
Η αναπηρία σήμερα είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας. Από τη δημιουργία του ανθρώπου υπάρχουν και τα άτομα που γεννιούνται με κάποια αναπηρία. Ανέκαθεν υπήρχαν πολλοί παράγοντες οι οποίοι προκαλούν αναπηρία. Οι διάφορες ανάμεσα στους αιώνες και τους πολιτισμούς αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε ένας ξεχωριστά αντιλαμβάνεται τον όρο αυτό. Ο τρόπος σκέψεις και οι αντιλήψεις διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας, ο οποίος μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε τα άτομα με αναπηρία και την συμπεριφορά μας απέναντι τους. Η αναπηρία στο σήμερα σίγουρα αντιμετωπίζεται με εντελώς διαφορετική ματιά από την αναπηρία στο χθες.
Σύντομη Ιστορική Ανασκόπηση
Ο τρόπος αντιμετώπισης των ΑμεΑ είναι αποτέλεσμα της έννοιας που δίδεται στην αναπηρία και των αντιλήψεων που επικρατούν, οι οποίες διαφέρουν από εποχή σε εποχή και από κοινωνία σε κοινωνία.
Στην Οδύσσεια, ο Όμηρος αναφέρει την περίπτωση τυφλού ποιητή, ο οποίος είχε την εύνοια του βασιλιά και σύχναζε στο παλάτι. Στην Ιλιάδα αναφέρεται η περίπτωση του Ηφαίστου τον οποίο, λόγω της αναπηρίας του, κορόιδευαν οι Θεοί και εκδιώχθηκε από τον Όλυμπο.
Αργότερα, στην Σπάρτη τα ΑμεΑ κατέληγαν στον Καιάδα. Παράλληλα την ίδια εποχή η δημοκρατική Αθήνα ψήφιζε νόμους για την προστασία και την οικονομική στήριξή τους. Η πρώτη επιστημονική προσέγγιση της αναπηρίας έγινε από τον Ιπποκράτη. Ο οποίος είπε ότι η αναπηρία προέρχεται από εγκεφαλικές ασθένειες. Η θέση του Ιπποκράτη, πρωτοποριακή για την εποχή αυτή, έδωσε το κίνητρο για την αναζήτηση θεραπευτικών μεθόδων.

Σήμερα, η αντίληψη για τα ΑμεΑ έχει αλλάξει άρδην. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η στρατηγική της «Ευρώπη 2020» στηρίζει τις πολιτικές των κρατών μελών για κοινωνική ένταξη και κοινωνική προστασία των ΑμεΑ. Ο ΟΗΕ έχει υπογράψει σύμβαση για τα δικαιώματά τους, της οποίας η εφαρμογή είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες του κόσμου. Όμως χρειάζεται ακόμη δουλειά για περισσότερη αποδοχή από όλους μας.
Η υποχρέωση της πολιτείας και των πολιτών
Πέρα από τα νομικά κείμενα και τις συμβάσεις τόσο η πολιτεία όσο και οι πολίτες έχουν χρέος να σέβονται τα δικαιώματα. Να προωθούν λύσεις για τα προβλήματα των ΑμεΑ. Από μόνα τους το σύνταγμα, οι νόμοι και οι συμβάσεις δεν αρκούν για να λυθούν τα προβλήματά. Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε την επόμενη μέρα καλύτερη για όλους μας.
Η πολιτεία οφείλει να αναπτύξει δράσεις και να εφαρμόσει μέτρα στους εξής τομείς:
- Προσβασιμότητα. Αφορά κυρίως τα άτομα με κινητική αναπηρία.
- Ισότιμη Συμμετοχή. Η ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στη δημόσια ζωή και στις πολιτικές, πολιτισμικές οικονομικές και άλλες δραστηριότητες, είναι αναφαίρετο δικαίωμά. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει το δικαίωμά αυτό με την εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων για την καταπολέμηση των διακρίσεων.
- Απασχόληση. Να διευκολύνει την ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας, με την κατάλληλη προετοιμασία, την επιδότηση θέσεων εργασίας και άλλα μέτρα.
- Εκπαίδευση και κατάρτιση. Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τελευταία στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.
- Κοινωνική προστασία. Η πολιτεία οφείλει να παίρνει μέτρα με τα οποία θα εξασφαλίζει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφάλειας. Μέτρα που θα καταπολεμούν τη φτώχεια και θα επιλύει τα υπαρξιακά και άλλα προβλήματα τους.
Πηγές που χρησμοποιήθηκαν για το άρθο αυτό:
Χρηστάκης, K. (2020 ). Tα άτομα με αναπηρία στην νέα εποχή. Ανακτήθηκε από: www.meallamatia.gr (τελευταία πρόσβαση 9/9/2020)