Ο κινηματογραφικός Peter Brook

Ο Peter Brook, ένας από τους πρωτοπόρους σκηνοθέτες και πιο επιδραστικούς ανθρώπους του παγκόσμιου θεάτρου, έφυγε πρόσφατα σε ηλικία 97 ετών. Εκτός από το θέατρο, εξίσου σημαντική ήταν και η προσφορά του στον κινηματογράφο.

Ο Peter Brook γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1925 στο Bedford Park της Αγγλίας. Γονείς του ήταν ο Simon Brook και η Ida Jansen, Λιθουανοί Εβραίοι μετανάστες από τη Λετονία.

Ο Peter Brook σε νεαρή ηλικία, Πηγή Εικόνας: www.vam.ac.uk / Φωτογράφος: Angus McBean

Το 1943, σε ηλικία μόλις 18 ετών, ο Peter Brook σκηνοθέτησε την πρώτη του παράσταση, το «Dr Faustus» του Christopher Marlowe, που ανέβηκε στο Torch Theatre του Λονδίνου. 10 χρόνια αργότερα, το 1953, γύρισε την πρώτη του ταινία, το «The Beggar’s Opera», με πρωταγωνιστές τον Laurence Olivier και τον Hugh Griffith.

Αφίσα της ταινίας «The Beggar’s Opera», Πηγή Εικόνας: www.originalvintagemovieposters.co.uk

Το 1960 ο Peter Brook μετέφερε στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα της Marguerite Duras «Moderato cantabile». Η ταινία συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών εκείνης της χρονιάς και η πρωταγωνίστρια Jeanne Moreau κέρδισε το βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού. Η Moreau είχε συνεργαστεί προηγουμένως με τον Peter Brook στην παράσταση «Cat on a Hot Tin Roof», που είχε ανέβει στο Παρίσι.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Jeanne Moreau & Jean Paul Belmondo σε σκηνή της ταινίας «Moderato cantabile»,
Πηγή Εικόνας: brandonmichaelyoung.tumblr.com

Σίγουρα, η πιο γνωστή ταινία του Peter Brook είναι το «Lord of the Flies», που επίσης συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών. Το φιλμ ήταν βασισμένο στο ομώνυμο αλληγορικό μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα William Golding και όταν προβλήθηκε συντάραξε το φιλοθεάμον κοινό με τη φυσικότητά της.

Διαβάστε επίσης  Φεστιβάλ κινηματογράφου που ακόμα προλαβαίνεις!
Σκηνή από την ταινία «Lord of the Flies», Πηγή Εικόνας: www.moma.org

Το 1967 ο Peter Brook μετέφερε στο σινεμά το θεατρικό έργο «Marat/Sade» του Peter Weiss, για το οποίο, μάλιστα, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν μεταξύ άλλων η βραβευμένη με 2 Όσκαρ Glenda Jackson, ο Ian Richardson, ο Patrick Magee, ο Clifford Rose και ο Freddie Jones.

Η Glenda Jackson σε σκηνή της ταινίας «Marat/Sade», Πηγή Εικόνας: Pinterest

Την επόμενη χρονιά ο Peter Brook γύρισε την ταινία «Tell Me Lies», που ήταν βασισμένη στο θεατρικό έργο «US» του Denis Cannan, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Mark Jones, η Glenda Jackson, η Peggy Ashcroft και ο Paul Scofield. Η ταινία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Αφίσα της ταινίας «Tell Me Lies», Πηγή Εικόνας: IMDb

Το 1970 ο Peter Brook μετέφερε στον κινηματογράφο ένα από τα εμβληματικά έργα του William Shakespeare, το «King Lear», με πρωταγωνιστή τον Paul Scofield, ο οποίος βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στα Bodil Awards.

Advertising

Σκηνή της ταινίας «King Lear», Πηγή Εικόνας: www.aoaff.gr

Το 1979 ο Peter Brook σκηνοθέτησε το έργο «Meetings with Remarkable Men», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Ελληνοαρμένιου φιλοσόφου G.I. Gurdjieff. Πρωταγωνιστές ήταν ο Dragan Maksimovic και ο Terence Stamp. Με αυτό το έργο ο Peter Brook συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Αφίσα της ταινίας «Meetings with Remarkable Men», Πηγή Εικόνας: Alchetron

Η τελευταία ταινία του Peter Brook ήταν το «La tragédie de Carmen», βασισμένη στην όπερα του Prosper Mérimée, που διασκεύασε ο Jean-Claude Carrière. Αξίζει να αναφερθεί πως διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο σπουδαίος Sven Nykvist.

Η Eva Saurova σε σκηνή της ταινία «La tragédie de Carmen», Πηγή Εικόνας: IMDb

Τέλος, ο Peter Brook το 1967 γύρισε και μια μικρού μήκους ταινία, το «Ride of the Valkyrie», όπου έπαιζαν ο Zero Mostel, η Julia Foster και ο Frank Thornton.

Διαβάστε επίσης  Macbeth (2015): Μία νέα πνοή στην Σαιξπιρική τραγωδία
Σκηνή της ταινίας «Ride of the Valkyrie», Πηγή Εικόνας: MUBI

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Advertising

  • Wikipedia (Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια, έγινε χρήση για εύρεση βιογραφικών στοιχείων)
  • IMDb (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για εύρεση φιλμογραφίας)

 

 

 

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κινητικές δεξιότητες: Γνωστικοί προβλεπτικοί παράγοντες

Το παρόν άρθρο Οι κινητικές δεξιότητες των παιδιών προσχολικής ηλικίας

Ποια προβλήματα υγείας σχετίζονται με τα βιβλία;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν το διάβασμα και τα βιβλία μπορεί