Ένα από τα πιο υποτιμημένα υποείδη που αρχίσαν να αποκτούν τη σημασία που τους αρμόζει ως Α ταινίες με μεγαλύτερα budget και καλογραμμένα σενάρια, καμωμένες από δημιουργούς που απασχολήσαν για δεκαετίες αργότερα με το ταλέντο τους, είναι εκείνο του sci-fi τρόμου. Έως τότε δεν έλειψαν προσπάθειες με ταινίες διαμαντάκια (το υποκοριστικό αναφέρεται στο budget) αφού αφορούσαν κατά κύριο λόγο b movies ή cult και η αναβάθμιση σε σοβαρές χολυγουντιανές παραγωγές ήταν το επόμενο στοίχημα. Τελικά απέδωσαν καρπούς με αρκετές έκτοτε να θεωρούνται πια κλασικές από σκηνοθέτες όπως ο Ridley Scott, James Cameron, John Carpenter, Danny Boyle κ.α., να αναλαμβάνουν project που απογείωσαν την καριέρα τους.
Ο Paul W.S Andreson, ένας σκηνοθέτης που δεν είχε τη προαναφερθείσα φήμη και έχοντας την ρετσινιά του «ασόβαρου» λόγω «Mortal Combat», το 1997 θέλησε να κάνει το νόθο παιδί των «Alien» και «The Thing», τα κινηματογραφικά θαύματα του sci-fi τρόμου, σε μια ηθελημένα ή μη πρόσμειξη με τις b-movies της δεκαετίας του 50′ καταφέρνοντας να φτιάξει μια cult ταινία τρόμου 60 εκατομμυρίων δολαρίων για μια ιστορία στο διάστημα. Εκεί, το έτος 2047, ένα διασωστικό πλήρωμα ανιχνεύει στο ραντάρ του ένα -όπως όλοι νόμιζαν- εξαφανισμένο προ 7ετιας σκάφος το οποίο με κάποιο μυστήριο τρόπο φαίνεται να έχει επιστρέψει αλλά όχι πια επανδρωμένο…
Οι καταρτισμένοι αστροναύτες μας θα ταξιδέψουν στο υπερπέραν για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει με το «Event Horizon» , ένα ερευνητικό σκάφος το οποίο είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες των προθέσεων ένα φιλόδοξο ταξίδι προκειμένου να εξερευνήσει τα όρια του ηλιακού συστήματος. Τα τελευταία του σημάδια ζωής, ωστόσο, χαθήκαν 7 χρόνια πριν μαζί με όλο του το πλήρωμα, γεγονός που στάθηκε αιτία για την αναζήτησή του από το νεόκοπο διαστημόπλοιο «Lewis and Clark». Ο καπετάνιος του, Miller (Lawrence Fishburne) και ο Weir (Sam Neil), ένας ιδιοφυής μηχανικός διαστημοπλοίων, πλαισιωμένοι από το υπόλοιπο ολιγομελές πλήρωμα συμπληρώνουν και το καστ της ταινίας που θα λάβει μέρος σε αυτήν την επισφαλή αποστολή. Όταν καταφέρουν να το εντοπίσουν και στη συνέχεια να το προσεγγίσουν, θα «παρκάρουν» εντός του για να το «χτενίσουν» μήπως και βρουν κάποιο σημάδι ζωής. Αντί για αυτό, θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα, πτώματα που ανήκουν στο προηγούμενο πλήρωμα να κείτονται στο πάτωμα σε φρικτή κατάσταση, ανακαλύπτοντας στο μεταξύ έναν κρυφό πυρήνα εντός του οποίου συμβαίνουν περίεργα υπερφυσικά και παραφυσικά φαινόμενα, που ενδεχομένως να περιέχει και απαντήσεις για τα προηγηθέντα.
Ο Weir, ο οποίος υπήρξε και ο σχεδιαστής-κατασκευαστής αυτού του γιγαντιαίου σκάφους, θα αρχίσει να επεξηγεί στην ομάδα τον σύνθετο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η μηχανική του «Event Horizon», αφού ο ίδιος έφτιαξε προς κατάρριψη των φυσικών νόμων μια μαύρη τρύπα εντός της οποίας δεν ισχύουν οι νόμοι της φυσικής και έχει την δυνατότητα να ξεπεράσει κατά πολύ την ταχύτητα του φωτός, καθώς κάνει μια καμπή στο χωροχρόνο, γεγονός που του επιτρέπει να πάει από το σημείο Α στο σημείο Β ακαριαία. Έτσι λοιπόν και το προκείμενο σκάφος δεν είχε εξαφανιστεί απλώς αλλά πέρασε την μαύρη τρύπα και επέστρεψε και μαζί με αυτό όλα δείχνουν ότι έφερε σκοτεινές ενέργειες του ερεβώδους σύμπαντος. Τα μέλη του πληρώματος θα αρχίσουν να βιώνουν σύγκορμοι παράξενες παραισθήσεις με αγαπημένα τους πρόσωπα, λάθη του παρελθόντος, απωθημένα, προσωπικούς δαίμονες να κάνουν την παρουσία τους και δυνάμεις που ελέγχουν πλήρως το μυαλό τους. Δεν θα αργήσουν να διαπιστώσουν ότι γίνονται πρωταγωνιστές στην ίδια ταινία με το ίδιο τέλος που επιφύλαξε για τους προηγούμενους ταξιδιώτες έχοντας βρει footage των εκλιπόντων, φοβούμενοι ότι θα πέσουν και εκείνοι θύματα του ίδιου ανεξήγητου γεγονότος.
Από το ξεκίνημα κιόλας αιωρείται μια μακάβρια αίσθηση αόρατης απειλής, ο φόβος του χαώδους σύμπαντος που καταπίνει την όποια ανθρώπινη μεγαλομανία και αυταρέσκεια που επικυριαρχεί στη γη. Εδώ, πέφτει πολύ λίγη μπροστά στην συμπαντική απεραντοσύνη. Όταν βλέπουμε δε, το ουρανόμηκες μέγεθος του άλλου σκάφους καταλαβαίνουμε ότι αυτό που έχουν να αντιμετωπίσουν δεν θα είναι διαχειρίσιμο ακόμα και από αυτούς τους επίλεκτους, εξειδικευμένους αστροναύτες καθώς προσομοιάζει στο άπειρο, αχαρτογράφητο σύμπαν. Ύστερα από ένα κομβικό λάθος που θα οδηγήσει στην καταστροφή του σκάφους τους «Lewis and Clark» και μη έχοντας άλλη επιλογή, θα αναγκαστούν να εγκατασταθούν κανονικά πια στο «Event Horizon». Το τελευταίο, πέρα από την πληθωρικότητά του και την μεγαλοπρέπεια που έχει ως ένα κατασκευαστικό, τεχνολογικό θαύμα, φαίνεται ότι δεν αποτελείται απλώς από ύλη αλλά με κάποιον παράξενο τρόπο έχει ζωή, συμπεριφέρεται, ακούει, βλέπει, θυμάται, ξέρει.
Eκεί είναι που το πλήρωμα θα αρχίσει να αποδεκατίζεται ένα ένα με εξαιρετικά ειδεχθείς τρόπους από την ψυχή του ίδιου του σκάφους, θα βιώσουν λίγο πριν τον θάνατό τους πράγματα που δεν τα έχουν εκμυστηρευτεί πουθενά και θα νιώσουν ανατριχίλες παρακαλώντας να πεθάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εκείνο τους πετάει δολώματα, δηλώνει εμφατικά την παρουσία του όντας πια ένας δολοφονικός οικοδεσπότης, σαν ένας άνθρωπος που γύρισε έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι διαφορετικός, σαν να τρύπωσε μέσα του το απόλυτο Κακό. Η κατάσταση προϊόντος του χρόνου παύει να υπακούει σε φυσικούς νόμους, σε λογική και γήινη ηθική στους λαβυρινθώδεις διαδρόμους και οι εναπομείναντες βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο ασφυκτικό εσωτερικό και το τίποτα του «έξω». Ουρλιαχτά, κλάματα και φωνές απορροφώνται από την απόλυτη σιωπή. Μόνοι και αβοήθητοι, ορισμένοι θα προσφύγουν στις τάξεις του «εχθρού», άλλοι θα βρουν μαρτυρικό θάνατο, ενώ ο Miller θα βάλει πείσμα να ξεφύγει από αυτήν την εξω-γήινη κόλαση.
Το «Event Horizon» είναι ένας ζωντανός εφιάλτης, εξερευνά τα όρια της ανθρώπινης αλαζονείας η οποία παρεμβαίνει σε ανοίκεια περιβάλλοντα στα οποία δεν έχει καμία εξουσία, μια ταινία με άριστο production design, σκηνές και πλάνα που δεν τα περιμένεις από κάτι που αδίκως έχει διαφημιστεί ως απλά μια popcorn movie του σαββατόβραδου, αφού σε βυθίζει σταδιακά όπως και τους πρωταγωνιστές του στα έγκατα της κόλασης. Μια από τις τρομακτικότερες εμπειρίες επιστημονικής φαντασίας που θα σου μαυρίσει την ψυχή και για κάποιο μυστήριο λόγο θα θες να πατήσεις το repeat χωρίς δεύτερη σκέψη. Άγρια σαγηνευτικό, οπτικά χορταστικό, ατμοσφαιρικά καθηλωτικό, το φιλμ του Anderson (το οποίο πέρασε τα πάνδεινα μέχρι το τελικό cut) προκαλεί ακόμα ανατριχίλες στο άκουσμα και μόνο του τίτλου για τους γνώστες. Οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να εξοπλιστούν με υπομονή, να αφήσουν την ταινία να τους πάει εκεί που θέλει αυτή και να προετοιμαστούν για αρκετά ξενύχτια μετά την ολοκλήρωσή της.
Δείτε το trailer της ταινίας «Event Horizon» εδώ: