Η ιδιαιτερότητα στην ιαπωνική αρχιτεκτονική είναι δεδομένη και αποτελεί θέλγητρο για πολλούς λάτρεις της εσωτερικής διακόσμησης. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του ιαπωνικού εσωτερικού design είναι οι χάρτινες πόρτες. Υπάρχουν δύο είδη και ονομάζονται fusuma (φουσούμα) και shoji (σότζι). Ας δούμε όμως τι είναι ακριβώς αυτές οι χάρτινες πόρτες και ποια διαφορά έχουν μεταξύ τους, τόσο στην κατασκευή όσο και στην παρουσίαση.
Κουρτίνες από χαρτί
Τα shoji είναι κατασκευασμένα από ριζόχαρτο. Το εν λόγω υλικό δεν είναι διαφανές, αλλά είναι τόσο λεπτό όσο να επιτρέπει στο φως να μπαίνει στο χώρο. Οι Ιάπωνες τα χρησιμοποιούν κυρίως σαν κουρτίνες για τα παράθυρα. Ο τρόπος κατασκευής τους είναι σχετικά απλός και μπορούμε ακόμα και μόνοι μας να δημιουργήσουμε ένα shoji για να δώσουμε μια διαφορετική νότα στο χώρο μας.
Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την κατασκευή τους, για να διατηρηθεί το πολύ λεπτό ριζόχαρτο και να μην σκιστεί, εφάπτεται πάνω σε ξύλινα πλαίσια με απόσταση 5 με 10 εκατοστά μεταξύ τους. Αυτά δημιουργούν ένα μοτίβο πλέγματος προστατεύοντας το χαρτί από τη φθορά.
Υπάρχει και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ένα shoji ως εξωτερικό τοίχο. Εκεί, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα κομμάτι γυαλί ανάμεσα στα ξύλινα πλαίσια, με στόχο τη δημιουργία ενός παραθύρου, όπως το ορίζει η δυτική αρχιτεκτονική.
Μια χάρτινη πόρτα… χίλιες λέξεις
Μπορεί τα shoji να μας επιτρέπουν να δώσουμε μια νότα ανατολής στο σπίτι μας με σχετικά εύκολο και φθηνό τρόπο, δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι το ίδιο ισχύει και για τις fusuma. Πρόκειται για συρόμενες πόρτες, χάρτινες και ίδιου μεγέθους με τις shoji. Η βασική διαφορά τους είναι, ότι αυτές φτιάχνονται από χοντρό αδιαφανές χαρτί, που δεν επιτρέπει στο φως να περνάει. Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν αυτό το είδος χαρτιού για να δημιουργήσουν διαχωριστικά ανάμεσα σε δωμάτια ή πόρτες για ντουλάπες.
Οι αυθεντικές παραδοσιακές fusuma συχνά διακοσμούνται με ζωγραφικά μοτίβα, που αποτυπώνουν την ηρεμία και την ισορροπία που αποπνέει η ιαπωνική φιλοσοφία. Το γεγονός ότι αυτές οι πόρτες φτιάχνονται με έναν κλασσικό και χρονοβόρο τρόπο, είναι και ο κύριος λόγος που η τιμή τους δεν είναι προσιτή. Επίσης, η τεχνοτροπία τους δεν μοιάζει με την αντίστοιχη των shoji και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να τις κατασκευάσουμε μόνοι μας.
Στοιχεία που με περισσότερο ή λιγότερο κόπο μπορούμε να προσθέσουμε στο χώρο μας ώστε να αλλάξουμε τη λογική και το ύφος του, σίγουρα αξίζουν μια ευκαιρία. Αν θέλουμε μια διαφορετική αύρα, μια αίσθηση χαλάρωσης και ισορροπίας, η ιαπωνική αρχιτεκτονική μας προσφέρει αυτά τα στοιχεία και την δυνατότητα για μια, τόσο εξωτερική όσο και εσωτερική, ανανέωση.