Αίσθηση: λειτουργία του οργανισμού με την οποία προσλαμβάνονται τα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος. Όραση και αφή: αισθήσεις που χρησιμοποιούν ως αισθητήρια όργανα τα μάτια και το δέρμα αντίστοιχα. Ας ξεφύγουμε όμως από τους κλασικούς ορισμούς. Ας δώσουμε έναν δικό μας. Αφή: «οτιδήποτε βλέπω μέσα από τα χέρια μου με την βοήθεια του μυαλού μου». Γιατί να στερούνται τα άτομα με προβλήματα όρασης την πρόσβαση στον πολιτισμό; Η απάντηση του Μουσείου Αφής είναι ηχηρή.
Γενικές πληροφορίες
Το Μουσείο Αφής έχει ανοίξει τις πόρτες του στον κόσμο από το 1984. Αρχικά στεγάστηκε στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτίριο του ΦΤΕ (Φάρος Τυφλών Ελλάδος), στον οποίο ανήκει κιόλας, επί της οδού Δοϊράνης 198 Καλλιθέα. Το 1999 το κτίριο καταστρέφεται ολοσχερώς από σεισμό. Με τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς επίσης και της Οργάνωσης American Friends of the Blind in Greece, ξεκινά η αποκατάστασή του, η οποία και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2004.
Τα εκθέματα του μουσείου
Το Μουσείο Αφής της Ελλάδας είναι ένα από τα λίγα αντίστοιχα μουσεία σε όλο τον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του σχετίζεται με την δυνατότητα των επισκεπτών να αγγίζουν τα εκθέματα, γεγονός πολύ σπάνιο για έναν μουσειακό χώρο. Τα εκθέματα του, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία (π.χ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στα μουσεία της Ακροπόλεως, Δελφών, Ολυμπίας, Ηρακλείου και στο Κυκλαδίτικο Μουσείο) είναι αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα. Ανήκουν στην Κυκλαδική, τη Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Οι επισκέπτες έχουν επίσης την τεράστια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αντίγραφα του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, του Ερμή του Πραξιτέλη, του Ηνιόχου των Δελφών, του Κούρου της Βολαμάνδρας καθώς επίσης και με την μακέτα του λόφου της Ακρόπολης του 5ου αιώνα π.Χ..
Το Μουσείο Αφής έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις, αφού το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία. Εκτός των άλλων, διαθέτει αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά και στα αγγλικά και έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Braille και σε μεγεθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες.
Η ιστορία μας, είναι το παρελθόν, μα είναι και το παρόν και το μέλλον μας. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας μας και δεν πρέπει κανείς να το στερείται. Είναι κάτι που δεν απαιτεί την όραση για να το αντιληφθείς, μα το μυαλό για να το καταλάβεις, την φαντασία για να βρεθείς σε μια άλλη εποχή και στην συγκεκριμένη περίπτωση, απαιτεί τα χέρια για να το αισθανθείς πραγματικά. Το Μουσείο Αφής δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με προβλήματα όρασηα να ψηλαφίσουν τα έργα, να γίνουν ξανά γλύπτες τους, να νιώσουν την ιστορία πίσω από το καθένα και να κάνουν ένα βήμα προς τον κόσμο του πολιτισμού και της ιστορίας.