Το True Spirit είναι μια ταινία του Netflix, με θέμα την ιστορία της Jessica Watson. Ένα κορίτσι από την Αυστραλία, που κατέκτησε τον τίτλο της νεαρότερης ιστιοπλόου. Κατάφερε στα 16 της μόλις χρόνια να κάνει τον περίπλους του κόσμου σε 210 μέρες, το μακρινό 2009.
Ο περίπλους της γης μοιάζει από μόνος του εντυπωσιακός. Πόσω μάλλον στην περίπτωση της Jessica που το έκανε μόνη της, ούσα 16 χρόνων τότε. Η ταινία αποτελεί μια πηγή έμπνευσης μέσω μιας ιστορίας που αφορά την αποφασιστικότητα και το θάρρος υπό τους ήχους γνωστών hits της εποχής (“Walking on a Dream” από Empire of the Sun, “Geronimo” από Sheppard και “Ι Made it” από Tones & I).
Το True Spirit μιλάει για την ιστορία της Jessica και παράλληλα βλέπουμε το περιβάλλον της, πίσω από την προσπάθειά της. Πέρα δηλαδή από την σκληρή δουλειά και το κουράγιο του κοριτσιού, ο σκηνοθέτης φωτίζει και την πλευρά της οικογένειας της. Οι ίδιοι θέλοντας να την αφήσουν να ανεξαρτοποιηθεί, ανακαλύπτουν ότι τελικά είναι μια διαδικασία που περιέχει ανάμεικτα συναισθήματα. Η ταινία, μεταξύ άλλων, είναι μια ωδή για πόσα μπορεί να καταφέρει ένας άνθρωπος όταν βρίσκεται σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μέχρι σήμερα, η Jessica Watson είναι μία από τους νεώτερους ανθρώπους, που έκανε τον περίπλους της γης. Ενώ, είναι και η νεωτέρη που ταξίδεψε χωρίς βοήθεια και καμία στάση.
Καλά όλα αυτά, αλλά πόσα από αυτά συνέβησαν στα αλήθεια; Μήπως περιέχει και λίγο μαγεία του Hollywood;
Το True Spirit αφορά σε πραγματικά γεγονότα. Η ίδια έχει γράψει την ιστορία της σε βιβλίο πρώτα, σχετικά με το πρώτο της ταξίδι, την προετοιμασία αυτού. Η Jessica είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Όλα έκαναν μαθήματα ιστιοπλοΐας από μικρή ηλικία. Η οικογένεια αυτή, εξάλλου, ζούσε για κάποια χρόνια σε σκάφος. Την περίοδο αυτή, έπεσε στα χέρια της μικρής Jessica το βιβλίο του, Jesse Martin. Αφορούσε την ιστορία του ίδιου, όταν έκανε το γύρο του κόσμου, με το ιστοπλοϊκό του. Μάλλον ήταν αρκετά δυνατή η επιρροή αυτού του βιβλίου για το κορίτσι. Από την ηλικία των 11, ξεκίνησε και η ίδια να ετοιμάζει το ίδιο ακριβώς ταξίδι και ο συγγραφέας έμελλε να γίνει ο μέντορας της. Κέρδιζε συνεχώς σε μεγάλους αγώνες και αποκτούσε ικανοποιητική ιστιοπλοική εμπειρία με διάφορα σκάφη.
Έτσι, στις 18 Οκτωβρίου μαζί με το ιστιοπλοϊκό της, 34 μέτρων, ονόματι Pink Lady, ξεκίνησαν για την μεγάλη πρόκληση . Στη πορεία αντιμετώπισε πολλά εμπόδια, ανεμοστρόβιλους και φουρτούνες, καθώς και ακτάλληπτη μοναξιά. Η ίδια κατέγραφε το ταξίδι της και αναρτούσε τα βίντεο στο blog της. Ήταν και ένας τρόπος σύνδεσης με την οικογένειά της. Το blog έγινε γνωστό και ακόμα μετράει εκατοντάδες σχόλια.
Στην επιστροφή της, πίσω στην Αυστραλία στις 15 Μαϊου το 2010, οι διοργανωτές είχαν στρώσει ροζ χαλί, ταιριαστό με το χρώμα του σκάφους. Εντωμεταξύ, η ηθοποιός που ενσαρκώνει την Jessica στην ταινία, ήταν ανάμεσα στο πλήθος της υποδοχής της. Ένα χρόνο αργότερα η Jessica Watson έλαβε τον τίτλο της Νεαρής Αυστραλιανής της Χρονιάς και το 2012, το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της ταινίας, που είναι εξίσου πραγματικό είναι η κατακραυγή των media. Η οικογένεια Watson έγινε αποδέκτης πολλών αρνητικών κριτικών και σχολίων. Ο λόγος ήταν η απόφαση τους να επιτρέψουν στην Jessica να ταξιδέψει, δεδομένης της μικρής εμπειρίας και ηλικίας της. Προς υπεράσπιση της οικόγενειας, η Jessica είχε ήδη ιστιοπλοήσει για περίπου μια δεκαετία, πριν να ξεκινήσει το ταξίδι της.
Βέβαια υπήρξαν και κάποια γεγονότα που δεν συνέβησαν στην πραγματικότητα!
Ο χαρακτήρας του reporter Lasance, δεν ήταν φυσικό πρόσωπο. Οι δημιουργοί της ταινίας απλά ήθελαν να αποδώσουν στο πρόσωπο του τις απόψεις του τύπου, σχετικά με την στάση των γονιών απέναντι σε αυτό το ταξίδι. Η σύγκρουση επίσης του ιστιοπλοϊκού της Jessica, με το εμπορικό πλοίο, όταν έκανε το test trip, δε συνέβη στη πραγματικότητα. Προστέθηκε στην ταινία, για να κάνει πιο έντονη την αρνητική πίεση. Στα μη αληθινά γεγονότα ανήκει και η καθυστέρηση μιας εβδομάδας λόγω μη αέρα πλεύσης, όπως και το περιστατικό του χτυπήματος της Jessica, από την πτώτη του τηγανιού. Το γεγονός, όμως που είναι πέρα για πέρα αληθινό, είναι το προσωρινό βούλιαγμα του ιστιοπλοϊκού στα 15 πόδια κάτω από τη θάλασα, κατα τη διάρκεια μιας έντονης καταιγίδας. Τρομακτικό και όμως αληθινό.
Μέχρι την επόμενη φορά,
Ραντεβού στα σινεμά.
Μαρία
Χ