμου στο πάρκο. Η μουσική και τα εφέ της ταινίας έχουν μείνει στην ιστορία, ενώ όσες φορές και να το έχουμε δει πάντα θα έχουμε όρεξη να το ξαναδούμε.
Interstellar(2014)
Άλλο ένα έπος του Nolan. Όταν το μέλλον της Γης μοιάζει δυσοίωνο, μια ομάδα ερευνητών πρέπει να κάνει το αδύνατο, να ταξιδέψει μέσα σε μια σκουληκότρυπα του διαστήματος με σκοπό να βρει έναν πλανήτη, του οποίου οι συνθήκες να ευνοούν τη ζωή του ανθρώπου. Αυτό που κάνει μοναδικό το «Interstellar», είναι το γεγονός ότι δεν αποτελεί μια από τις δεκάδες ταινίες εξερεύνησης του διαστήματος. Ναι μεν τα εφέ του είναι σπουδαία, αλλά ταυτόχρονα παίζει με το μυαλό μας και εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις.
Back to the Future(1985)
Έχουμε λατρέψει τα ταξίδια του Marty McFly στο παρελθόν και στο μέλλον, όσο λίγα πράγματα στον κινηματογράφο. Με την DeLorean, την μηχανή του χρόνου του σχεδόν τρελού επιστήμονα Dr Brown, ταξιδέψαμε μαζί πίσω στο 1955 και ζήσαμε μια αστεία και γλυκιά ιστορία. Το «Back to the Future» απέδειξε ότι η επιστημονική φαντασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για δράση, αλλά και με κωμικό και «φυσιολογικό» τρόπο.