Jose Moreno: Ένας Χιώτης στο Hollywood

Ο Jose Moreno ή Πάρις Μεστούσης ήταν από τους πρώτους Έλληνες ηθοποιούς και χορευτές που έκαναν καριέρα στο εξωτερικό. Διακρίθηκε κυρίως σε ρόλους κακών και αντεραστών.

 

Ένα αστέρι γεννιέται

Ο Παράσχος (Πάρις) Μεστούσης γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Καρυές της Χίου. Γενικά στη Χίο είναι συνήθης η πατριδωνυμική κατάληξη -ούσης. Έτσι, ο καταγόμενος από τον Δαφνώνα της Χίου λέγεται Δαφνούσης, από το Βροντάδο Βρονταδούσης και από τα Μεστά Μεστούσης. Ο Πάρις από μικρός ήθελε να διαπρέψει και να πετάξει ψηλά με τα δικά του φτερά.

Ο Πάρις Μεστούσης σε ηλικία 12 ετών, Πηγή Εικόνας: Περιοδικό «Πανόραμα» / Αρχείο
Αντώνη Ευθυμίου

 

Είχε μία αδερφή, την Ντίνα Μεστούση, που διατηρούσε οίκο ραπτικής στην οδό Emad El Din στο Κάιρο, καθώς κι έναν αδερφό, τον Ευάγγελο Μεστούση, αιχμάλωτο των Γερμανών την περίοδο της Κατοχής.

Advertisements
Ad 14
Ντίνα Μεστούση, Πηγή Εικόνας: Περιοδικό «Πανόραμα» / Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Ξαδέρφη του ήταν η διαπρεπής καλλιτέχνις του τραγουδιού και του βιολιού Αμαλία Μεστούση. Ήταν γεννημένη το 1930 στην πόλη Racine της Αμερικής. Το 1950 τελείωσε τις σπουδές της στο Milwaukee κι ακολούθως φοίτησε στη Δραματική Σχολή της Pasadena. Το 1955 έκλεισε πενταετές συμβόλαιο με την Paramount Pictures και φέρεται να έπαιξε στα έργα «Η αγάπη νικά» με τον Bob Hope και «Εγώ κι εσύ» με τον Bing Crosby.

Αμαλία Μεστούση, Πηγή Εικόνας: Περιοδικό «Πανόραμα» / Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Μεστούσης, ο οποίος το 1919 εγκατέλειψε την πατρίδα του και μετανάστευσε στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Εγκαταστάθηκε στην πόλη Racine του Wisconsin, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια ως χειριστής μηχανημάτων στην εταιρεία B. D. Eisendrath Tanning. Ο Γεώργιος Μεστούσης αλληλογραφούσε συχνά με την οικογένειά του, προσπαθώντας να τους φέρει κοντά του.

Joan Valerie, Πάρις & Γεώργιος Μεστούσης, Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Racine
Journal Times»

 

Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Πάρις Μεστούσης πήγε με τη μητέρα του στην Αίγυπτο, αρχικά στην Αλεξάνδρεια κι αργότερα στο Κάιρο. Στην Αλεξάνδρεια μαθήτευσε στο Αβερώφειο Δημοτικό Σχολείο. Εκεί, σε μια σχολική παράσταση, πρωτοέδειξε το ταλέντο του, αφήνοντας άναυδους τους δασκάλους του.

Ο Πάρις Μεστούσης σε ηλικία 17 ετών με αργεντίνικη στολή, Πηγή Εικόνας: Περιοδικό
«Πανόραμα» / Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Κατόπιν, πήγε στο Παρίσι, κοντά σ’ έναν θείο του χρυσοχόο. Στην Πόλη του Φωτός εκδήλωσε τη μανία του για τον χορό και το θέατρο. Μάλιστα, γράφτηκε στη Γαλλική Ακαδημία Μπαλέτου και Χορού, που θεωρείται και η παλαιότερη σχολή στο είδος αυτό. Σπούδασε συνολικά έξι χρόνια και παρακολούθησε μαθήματα χορού, χορογραφίας, μουσικής και υποκριτικής, υπό την καθοδήγηση του προέδρου της Ακαδημίας Louis Starts. Αποφοίτησε με άριστα το 1930 και πήρε το δίπλωμα του χορογράφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν και στο ξενοδοχείο Claridge.

Δανάη & Πάρις Μεστούσης, Πηγή Εικόνας: Περιοδικό «Πανόραμα» / Αρχείο Αντώνη
Ευθυμίου

 

Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως ώριμου πια καλλιτέχνη έλαβε χώρα στο φημισμένο Folies Bergère των Παρισίων, απ’ όπου πέρασαν οι μεγαλύτεροι αστέρες του κινηματογράφου. Η εκεί εμφάνισή του σημείωσε απρόσμενη επιτυχία και οι καλλιτεχνικοί κύκλοι προέβλεπαν την αλματώδη εξέλιξή του. Μάλιστα, οι Έλληνες του Παρισιού υπερηφανεύονταν για τον εκλεκτό τους συμπατριώτη.

Πάρις Μεστούσης, Πηγή Εικόνας: Περιοδικό «Πανόραμα» / Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Εκείνη την εποχή μεσουρανούσε η Josephine Baker, η οποία προκειμένου να βρει τον ιδανικό παρτενέρ της, είχε προκηρύξει διαγωνισμό για τον καλύτερο χορευτή της Γαλλίας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν εκατό χορευτές και χορογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο Πάρις Μεστούσης. Η Josephine Baker αμέσως ξεχώρισε τον Χιώτη καλλιτέχνη και τον πήρε μαζί της.

Josephine Baker, Πηγή Εικόνας: Gaston Paris/Getty Images

 

Η πρώτη κοινή τους εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στο Folies Bergère, στις 20 Δεκεμβρίου 1930, στην επιθεώρηση «Ανώτερη τρέλα», όπου ο Μεστούσης έδειξε σε όλους τη χορευτική του δεινότητα και ιδιαίτερα στο νούμερο «Beguin de Beguin». Ταυτόχρονα έπαιξε και σε μια γαλλική ταινία του στούντιο της UFA, «Ο Ήλιος λάμπει» με τον  Maurice Chevalier και την Mistinguett. Υποδυόταν τον ρόλο του αντεραστή με το όνομα «Πάρις Μεστούσης».

Mistinguett, Πηγή Εικόνας: www.autographauctions.eu

 

Εκτός από το Folies Bergère, άρχισε να δίνει κονσέρτα χορού στο Pavillion des Lysses των Παρισίων. Οι μεγαλύτερες παρισινές εφημερίδες άρχισαν να ασχολούνται με τον Έλληνα καλλιτέχνη και ν’ αναφέρονται στον ταλέντο του με εγκωμιαστικά σχόλια. Γρήγορα απέκτησε παγκόσμια φήμη και το 1932 ο Βασιλιάς Leopold III του Βελγίου τον προσκάλεσε στις Βρυξέλλες για να του απονείμει το «Παράσημο των Καλών Τεχνών». Εκείνη ήταν και η πρώτη του επίσημη αναγνώριση της καλλιτεχνικής του αξίας.

Elizabeth Taylor & Πάρις Μεστούσης, Πηγή Εικόνας: Περιοδικό «Πανόραμα» / Αρχείο
Αντώνη Ευθυμίου

 

Το 1934 η  Josephine Baker και ο Πάρις Μεστούσης παρουσίασαν την επιθεώρηση «Ανώτερη τρέλα» στην Αθήνα, στο κινηματοθέατρο «Παλλάς». Η αποδοχή του Αθηναϊκού κοινού ήταν τόσο μεγάλη, που κάθε βράδυ κατέκλυζαν ασφυκτικά το θέατρο για να τους απολαύσουν. Ακόμη και ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ τον προσκάλεσε στα Βασιλικά Ανάκτορα για να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του.

Διαβάστε επίσης  The Texas Chainsaw Massacre: Το νέο sequel
Μαρία Καλουτά & Πάρις Μεστούσης, Πηγή Εικόνας: Περιοδικό «Πανόραμα» / Αρχείο
Αντώνη Ευθυμίου

 

Ο επόμενος σταθμός του Μεστούση ήταν το Βουκουρέστι κι εν συνεχεία η Βομβάη των Ινδιών, όπου έδωσε παραστάσεις παρουσία του Μαχαραγιά της Kapurthala, ο οποίος είχε τόσο πολύ ενθουσιαστεί, που τον προσκάλεσε στο θεωρείο του και του ενεχείρισε επιταγή 1500 λιρών στο όνομά του. Επίσης, τον παρασημοφόρησαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Albert Lebrun και ο πρώτος Πρόεδρος της Τουρκίας Mustafa Kemal Atatürk.

Η συγγραφέας Ντόλυ Πανέλ & ο Πάρις Μεστούσης, Πηγή Εικόνας: Περιοδικό
«Πανόραμα» / Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Κατόπιν, επέστρεψε στο Παρίσι και στο Folies Bergère, όπου ειδικεύτηκε στους Ισπανικούς χορούς και ιδίως της Ανδαλουσίας, τους οποίους εκτελούσε με στολή ταυρομάχου. Ήταν ψηλός, μελαχρινός με αθλητικό παράστημα.

Ο Πάρις Μεστούσης με στολή ταυρομάχου, Πηγή Εικόνας: Περιοδικό «Πανόραμα» /
Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Μια βραδιά, ενώ πήγαινε στο θέατρο για την τακτική του παράσταση, τον πλησίασε το λαγωνικό της κινηματογραφικής εταιρείας Warner Bros. LeRoy Prinz, ο οποίος είχε σταλεί στο Παρίσι για να ανακαλύψει νέα ταλέντα, και του πρότεινε να τον προσλάβει ως χορευτή της εταιρείας. Ο Μεστούσης, αφού τον ευχαρίστησε, τον ενημέρωσε πως στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μετέβαινε στην Αμερική για παραστάσεις και θα μπορούσαν εκεί να συζητήσουν και να υπογράψουν τα συμβόλαια.

Ο LeRoy Prinz μαζί με 12 χορεύτριες το 1935, Πηγή Εικόνας:
filmnoirphotos.blogspot.com

 

Το 1936 συνέπραξε με τη διάσημη Ισπανίδα χορεύτρια Χριστίνα, ειδικευμένη στους Ισπανικούς χορούς, και μετέβησαν μαζί στην Κούβα για να δώσουν παραστάσεις στο τοπικό Εθνικό Θέατρο, παρουσία του Προέδρου Fulgencio Batista. Μάλιστα, ο Batista, που καυχιόταν πως είχε κι ελληνικές ρίζες, τον προσκάλεσε σε πρόγευμα. Μετά την Κούβα πήγε στο Μεξικό, όπου υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, έδωσε παραστάσεις στο «Παλάτι των Καλών Τεχνών». Αν και οι Μεξικανοί τον αποθέωσαν, ο Μεστούσης βιάστηκε να φύγει και να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου έφτασε αρχές του 1937.

Ο Πάρις Μεστούσης στον σταθμό τηλεόρασης της Ρώμης το 1939, Πηγή Εικόνας:
Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Τα νέα γρήγορα διαδόθηκαν και ο Παγχιακός Σύλλογος τον παρακάλεσε να δώσει παράσταση στο Carnegie Hall, για να τον χειροκροτήσουν οι Έλληνες της Αμερικής. Το κονσέρτο σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και οι εφημερίδες της Νέας Υόρκης του αφιέρωσαν επαινετικές κριτικές. Χορηγός της παράστασης ήταν ο Έλληνας Πρέσβης της Washington Κίμων Διαμαντόπουλος. Επίσης, πραγματοποίησε εμφανίσεις στο Cleveland Auditorium, στο Wilson Theatre του Detroit, στο San Francisco Opera House και στο Hollywood.

Ο Πάρις Μεστούσης (ως Paris Mestos) σε διαφημιστική αφίσα παράστασής του στο
Memorial Hall το 1951, Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Racine Journal Times»

 

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πάρις Μεστούσης έδωσε το παρών στο Μέτωπο για να υπερασπιστεί την πατρίδα του, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στον Αμερικανικό Στρατό με στρατηγό τον θρυλικό  George Smith Patton.

George Smith Patton, Πηγή Εικόνας: althistory.fandom.com

 

Κινηματογραφική Καριέρα

Το 1943, μετά τη Νέα Υόρκη, ο Μεστούσης πήγε στο Σικάγο, για να εμφανιστεί στο Chicago Civic Opera House. Εκεί συναντήθηκε με τον LeRoy Prinz της Warner Bros. και υπέγραψε συμβόλαιο για να προσληφθεί ως νέος αστέρας του Hollywood, υπό το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Jose Moreno.

ose Moreno, Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «The Journal Times»

 

Η πρώτη ταινία στην οποία έλαβε μέρος, μόνον ως χορευτής, γιατί δεν ήξερε ακόμη Αγγλικά, ήταν το «Rhapsody in Blue» (προβλήθηκε το 1945). Μέσα σε 4-6 μήνες έμαθε τη γλώσσα κι έτσι πήρε τον ρόλο του αντεραστή στην ταινία «Frenchman’s Creek» με την Joan Fontaine και τον Arturo de Córdova. Η τρίτη ταινία που έλαβε μέρος ήταν το «Διακοπές στη Χαβάη» («Road to Rio») με την Dorothy Lamour. Ακολούθησε η ταινία του Sam Wood «For Whom the Bell Tolls» με τον Gary Copper, την Ingrid Bergman και την Κατίνα Παξινού.

Jose Moreno & Lupe Velez στην ταινία «For Whom the Bell Tolls», Πηγή Εικόνας:
Περιοδικό «Πανόραμα» / Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Επίσης, συμμετείχε στο «Viva Zapata» του Elia Kazan, στο «Pancho Villa» και στο «Η γυναίκα χωρίς τιμή» (μάλλον πρόκειται για το «Hollywood Canteen») με την Bette Davis και τον Errol Flynn. Στο περιοδικό «Πανόραμα σημειώνονται δύο ακόμα συμμετοχές του, στις ταινίες «The Fugitive» & «The Three Musketeers» (όπου υποδύθηκε τον ρόλο του Πόρθου). Μάλλον εδώ έχει γίνει μπέρδεμα με τον Μεξικανό ηθοποιό José Elías Moreno, ο οποίος έπαιξε τον Πόρθο στο «Los tres mosqueteros» (1942) και τον Gargantúa στο «Soy un prófugo» (1946).

Ο Jose Moreno στην ταινία «Pancho Villa», Πηγή Εικόνας: Περιοδικό «Πανόραμα» /
Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Το 1955 ο Jose Moreno επισκέφθηκε τη μητέρα του και την αδερφή του στο Κάιρο. Εκεί είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ελληνικής καταγωγής κινηματογραφικό παραγωγό Ζαρπανέλη και να υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία Al Hilal Films. Μάλιστα, φέρεται να συμμετείχε στην ταινία «El wahsh» με πρωταγωνίστρια την Samia Gamal.

Διαβάστε επίσης  6+1 συγκινητικές ταινίες που θα σε συνεπάρουν
Π. Ζαρπανέλης, Mahmoud El-Sabbaa, Samia Gamal, Jose Moreno, Μωχάμετ Μάρεϊ &
Salah Abouseif, Πηγή Εικόνας: Περιοδικό «Πανόραμα» / Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Το 1961 ο Jose Moreno ίδρυσε την κινηματογραφική εταιρεία «Μορένο Φιλμς». Μάλιστα επρόκειτο να γυριστεί η αστυνομική ταινία «Το μυστήριον του Πειραιά» στην Αθήνα και τον Πειραιά, με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Στο έργο θα έπαιζαν η Νότα Αντωνίου, ο Λυκούργος Καλλέργης, ο Κώστας Κακαβάς, η Έφη Οικονόμου, η Ζωή Φυτούση, η Σούλη Σαμπάχ, ο Γιώργος Οικονομίδης, η Μαίρη Καρρά και η Μιράντα Πάλλη. Το σενάριο της ταινίας είχε αναλάβει ο Κ. Μουράτογλου και τη σκηνοθεσία ο Κώστας Φωτεινός. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παραγωγής, τα γυρίσματα θα ξεκινούσαν στις 15 Σεπτεμβρίου 1961 και θα διαρκούσαν 2 μήνες.

Κάκια Μένδρη & Jose Moreno, Πηγή Εικόνας: Περιοδικό «Πανόραμα» / Αρχείο Αντώνη
Ευθυμίου

 

Ο Jose Moreno φέρεται να είχε παίξει και σε άλλες ταινίες, όπως: «Ένας Έλληνας στη ζούγκλα», «Begin the Beginning», «Taos», «Σομπρέρο» κ.ά.

Jose Moreno & Alma Levant στην ταινία «Ένας Έλληνας στη ζούγκλα», Πηγή Εικόνας:
Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Οι γάμοι

Από τα τέλη του 1943 οι καλλιτεχνικοί κύκλοι μιλούσαν για τον δεσμό του Μεστούση με την ηθοποιό του Hollywood Joan Valerie. Το πραγματικό όνομα της Valerie ήταν Ελένη Βλαχάκη και ήταν ελληνικής καταγωγής, κόρη του Mike Vlahakis και της Mary Laggis. Εμφανίστηκε σε περίπου 50 ταινίες από το 1935 μέχρι το 1952.

Joan Valerie, Πηγή Εικόνας: Amazon

 

Τον Ιανουάριο του 1944, η Joan Valerie αποφάσισε να απόσχει για λίγο από τα κινηματογραφικά στούντιο και να συνεργαστεί με τον Μεστούση. Δημιούργησαν, λοιπόν, το χορευτικό ντουέτο «Paris and Helen» και περιόδευσαν ανά την Αμερική, παρουσιάζοντας σε διάφορα θέατρα και νυχτερινά κέντρα μοντέρνους χορούς σε μορφή ιστορίας.

Αφίσα του Πάρη Μεστούση και της Joan Valerie, Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Εθνικός
Κήρυξ»

 

Στις 9 Μαρτίου 1944 ο Μεστούσης νυμφεύθηκε την Joan Valerie στη «Little Church of the West» του ξενοδοχείου «Last Frontier» στο Λας Βέγκας, λίγες ώρες, μόλις, αφού είχε πάρει το διαζύγιό του από τη προηγούμενη σύζυγό του, την Ισπανίδα χορεύτρια Maria Cristina Rodriguez (είχαν γνωριστεί στο Μεξικό). Η Valerie είχε και κείνη χωρίσει, το 1942, από τον ηθοποιό Grant Richards, με τον οποίο είχαν αποκτήσει και μια κόρη, την Jo-Ellen Rose.

Joan Valerie & Πάρις Μεστούσης, Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «The Los Angeles Times»

 

Τον Αύγουστο του 1944, το ζευγάρι ξεκίνησε πρόβες για ένα πρόγραμμα που θα παρουσίαζαν στο Chicago Civic Opera House. Στις 29 Ιουνίου 1945 γεννήθηκε ο γιος τους στο Νοσοκομείο St. Mary’s, ο οποίος βαπτίστηκε Γεώργιος, σαν τον παππού του. Τέλη του 1950 με αρχές του 1951 αποφάσισαν να χωρίσουν μετά από 6 χρόνια ευτυχισμένου κοινού βίου.

Πάρις Μεστούσης & Joan Valerie, Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «The Los Angeles Times»

 

Ο Μεστούσης δεν έχασε καιρό. Στις 24 Φεβρουαρίου 1951 αρραβωνιάστηκε με τη Δρ. Rita Schultz, επιστάτρια στο Νοσοκομείο Kennel του Σικάγο, στο σπίτι του θείου του Γεωργίου Α. Ρες.

Dr. Rita Schultz & Πάρις Μεστούσης, Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Racine Journal
Times»

 

Το μυστήριο ευλόγησε ο π. John Vouvvounas. Το ζευγάρι σχεδίαζε να παντρευτεί στις 6 ή 7 Μαΐου 1951 στο Hollywood. Μάλιστα, έβγαλαν τις άδειες γάμου στις 17 Μαρτίου 1951.

John Vouvvounas, Πάρις Μεστούσης, Dr. Rita Schultz, Jose, Γεώργιος Α. Ρες, Gus
Psahnos (ξάδερφος Μεστούση), Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Racine Journal Times»

 

Pan-American Revue

O Πάρις Μεστούσης τη δεκαετία του ’40 ίδρυσε την καλλιτεχνική εταιρεία «Pan-American Revue», με την οποία παρουσίαζε διάφορες παραστάσεις σε ολόκληρη την Αμερική.

Εξώφυλλο προγράμματος του 1951, Πηγή Εικόνας: eBay

 

Με την «Pan-American Revue» ο Πάρης Μεστούσης άλλοτε ως Jose Moreno κι άλλοτε ως Paris Mestos εμφανίστηκε στα μεγαλύτερα μιούζικ χολ της Αμερικής (όπως το Memorial Hall), αλλά και της Ευρώπης (όπως της Ισπανίας).

Διαφημιστική αφίσα του 1951, Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Racine Journal Times»

 

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 17 Απριλίου 1954 εμφανίστηκε (ως Jose Moreno) και στην Ελλάδα, στην «Παληά Αθήνα» στην τιμητική βραδιά της Θέκλας Λαζαρίδου. Μεταξύ άλλων, εκείνη τη βραδιά τραγούδησαν η Σοφία Βέμπο, η Νινή Ζαχά, ο Νάσος Πατέτσος, ο Βάσος Σεϊτανίδης, η Τούλα Λαμάρ, η Τούλα Δημητρίου, η Καίτη Παρίτση και το Τρίο Κιτάρα.

Διαφήμιση της «Παληάς Αθήνας», Πηγή Εικόνας: Εφημερίδα «Ελευθερία»

 

Περιοδικό «Πανόραμα»

Το 1940 ο Πάρις Μεστούσης ξεκίνησε την έκδοση του δίγλωσσου Ελληνοαμερικάνικου Περιοδικού «Πανόραμα», ως δράση της «Pan-American Revue». Το περιοδικό κυκλοφορούσε στην Αμερική σε μηνιαία βάση.

Εξώφυλλο του περιοδικού «Πανόραμα», Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Οι κύριοι θεματολογικοί άξονες του περιοδικού ήταν ο Κινηματογράφος, ο απόδημος Ελληνισμός και οι Έλληνες καλλιτέχνες που σταδιοδρόμησαν στο Hollywood. Το περιοδικό κυκλοφόρησε τουλάχιστον για 15 χρόνια, από το 1940 μέχρι το 1955.

Ο Πάρις Μεστούσης με συνεργάτες του περιοδικού «Πανόραμα», Πηγή Εικόνας:
Περιοδικό «Πανόραμα» / Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

Ενδεικτική Φιλμογραφία
Τίτλος Έτος
Ο Ήλιος λάμπει δεκαετία ’30
For Whom the Bell Tolls 1943
Frenchman’s Creek 1944
Hollywood Canteen 1944
Rhapsody in Blue 1945
Road to Rio 1947
The Three Musketeers 1948
Viva Zapata 1952
El Wahsh 1954
Το μυστήριον του Πειραιά 1961, ανολοκλήρωτη
Pancho Villa ;
Ένας Έλληνας στη ζούγκλα ;
Begin the Beginning ;
Taos ;
Σομπρέρο ;

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Schallert, E. (1943, 29 Σεπτεμβρίου). ‘Tatiana’ Will Augment Wood’s Varied Program: Greek Dancer, Paris Mestusi, Secured to Perform in ‘Rhapsody in Blue’ Film . The Los Angeles Times, σελ. 17
  • Film Briefs: What The Stars Are Doing In Hollywood Studios (1943, 4 Νοεμβρίου). The Record, σελ. 17
  • Carroll, H. (1943, 5 Δεκεμβρίου). Behind the Scenes: Hollywood. The Press Democrat, σελ. 4
  • Dancers Will Tour Nation (1944, 14 Ιανουαρίου). The Los Angeles Times, σελ. 20
  • Άτιτλο (1944, 24 Ιανουαρίου). The Wilkes-Barre Record, σελ. 7
  • Άτιτλο (1944, 27 Ιανουαρίου). The Jackson Sun, σελ. 4
  • Carroll, H. (1944, 28 Ιανουαρίου). Behind The Scenes In Hollywood. Evening Independent, σελ. 4
  • Άτιτλο (1944, 28 Ιανουαρίου). The Evening Independent, σελ. 4
  • Άτιτλο (1944, 30 Ιανουαρίου). The Press Democrat, σελ. 16
  • Dancer Joan Valerie Marries Partner (1944, 10 Μαρτίου). Independent, σελ. 4
  • ‘Paris and Helen’, Stage Dance Partners, Married in Nevada (1944, 10 Μαρτίου). The Los Angeles Times, σελ. 15
  • Joan Valerie Wed (1944, 10 Μαρτίου). The San Francisco Examine, σελ. 13
  • Marriages (1944, 18 Μαρτίου). The Billboard, σελ. 59
  • Hollywood Starlet and Husband To Visit Racine This Weekend (1944, 29 Μαρτίου). Racine Journal Times, σελ. 4
  • Hollywood Starlet and Husband To Visit Racine This Weekend (1944, 29 Μαρτίου). The Journal Times, σελ. 4
  • Movie Pair Here (1944, 30 Μαρτίου). Rhinelander New North, σελ. 4
  • Glamor Keeps a Date at ‘Hide Park’ (1944, 19 Αυγούστου). Racine Journal Times, σελ. 1
  • Glamor Keeps a Date at ‘Hide Park’ (1944, 19 Αυγούστου). The Journal Times, σελ. 1
  • Noted Dancers Awaiting Stork (1944, 13 Νοεμβρίου). The Los Angeles Times, σελ. 22
  • Tour Called Off (1944, 26 Νοεμβρίου). Oakland Tribune, σελ. 24
  • St. Mary’s Hospital Notes (1945, 30 Ιουνίου). Rhinelander Daily News, σελ. 3
  • St. Mary’s Hospital Notes (1945, 30 Ιουνίου). The Rhinelander Daily News, σελ. 3
  • Revue At Lyric (1946, 15 Σεπτεμβρίου). The Baltimore Sun, σελ. 58
  • Mestusis Troupers (1946, 6 Οκτωβρίου). Detroit Free Press, σελ. 20
  • Paris Mestusis Performs in City (1946, 7 Οκτωβρίου). Detroit Free Press, σελ. 10
  • Latin Revue To Come In the Fall (1948, 17 Ιουνίου). The Salt Lake Tribune, σελ. 12
  • Pair Sought In Bunco Are Located (1948, 19 Δεκεμβρίου). Deseret News, σελ. 17
  • S.L. Seeks Return Of Two Suspects (1949, 2 Ιανουαρίου). Salt Lake Tribune, σελ. 31
  • S.L. Seeks Return Of Two Suspects (1949, 2 Ιανουαρίου). The Salt Lake Tribune, σελ. 31
  • Extradition Slated for Two (1949, 5 Ιανουαρίου). Deseret News, σελ. 20
  • Police Will Return Two From Boise (1949, 5 Ιανουαρίου). Salt Lake Tribune, σελ. 17
  • Salt Lake City Police Claim Fraud Suspects (1949, 5 Ιανουαρίου). The Idaho Statesman, σελ. 12
  • Actor Praises Juvenile Plan (1949, 30 Ιουνίου). The Spokesman-Review, σελ. 6
  • Actor Praises Juvenile Plan (1949, 1 Ιουλίου). The Spokesman-Review, σελ. 52
  • Police Are Checking on Man Being Held on Larceny Count (1949, 2 Ιουλίου). Spokane Chronicle, σελ. 3
  • Actor Will Face Larceny Charge (1949, 2 Ιουλίου). The Spokesman-Review, σελ. 6
  • Greek Dancer Doesn’t Like It In Hoosegow (1949, 13 Ιουλίου). Tri-City Herald, σελ. 19
  • Άτιτλο (1949, 15 Δεκεμβρίου). The Miami Herald, σελ. 20
  • Άτιτλο (1950, 8 Ιουνίου). Tampa Bay Times, σελ. 27
  • Famous Revue Scheduled Here (1950, 4 Ιουλίου). The Charlotte Observer, σελ. 6
  • Divorce Decrees (1950, 12 Ιουλίου). The Miami Herald, σελ. 1
  • Advertising Solicitor Sought; Charged With Trick Larceny (1950, 31 Αυγούστου). Athens Messenger, σελ. 4
  • Lilly, P. (1950, 28 Σεπτεμβρίου). Hollywood Actor Visits Whitesville. Beckley Raleigh Register, σελ. 10
  • Movie ‘Villain’, Jose Moreno, Visits Knoxville (1950, 1 Οκτωβρίου). The Knoxville News-Sentinel, σελ. 11
  • Hollywood Actor Jose Moreno Visits Friend Jimmy Lotos (1950, 19 Νοεμβρίου). Brownsville Herald, σελ. 3
  • A Visit From Hollywood (1950, 27 Νοεμβρίου). The Monitor, σελ. 1
  • Movie Star Engaged (1951, 26 Φεβρουαρίου). Racine Journal Times, σελ. 5
  • Άτιτλο (1951, 12 Μαρτίου). Chicago Tribune, σελ. 47
  • Courthouse: Justice Court (1951, 17 Μαρτίου). Fremont Tribune, σελ. 5
  • Film Star Jose Moreno Mixes Work, Play in Racine Visit (1951, 14 Ιουνίου). Racine Journal Times, σελ. 5
  • Film Star Jose Moreno Mixes Work, Play in Racine Visit (1951, 14 Ιουνίου). The Journal Times, σελ. 5
  • Muller, P. (1951, 1 Αυγούστου). Movie Actress Is Vacationing In Home Town. The Rhinelander Daily News, σελ. 10
  • Ad Selling Fraud Racket Is Charged: Paraschos Mestoussis Booked at City Jail (1952, 3 Ιουλίου). Pensacola News Journal, σελ. 1-2
  • Main Street Reporter (1952, 1 Αυγούστου). Sarasota Herald Tribune, σελ. 3
  • Κινηματογραφικά (1961, 29 Αυγούστου). Ελευθερία, σελ. 2
  • Wikipedia (Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια, έγινε χρήση για εύρεση βιογραφικών στοιχείων)
  • newspaperarchive.com
  • www.newspapers.com
  • IMDb (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για εύρεση φιλμογραφίας)
  • www.ancestry.com
  • archive.org
  • www.archives.com
Διαβάστε επίσης  Μία Γυναίκα Εξομολογείται: Η γυναικεία ψυχοσύνθεση και η ψυχική διαταραχή μέσα από τον φακό του Κασσαβέτη

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» ενώνει δύο κόσμους, από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Το βιβλίο «Το μικρό κόκκινο τσαντάκι» της συγγραφέως Γκέλυ Γρηγοροπούλου κυκλοφόρησε
Αίγυπτος

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Για