Έξι παγκάκια στο Παγκράτι μας «αφηγούνται» ιστορίες
Τα παγκάκια αποτελούν αντικείμενα με μνήμη και ταυτότητα. Στο αστικό τοπίο, στην καθημερινότητα που κυλά, είναι σημεία ξεκούρασης, συνάντησης, συζητήσεων, αναλύσεων καθώς και εξιστόρησης ιστοριών. Από αυτή την πραγματικότητα γεννήθηκε η ιδέα που ανέπτυξαν και υλοποίησαν η Ελίζα Σόρογκα και ο Θοδωρής Τσίρκας σε συνεργασία με τον art director Νίκο Γεωργόπουλο. Τα digital παγκάκια συγκεντρώνουν τις αφηγήσεις τόσο των κατοίκων, όσο και επισκεπτών της πόλης δημιουργώντας μια συλλογή αστικών ιστοριών στην ψηφιακή πλατφόρμα www.digitalpagakia.gr .
Αν αναλογιστούμε πόσες στιγμές έχουμε βρεθεί καθισμένοι σε ένα παγκάκι με φίλους, έρωτες, μόνοι με τον εαυτό μας, ίσως να μείνουμε έκπληκτοι από την καταμέτρηση. Καλοκαιρινά απογεύματα με ένα παγωτό που λιώνει και τον ήλιο να δύει. Πρωινά, με καφέδες και του φίλους μας, να μιλάμε ακατάπαυστα. Βραδινή ραστώνη με μπύρες και τον σύντροφο μας. Όλες αυτές οι απλές και καθημερινές διαδικασίες γεννούν μνήμες και βιωματικές ιστορίες που έχουν αξία και υπόσταση στο χρόνο. Το παγκάκι μεταμορφώνεται σε ένα τόπο κοινωνικοποίησης, διαμοιρασμού συναισθημάτων και παθημάτων, όμορφων ή σκληρών, μοναδικών ή κοινών για όλους.
Γιατί τα digital παγκάκια έχουν τόσο ενδιαφέρον;
Η διαδραστικότητα έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα σημαντικό και καινοτόμο δημιούργημα, τόσο τεχνολογικά, άλλα και όντας προσαρμοσμένη στις τέχνες. Η δυνατότητα να αλληλεπιδρά κανείς με ένα αντικείμενο τόσο οικείο και καθημερινό όσο το παγκάκι, προσδίδει στο αντικείμενο μια νέα διάσταση ύπαρξης και λειτουργικότητας. Μετατρέπεται σε σημείο στοχασμού, μεταφοράς προβληματισμών και σκέψεων και προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσεις, μέσα από ηχητικές καταγραφές, ιστορίες που μπορεί να ταυτιστείς και νέους κόσμους που ίσως να μην έχεις γνωρίσει.
Το project digital παγκάκια εξερευνά τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής και αναδεικνύει την θετική της πλευρά και το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να γίνουμε πιο ανθρώπινοι, πιο δοτικοί και αληθινοί μεταξύ μας. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η προτροπή να εκφράσουμε όσα βιώνουμε και μας απασχολούν ή μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις, τις ιδέες και τις σκέψεις μας, τις προσωπικές μας ιστορίες. Αυτή η εξομολόγηση μπορεί να μας φέρει ίσως πιο κοντά με τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.
Σχεδιαστικά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εφόσον παρατηρούμε το πώς ένα αντικείμενο μαζικής χρήσης στο αστικό τοπίο, αποκτά νέα χαρακτηριστικά πέρα της πρωτεύουσας λειτουργικότητάς του. Τα digital παγκάκια χτίζουν μια εμπειρία για τους χρήστες τους πέρα της βασικής τους λειτουργίας.
Πως λειτουργούν τα digital παγκάκια
Ο κάθε χρήστης μπορεί να ακούσει τις ήδη καταγεγραμμένες ιστορίες ή να ηχογραφήσει τη δική του η οποία έχει ως όριο τα δύο λεπτά. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα smartphone, laptop ή tablet. Επίσης απαιτείται πρόσβαση σε 3G.
Τα digital παγκάκια βρίσκονται στα σημεία:
- Πάρκο Ευαγγελισμού
- Σπύρου Μερκούρη
- Άλσος Παγκρατίου (κοντά στην έξοδο οδού Ευτυχίδου)
- Οδός Υμηττού (δίπλα στον κινηματογράφο Πάλας)
- Πλατεία Μεσολογγίου
- Οδός Εμπεδοκλέους και Αρχιμήδους (Καλλιμάρμαρο Στάδιο)
Η παρέμβαση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens-Polis και έχει διάρκεια ενός έτους. Οπότε ας επισκεφτούμε τα ομιλούντα παγκάκια όσο προλαβαίνουμε κι ας αφουγκραστούμε όσα έχουν να μας μεταφέρουν!