The Three Musketeers: D’Artagnan: Οι τρεις σωματοφύλακες επιστρέφουν

The Three Musketeers
Πηγή : iathens.gr

Από τις 20 Απρίλη ήδη, στα ελληνικά σινεμά προβάλλεται η γαλλική ταινία ”The Three Musketeers: D’Artagnan” . Ακολουθεί η πλοκή και το υποκειμενικά χρωματισμένο review:

Υπόθεση

Το έτος είναι 1627 κι ο νεαρός Νταρτανιάν καταφθάνει στο Παρίσι με όνειρό του να υπηρετήσει τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΓ μπαίνοντας στην προσωπική φρουρά του, τους Σωματοφύλακες. Εκεί γνωρίζει τον Άθως, τον Πόρθο και τον Άραμις, τους επονομαζόμενους “Τρεις Σωματοφύλακες” και τους ακολουθεί.Παράλληλα η κατάσταση στη χώρα είναι έκκρυθμη, με εσωτερικές διαμάχες κι έναν εμφύλιο πόλεμο με θρησκευτικά φυτίλια να μοιάζει έτοιμος να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Ο έμπιστος του βασιλιά, Καρδινάλιος Ρισελιέ, μαζί με τη Μιλαίδη μηχανορραφούν και χειραγωγούν το βασιλιά ψιθυρίζοντας στο αφτί του. Η βασίλισσα τηρόντας μόνο τα προσχήματα δε μένει αμέτοχη στο παιχνίδι και η σχέση της με έναν Άγγλο Δούκα αλλά κι ένα διαμαντένιο κολιέ αναγκάζουν τους Σωματοφύλακες να αναλάβουν δράση και να σώσουν το στέμμα. Έτσι κι αλλιώς, ορκίζονται να υπηρετούν το Θεό, το Βασιλιά και τη Γαλλία, όχι απαραίτητα με αυτήν τη σειρά.

Παραγωγή και Συντελεστές

Η ταινία, γαλλικής παραγωγής της οποίας τα γυρίσματα έλαβαν χώρα εξολοκλήρου στη Γαλλία έχει διάρκεια 2 ωρών. Το δεύτερο μέρος του έργου με τίτλο “The Three Musketeers: Milady” έχει ήδη γυριστεί διαδοχικά του πρώτου και μαζί αποτελούν την πιο ακριβή γαλλική παραγωγή για το 2023. Πρωταγωνιστούν οι: François Civil στον ομώνυμο ρόλο,ο Vincent Cassel(La Haine) ως Άθως,ο Romain Duris είναι ο Άραμις,ο Πόρθος είναι ο Pio Marmaï , και τον ρόλο της Μιλαίδης ενσαρκώνει η Eva Green(The Dreamers). Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Martin Bourboulon και η σεναριακή μεταφορά του κλασσικού μυθιστορήματος είναι έργο των Matthieu Delaporte  και Alexandre de La Patellière. Fun Trivia: Ο πατέρας του σκηνοθέτη διετέλεσε ως παραγωγός στο”The Revenge of the Musketeers” του ’94. Ο νεαρός τότε Bourboulon είχε ενθουσιαστεί με την υπόθεση και τους ήρωες της ταινίας πράγμα που τον ώθησε να αναλάβει την σκηνοθεσία στην επανακυκλοφορία του έργου, φιλοδοξώντας όπως λέει ο ίδιος το ”The Three Musketeers: D’Artagnan” να αποτελέσει απάντηση σε όλα τα αμερικανικά φρανσάιζ το ίδιου κόνσεπτ. Το imdb πάντως, της δίνει βαθμολογία 7,1 στον ένα μήνα που προβάλλεται κι οι κριτικές είναι μάλλον ανάμεικτες.

Διαβάστε επίσης  Κυκλοφόρησε (επιτέλους) το trailer του Dune
The Three Musketeers: D'artagnan
Πηγή : institut-francais.org.uk

Η Ιστορία πίσω από την ταινία 

Το σενάριο του ”The Three Musketeers: D’Artagnan” αποτελεί προσαρμογή του διαχρονικού, ιστορικού μυθιστορήματος του Γάλλου συγγραφέα Αλέξανδρου Δούμα. Ο ήρωας του βιβλίου Νταρτανιάν(ο οποίος βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο), οι μεταμεσαιωνικοί διαξιφισμοί, ο ιπποτισμός, οι θρησκευτικές μοναρχίες κι οι εκκολαπτόμενες πολιτικές ίντριγκες φαίνεται να είχαν μεγάλη επιδραστικότητα σε όλη την καλλιτεχνική παλέτα. Συγκεκριμένα, με θέμα το μυθιστόρημα δημιουργήθηκαν επιτραπέζια, βιντεοπαιχνίδια και ανέβηκαν θεατρικές παραστάσεις.Ακολούθως κι ο κινηματογράφος δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Μάλιστα,επιχειρήθηκαν 7 απεικονίσεις της περιπέτειας των τριών σωματοφυλάκων στη μεγάλη οθόνη, 8 αν συμπεριλάβει κανείς και την ταινία καρτούν της Disney με το ίδιο θέμα. Αν και το εγχείρημα του Martin Bourboulon προσπαθεί να προσεγγίσει διαφορετικά την πολλάκιες ειπωμένη σινεματικά ιστορία δε μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πως πράγματι τα καταφέρνει.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Και Λίγα Σχόλια 

Στα συν της ταινίας είναι αδιαμφισβήτητα οι άψογα ενορχηστρωμένες μάχες, τα σκηνικά ,τα κουστούμια και σίγουρα το χιούμορ. Οι αντίχειρες και των δυό μας χεριών δείχνουν προς τα πάνω (κατά κόσμον γνωστό ως “like”) γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια του φιλμ συναντάς ατάκες που αξίζουν τουλάχιστον το μειδίαμα, αν όχι το γέλιο σου. Η αίσθηση που αναδύεται και δημιουργεί μία κάτι παραπάνω από ευχάριστη έκπληξη, ήταν η κατά μία έννοια διακριτική, ανεπαίσθητη σάτιρα στην “ματσίλα” και τον “ιπποτισμό” . Οι Σωματοφύλακες είναι μεν ήρωες, αλλά είναι και αμφιφυλόφιλοι, μέθυσοι, σεξουαλικά ακόλαστοι, προκαλούν κάποιον σε μονομαχία απλώς επειδή τους στραβοκοίταξε κι όλα αυτά χωρίς να ωραιοποιούνται από τους δημιουργούς βάζοντάς τους τις ταμπέλες των “σκληρών-κακών παιδιών”.  

Διαβάστε επίσης  A Monster Calls: Η δύναμη των ιστοριών

Παρότι το φιλμ είναι σε γενικές γραμμές ευχάριστο κι εύπεπτο, έχει ωστόσο ένα μειονέκτημα όσον αφορά τη διάρκεια. Αν κι η αφήγηση δεν είναι προβληματική κι ας ξετυλίγονται παράλληλα πολλές μικρές ιστορίες , το λιγότερο ευχάριστο ήταν ότι δεν εμβάθυνε αρκετά σε καμία από αυτές με αποτέλεσμα να απογυμνώνονται ορισμένες σκηνές από την ουσία αλλά και τη λειτουργικότητά τους στην ταινία.Εύλογα σου δημιουργούντα ερωτήματα ως προς το τι εξυπηρετεί η τάδε ή η δείνα σκηνή, που προσθέτουν στη διάρκεια, όσον αφορά την πλοκή.  Ακόμη και το μπόνους κλιπ στο τέλος που μάλλον προοριζόταν να λειτουργήσει ως cliffhanger ήταν τόσο αόριστο, που δεν ήταν ευδιάκριτο για ποιο πράγμα ακριβώς θα έπρεπε να ανυπομονείς να δεις το δεύτερο μέρος του ”The Three Musketeers: D’Artagnan”  (The Three Musketeers: Milaidy). 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς!

Η οικογένεια του Ντέιβιντ Λιντς με ανάρτησή της ανακοίνωσε το
προσωπική αντωνυμία

Η προσωπική αντωνυμία στις ευρωπαϊκές γλώσσες

Η προσωπική αντωνυμία, το «εγώ», αποτελεί τη θεμελιώδη έκφραση της