Τα ερωτήματα και το cast
Ποια η σχέση της Αγκάθα Κρίστι με το σινεμά; Μπορεί ένα ποντίκι να είναι συνεργός σε φόνο; Είναι το “See how they run” το τέλειο σλόγκαν για το “Baywatch”; Μπορείς να δωροδοκήσεις έναν αστυνομικό της Scotland Yard με μπισκότα; Και φυσικά, ποιος είναι ο δολοφόνος;
Κάποια, όλα ή και κανένα από αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στο “See how they run”. Την νέα ταινία των Mark Chappell (σενάριο) και Tom George (σκηνοθεσία). Που έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου και εμείς … “τρέξαμε να την δούμε!” Πρωταγωνιστούν η Saoirse Ronan ως αστυφύλακας Stalker και ο Sam Rockwell ως επιθεωρητής Stoppard.
Το καστ συμπληρώνουν:
- Harris Dickinson ως Richard Attenborough*
- Adrien Brody ως Leo Kopernick
- David Oyelowo ως Mervyn Cocker Norris
- Ruth Wilson ως Petula Spencer
- Charlie Cooper ως Dennis Corrigan
- Sian Clifford ως Edana Romney
- Reece Shearsmith ως John Woolf
- Pearl Chanda ως Sheila Sim
- Jacob Fortune Lloyd ως Gio
- Tim Key ως Commissioner Harold Scott
- Pippa Bennett Warner ως Ann Saville
- Paul Chahidi ως Fellowes
- Lucian Msamati ως Max Mallowan
- Και Shirley Henderson ως Agatha Christie
*(Ναι, ο γνωστός Richard Attenborough. Διάσημος στο ευρύ κοινό από τον ρόλο του ως John Hammond στο Jurassic Park. Λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν ο πρώτος που ενσάρκωσε τον ρόλο του ντετέκτιβ Sergeant Trotter στην μνημειώδη θεατρική παράσταση “Ποντικοπαγίδα” της Αγκάθα Κρίστι)
Η πλοκή (χωρίς spoilers)
Η ταινία μας μεταφέρει στο Λονδίνο του ‘50. Και συγκεκριμένα στο West End Theatre, όπου ο θίασος γιορτάζει την 100η παράσταση του θεατρικού έργου “Ποντικοπαγίδα” της Αγκάθα Κρίστι. Μάλιστα, η επιτυχία είναι τέτοια που ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κινηματογραφική μεταφορά του έργου. Αλλά, όλα ανατρέπονται, όταν το βράδυ του εορτασμού ένα βασικό μέλος του συνεργείου δολοφονείται. Με την Scotland Yard να έχει επικεντρωθεί στην υπόθεση του “Rillington Place”. Τον φόνο του West End Theatre αναλαμβάνουν να λύσουν ο επιθεωρητής Stoppard και η αρχάρια αστυφύλακας Stalker, συνθέτοντας ένα άκρως αντιφατικό δίδυμο.
Εκείνη μια γλυκύτατη, αδέξια, πολυλογού, υπερενθουσιώδης αστυφύλακας, λάτρης του θεάτρου και του σινεμά. Με ένα σημειωματάριο που περιέχει κάθε λεπτομέρεια για τους υπόπτους. Μια έμφυτη τάση να βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα. Αλλά και ένα μυαλό πολύ πιο κοφτερό απ’ όσο νομίζει. Ενώ εκείνος, ένας στερεοτυπικός, κυνικός, βαριεστημένος, κακόκεφος, αλκοολικός, επιθεωρητής της Scotland Yard του ’50. Οι δυο τους βυθίζονται στον αινιγματικό κόσμο του λονδρέζικου θεάματος, όπου κάθε ύποπτος έχει τουλάχιστον από ένα κίνητρο. Και με κίνδυνο της ζωής τους θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τον δολοφόνο.
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας ΕΔΩ.
Μια ταινία για τους λάτρεις της Αγκάθα Κρίστι (και όχι μόνο).
To “See how they run” αποτελεί ένα ιδιαίτερο μείγμα κωμωδίας και μυστηρίου. Ο Mark Chappell υπογράφει ένα εξαιρετικό whodunnit. Δημιουργώντας παράλληλα μια εύθυμη ατμόσφαιρα, με σωστά τοποθετημένο, έξυπνο και λεπτό βρετανικό χιούμορ, παραλληλισμούς και προοικονομίες. Ενώ, μας βάζει γρήγορα στο “κλίμα” της ταινίας με μια πρωτότυπη εισαγωγή.
Επιπλέον, το σενάριο αλληλοσυμπληρώνει η φανταστική δουλειά του Tom George στην σκηνοθεσία, με αρμονική εναλλαγή συμμετρικών πλάνων και κίνηση στο χώρο. Ενώ το μοντάζ με γρήγορη εναλλαγή των σκηνών και διαμερισματοποίηση των πλάνων δίνει ωραίο ρυθμό και ατμόσφαιρα στο έργο. Το “κερασάκι στην τούρτα” βάζει η άψογη μουσική ενορχήστρωση, με γερές δόσεις τζαζ.
Τέλος, θα ήταν άδικο να παραλείψουμε την υπέροχη ερμηνεία της Saoirse Ronan. Και μάλιστα σε ένα είδος και ρόλο που δεν μας έχει συνηθίσει. Η ταινία αυτή ήταν μια ευκαιρία να αναδείξει ακόμα μία πτυχή του (τεράστιου) υποκριτικού της ταλέντου και την εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Σίγουρα δεν θα της χαρίσει το πολυπόθητο Όσκαρ, αλλά ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά.
Συνοψίζοντας, το “See how they run” δεν θα γίνει μια ταινία σταθμός. Δεν θα εδραιωθεί στο pop culture, ούτε θα αλλάξει ριζικά το σινεμά μυστηρίου. Με λίγα λόγια, δεν είναι το νέο “Knives Out” (αλλά δεν επιδίωξε και να γίνει). Σίγουρα όμως είναι μια απολαυστική, ανάλαφρη, ευκολόπεπτη ταινία μυστηρίου, με μπόλικη δόση κωμωδίας. Και πάνω απ’ όλα, μια καλόπιστη διακωμώδηση του είδους whodunnit. Θα την βαθμολογήσoυμε με 7/10 και σας προτείνουμε να την δείτε. Αν επιλέξετε να μας ακούσετε, θα ανταμειφθείτε με 98 λεπτά που κυλούν πολύ ευχάριστα.
Μια δεύτερη ματιά:
Αυτή την στιγμή το “See how they run” έχει λάβει μέτριες προς θετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.
6.7/10 στο IMDb
74% από τους κριτικούς και 69% από το κοινό στο Rotten Tomatoes.
Μερικές “εγκυκλοπαιδικές” γνώσεις: (για την καλύτερη κατανόηση της εποχής και της ταινίας)
1) Το θεατρικό έργο “Ποντικοπαγίδα” της Αγκάθα Κρίστι αποτελεί μια μνημειώδη παράσταση και “σταθμό” στην ιστορία του Βρετανικού θεάτρου. Το έργο ανέβαινει ασταμάτητα στο θέατρο West End του Λονδίνου από το 1952 έως και τις 16 Μαρτίου του 2020. Όταν και σταματάει λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλει η πανδημία του COVID. Για να συνεχίσει ακάθεκτο στις 17 Μαΐου του 2021. Αποτελεί την πιο μακροχρόνια θεατρική παράσταση του West End. Ξεπερνώντας έργα όπως το “Les Misérables”, “Το φάντασμα της όπερας”, το “Cats” κα.
2) Η υπόθεση του “Rillington Place” είναι πραγματική και αφορά τους κατά συρροήν βιασμούς και δολοφονίες 8 γυναικών από τον Τζον Κρίστι. Τα πτώματα των οποίων άλλα έθαψε στον κήπο του και άλλα στο πάτωμα και στον τοίχο του διαμερίσματός του. Αρχικά, η αστυνομία ανακαλύπτει μόνο δύο από τα πτώματα. Αυτό της Μπέρυλ Έβανς και της 2χρονης κόρης της ,Τζεραλντίν. Και συλλαμβάνει ως δολοφόνο τον Τίμοθι Έβανς (σύζυγο της Μπέρυλ).
Ο Τίμοθι είχε νοημοσύνη κάτω του μέσου όρου. Έτσι ο Κρίστι κατάφερε να τον χειραγωγήσει, κάνοντας τον να πιστεύει ότι ήταν συνεργός στο φόνο. Μετά την σύλληψη του και κάτω από σκληρές πιέσεις, ο Τίμοθι ομολογεί τους φόνους. Σχεδόν αμέσως προσπάθησε να αναιρέσει τις ομολογίες και μέχρι το τέλος της ζωής του υποδεικνύει ως δολοφόνο τον Τζον Κρίστι. Η αστυνομία δεν τον πιστεύει και εν τέλει τον απαγχονίζει. Ύστερα από τρία χρόνια η αστυνομία εντοπίζει τα υπόλοιπα πτώματα. Ενώ, συλλαμβάνει και απαγχονίζει τον Τζον Κρίστι ως τον πραγματικό δολοφόνο. Η υπόθεση κλονίζει συθέμελα την αγγλική κοινωνία. Οδηγώντας στην κατάργηση της θανατικής ποινής στην Μεγάλη Βρετανία.
3)Στα βιβλία της Αγκάθα, οι χαρακτήρες συχνά μπερδεύουν τον μεσιέ Ηρακλή Πουαρό για Γάλλο, ενώ στην πραγματικότητα είναι Βέλγος. Μάλλον θα φταίει η προφορά!