Όσο περνάνε τα χρόνια μέσα σε ένα σπίτι, αυξάνεται η επιθυμία για αλλαγές. Είτε ακολουθούμε πυρετωδώς τις τάσεις κάθε χρονιάς, είτε απλώς με την πάροδο του χρόνου επιθυμούμε να αλλάξουμε το περιβάλλον που περνάμε πολύ χρόνο καθημερινά, συνήθως το πρώτο βήμα που κάνουμε είναι να αλλάξουμε το χρώμα των τοίχων και έπειτα να προχωρήσουμε στην διαμόρφωση της διακόσμησης.
Κάθε φορά που πιάνουμε μια χρωματική παλέτα στα χέρια μας, είναι λογικό να υπάρχει μια σύγχυση στον εγκέφαλό μας, από τις πολλές επιλογές και τους συνδυασμούς. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε στην πραγματικότητα είναι αρμονικές χρωματικές μίξεις, οι οποίες να αντανακλούν την προσωπικότητά μας.
Δεν χρειάζεται να είμαστε εικαστικοί ή σχετικοί με το επάγγελμα για να το καταφέρουμε. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένας χρωματικός κύκλος, τον οποίο έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε στο διαδίκτυο και κάποιους βασικούς κανόνες.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ;
Ο χρωματικός κύκλος ή αλλιώς χρωματικός τροχός εφευρέθηκε από τον Ισαάκ Νεύτωνα το 1966 και αποτελεί εργαλείο, που χρησιμοποιείται στον κόσμο του σχεδιασμού, της ζωγραφικής και άλλων τεχνών, ώστε να βοηθήσει στον καθορισμό και τον συνδυασμό χρωμάτων. Με πιο απλά λόγια είναι ένα κυκλικό διάγραμμα με χρώματα, βασισμένο στις σχέσεις μεταξύ τους και συνιστά την αρχή της θεωρίας των χρωμάτων. Αργότερα, διάφοροι καλλιτέχνες και επιστήμονες δημιούργησαν άλλους χρωματικούς κύκλους, με τον πρώτο να είναι , όμως, ο πιο πρακτικός και ευρέως γνωστός.
Συνήθως περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες, οι οποίες αποτελούν και την πεμπτουσία των χρωματικών συνδυασμών: τα βασικά, τα δευτερεύοντα και τα τριτογενή χρώματα.
Βασικά ή πρωτογενή χρώματα: Είναι τα χρώματα που δεν προκύπτουν από κάποια πρόσμιξη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ολόκληρου του χρωματικού φάσματος. Αυτά είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε.
Δευτερογενή χρώματα: Είναι αυτά που προκύπτουν από τον συνδυασμό δύο βασικών χρωμάτων. Για παράδειγμα, η ανάμειξη του κόκκινου με το μπλε δημιουργεί το μωβ, η ανάμειξη του μπλε με το κίτρινο δημιουργεί το πράσινο και αντίστοιχα το κόκκινο με το κίτρινο δημιουργούν το πορτοκαλί.
Τριτογενή χρώματα: Είναι τα χρώματα που προκύπτουν από τον συνδυασμό ενός βασικού και ενός δευτερεύοντος χρώματος, όπως είναι για παράδειγμα το λαχανί, με την πρόσμιξη πράσινου και κίτρινου ή το βιολετί, με πρόσμιξη του μωβ και του μπλε κτλ.
Καθώς υπάρχουν αρκετές μέθοδοι αρμονικών συνδυασμών, θα αναφέρουμε τις δύο πιο εύκολες και διαδεδομένες:
Αναλογική μέθοδος: Η αναλογική μέθοδος περιλαμβάνει τα χρώματα που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στον χρωματικό τροχό. Για παράδειγμα ένας αναλογικός συνδυασμός μπορεί να είναι το πράσινο με το μπλε ή το πορτοκαλί με το κόκκινο και τις αποχρώσεις τους.
Συμπληρωματική μέθοδος: Η συμπληρωματική μέθοδος περιλαμβάνει τα χρώματα που βρίσκονται απέναντι το ένα με το άλλο στον χρωματικό τροχό, όπως το κόκκινο με το πράσινο, το κίτρινο με το μωβ και το μπλε με το πορτοκαλί και τις αποχρώσεις τους.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ;
Το άσπρο και το μαύρο, με βάση την επιστήμη, δεν θεωρούνται χρώματα, παρόλα αυτά είναι οι δύο πιο σημαντικές αποχρώσεις σε ένα σπίτι. Ειδικά, όταν αυτά τα δύο τοποθετούνται μαζί, το μόνο που έχουμε να σκεφτούμε, είναι ο τρόπος που θέλουμε να τα ‘’σπάσουμε’’. Αν είσαι άνθρωπος που προτιμά τους πιο φωτεινούς και ζεστούς τόνους, μπορείς να προσθέσεις στοιχεία σε ‘θερμά’ χρώματα, όπως είναι το κόκκινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και οποιαδήποτε απόχρωση προκύπτει από αυτά. Εάν, αντίθετα προτιμάς τα ‘ψυχρά’ χρώματα, εμβάθυνε στο μπλε, το πράσινο, το μωβ και τους συνδυασμούς ανάμεσά τους.
Με βάση αυτές τις αρχές και μεθόδους, μπορείτε εύκολα να εξερευνήσετε διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων για την εσωτερική ή εξωτερική διακόσμηση τους σπιτιού σας, λαμβάνοντας υπόψη την αισθητική σας προτίμηση. Ο χρωματικός τροχός λειτουργεί εύκολα και για κάθε απόχρωση και τόνο, είτε επιλέξετε μια πιο vibrant ή μια pastel χρωματική παλέτα. Μην διστάσετε να πειραματιστείτε και να τολμήσετε να προσθέσετε διάφορες αποχρώσεις και προσμίξεις, για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και να το διασκεδάσετε!