Η Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών αναδεικνύει τα προτερήματά της δυσλεξίας

βρετανική υπηρεσία πληροφοριών
Πηγή εικόνας:news.sky.com

Η δυσλεξία συνιστά έναν τύπο μαθησιακής δυσκολίας. Κυρίως, εμφανίζεται εξαιτίας της ιδιόμορφης επεξεργασίας των πληροφοριών στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί πως  οι πληροφορίες στα άτομα με δυσλεξία τίθενται υπό επεξεργασία σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου, εν αντιθέσει με άτομα που δεν εμφανίζουν παρόμοιες μαθησιακές δυσκολίες. Μάλιστα, τεχνικές εγκεφαλικής απεικόνισης πιστοποιούν τον εν λόγω ισχυρισμό. Η δυσλεξία δεν είναι ασθένεια και ούτε σχετίζεται με το νοητικό δυναμικό του ατόμου.

Απενοχοποίηση και αποπαθολογικοποίηση των ατόμων που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες

Η δυσλεξία προϋποθέτει μια επίπονη και σκληρή δουλειά για την καταπολέμησή της. Για εσάς που αντιμετωπίζετε προβλήματα στην ανάγνωση, ακόμα και σε προτάσεις που φαντάζουν “παιχνιδάκι”. Για εσάς, που η ανάγνωσή σας έχει χαρακτηριστεί αργή και καταβάλετε υπέρμετρη προσπάθεια για να το αλλάξετε. Για εσάς, που δεν μπορείτε να διακρίνετε τις λέξεις. Οι λέξεις μπερδεύονται και χάνονται. Αξίζει να αναθεωρήσετε. Δεν ευθύνεστε εσείς αλλά η συγκεκριμένη λειτουργία του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν καταδείξει πως εξαιτίας αυτής της δομής του εγκεφάλου, άνθρωποι με τις εν λόγω μαθησιακές δυσκολίες κατάφεραν να εντοπίσουν και να επεξεργαστούν πληροφορίες, που οι υπόλοιποι άνθρωποι αδυνατούσαν.

Η δυσλεξία αναδεικνύεται ένα σπουδαίο προτέρημα

Η GCHQ βρετανική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει πως άτομα με δυσλεξία είναι προνομιούχα, καθώς μπορούν και επεξεργάζονται πληροφορίες που άλλοι δεν μπορούν. Μάλιστα, η Τζο Κάβαν, διευθύντρια στρατηγικής της GCHQ λέει χαρακτηριστικά:

Advertisements
Ad 14

«Αναζητούμε ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να βρουν κάτι που δεν ταιριάζει σε μια ευρύτερη εικόνα, που έχουν καλή οπτική αντίληψη και μπορούν να εντοπίσουν ανωμαλίες… Ταλέντα όπως η αναγνώριση ενός μοτίβου σε τεράστιους όγκους δεδομένων, από πολύ μεγάλο αριθμό πηγών, είναι το κλειδί για την αποτροπή μιας τρομοκρατικής επίθεσης ή του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος. Πολλοί δυσλεξικοί συνάδελφοι έχουν αυτές τις δυνατότητες»

βρετανική υπηρεσία πληροφοριών
Πηγή εικόνας: www.gchq.gov.uk

Επίσης, ανέφερε ορθώς πως Άλαν Τούρινγκ ήταν ένας εξαίρετος μαθηματικός, γνωστός εργαζόμενος της GCHQ με δυσλεξία, που χάρις την συνεισφορά του, η Μεγάλη Βρετανία κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα των Γερμανών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης  Influencers με αναπηρία «αλλάζουν» τα social media

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως άνθρωποι με δυσλεξία μπορούν να αξιοποιήσουν τον τρόπο σκέψης τους, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες. Αναλύτρια δεδομένων της GCHQ, η Σαρλότ, επισήμανε πως η δυσλεξία και κατ’ επέκταση ο τρόπος σκέψης της κατέστη προσοδοφόρος για την καριέρα της. Αναλυτικότερα έχει δηλώσει τι εξής:

«Συχνά εξετάζω πολλά δεδομένα και διαπιστώνω ότι η δυσλεξία με βοηθά να δω τη μεγαλύτερη εικόνα και να εντοπίσω μοτίβα που δεν είναι πάντα προφανή στους υπόλοιπους. Επίσης βρίσκω ότι η προσέγγισή μου για την εξεύρεση λύσεων είναι πολύ διαφορετική. Συνήθως σκέφτομαι αρκετά γρήγορα και αντισυμβατικά».

Κέιτ Γκριγκς: Διευθύντρια της οργάνωσης «Made by Dyslexia»

Ακόμη, η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης «Made by Dyslexia», Κέιτ Γκριγκς τονίζει αυτό που μόλις επισημάναμε. Σημαντικές διεθνείς υπηρεσίες μπορούν να αξιοποιήσουν την ικανότητα επεξεργασίας των πληροφοριών των ατόμων με δυσλεξία, φέρνοντας σπουδαία αποτελέσματα. Συνέχισε λέγοντας:

«Ο κύριος λόγος που έχουμε πρόβλημα είναι πως σε πολλά πράγματα που μετράμε στην εκπαίδευση και την εργασία χρησιμοποιούνται τυποποιημένα τεστ, που είναι ίδια εδώ και δεκαετίες. Οι δυσλεξικοί άνθρωποι δεν έχουν τυποποιημένα μυαλά. Επεξεργαζόμαστε την πληροφορία διαφορετικά, κάτι που είναι εξαιρετικά πολύτιμο όταν μπαίνουμε στο εργατικό δυναμικό»

δυσλεξία
Πηγή εικόνας: braining.gr

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ δεν επικεντρώθηκε μόνο στα ευρήματα υπέρ των ατόμων με δυσλεξία. Στήριξε έμπρακτα τους ανθρώπους με δυσλεξία. Μάλιστα προσάρμοσε το είδος αξιολόγησης των ατόμων με δυσλεξία για την πρόσληψη στην βρετανική υπηρεσία GCHQ, παρέχοντας περισσότερη ώρα και εκπαιδεύοντας καταλλήλως τους διευθυντές. Το γεγονός αυτό προσέλκυσε άτομα, καθώς κατέστη προφανές πως το περιβάλλον έτσι γίνεται ιδιαίτερα προσφιλές.

Θα έλεγε κανείς πως δεν είναι τόσο η –αναντίρρητα- αξιόλογη στάση της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ. Είναι το γεγονός πως πρώτη φορά στα χρονικά, η δυσλεξία παύει να είναι ένα μειονέκτημα. Η δυσλεξία και ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου -ο οποίος και την πυροδοτεί-, καθιστούν σημαντικές ιδιαιτερότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε σπουδαία πράγματα. Η δυσλεξία γίνεται πλεονέκτημα, αρκεί να την εξετάσεις από το πρίσμα που την αναδεικνύει και σέβεται τις ιδιαιτερότητές της!

Διαβάστε επίσης  Τι είναι η λεπτή κινητικότητα;

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Lifo, Βρετανική υπηρεσία πληροφοριών: Οι άνθρωποι με δυσλεξία έχουν ικανότητες που χρειαζόμαστε. Ανακτήθηκε από: lifo.gr.

Psychomotor Athens, Κατανοώντας Τη Δυσλεξία. Ανακτήθηκε από: psychomotor-athens.gr.

News bomb, Βρετανία: Χρειαζόμαστε ανθρώπους με δυσλεξία λένε οι υπηρεσίες πληροφοριών. Ανακτήθηκε από: newsbomb.gr

 

 

 

Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στα Γιάννενα. Απέκτησε εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και συνεχίζει τις σπουδές της στην Εργοθεραπεία. Εργάζεται εθελοντικά ως φιλόλογος σε κοινωνικό φροντιστήριο και η αγάπη της; Τα παιδια!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Λιθουανία

Λιθουανία: Ταξιδεύουμε στην κορώνα της Βαλτικής

Προορισμός μας αυτή τη φορά είναι η Λιθουανία, η μεγαλύτερη

Ριπίδια: η σημασία και η χρήση τους στην αρχαία Ελλάδα

Τα ριπίδια στην αρχαία Ελλάδα, ή αλλιώς βεντάλιες, ήταν