Ο αυτισμός αποτελεί μία αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επεξεργάζεται τα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Τα άτομα παρουσιάζουν δυσκολίες στην επικοινωνία, στην αλληλεπίδραση, έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις και αστάθεια. Δυστυχώς, τα παιδιά με αυτισμό έχουν την τάση να απομακρύνονται από τους δικούς τους λόγω των συναισθηματικών τους εντάσεων. Πολλές φορές δεν μπορούν να εκφραστούν, είτε διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν, είτε διότι αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις με ένα δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Ο ειδικός βοηθός σκύλος μπορεί να δώσει τη λύση σε προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά με αυτισμό.
Σκύλος ως ειδικός βοηθός για παιδιά με αυτισμό
Εντυπωσιακή είναι η συνεισφορά των σκύλων στις περιπτώσεις των παιδιών με αυτισμό. Ο σκύλος μπορεί να προσφέρει την ίδια ψυχολογική υποστήριξη που δύναται να προσφέρει ο άνθρωπος. Οι ειδικοί σκύλοι βοηθοί είναι διασταύρωση Κανίς με Αγίου Βερνάρδου.
Συγκεκριμένα, ένας σκύλος μπορεί να λειτουργήσει ως βοηθός για τα αυτιστικά παιδιά παρέχοντάς τους συναισθηματική στήριξη, ακόμα και το έναυσμα να μιλήσουν λόγω του σκύλου. Τα παιδιά με αυτισμό αισθάνονται πως καλύπτεται το κενό συντροφικότητας που πιθανόν νιώθουν, καθώς ο σκύλος δεν ασκεί κριτική σε ο,τιδήποτε κάνουν. Βελτιώνεται η επικοινωνιακή τους δεξιότητα, αφού το παιδί με το σκύλο αποτελεί πόλο έλξης για τα άλλα παιδιά, με αποτέλεσμα να έρχεται σε επαφή με συνομήλικους και να αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες.
Πολύ σημαντική είναι η ασφάλεια που νιώθουν οι γονείς με την ύπαρξη ενός σκύλου βοηθού. Η ικανότητα ενός σκύλου να αντιλαμβάνεται και να αναγνωρίζει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές ενός παιδιού συμβάλλει στο να εμποδίζει το παιδί όταν βρεθεί σε κατάσταση συναισθηματικής διακύμανσης (π.χ. κρίσεις πανικού). Επιπλέον, ο σκύλος εκπαιδεύεται στο να ειδοποιεί το γονέα όταν αντιληφθεί πως το παιδί απομακρύνεται. Έχει την ικανότητα ακόμα και όταν απομακρυνθεί να το εντοπίσει σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ένα παιδί με αυτισμό νιώθει ανεξάρτητο με την παρουσία ενός σκύλου. Δεν χρειάζεται να κρατά το χέρι του γονέα κατά τη διάρκεια εξόδου τους. Η αίσθηση πως πηγαίνει μόνο του το σκύλο βόλτα τονώνει την αυτοπεποίθησή του και την προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Ο σκύλος- βοηθός δεν είναι ρομπότ
Βέβαια, ο ειδικός σκύλος βοηθός χρειάζεται την απαραίτητη φροντίδα. Όπως αφηγείται ο Κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος, εκπαιδευτής και εκτροφέας σκύλων – βοηθών στην Ελλάδα «η απόκτηση ενός τέτοιου σκύλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μια πράξη που την κάνουμε για το παιδί μας. Ο σκύλος έχει ανάγκες. Δεν είναι ρομπότ και πρέπει να διατηρούμε την εκπαίδευσή του. Είναι μέλος της οικογένειας και φροντίζουμε για τη βόλτα του, την εκτόνωση και την ξεκούραση του, αλλά και για την υγεία του. Είναι ένας ιδιαίτερος σκύλος, που δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Και πρέπει να τον σεβόμαστε. Είναι ειδικά εκπαιδευμένος για να καλύψει τις ανάγκες κάθε παιδιού».
Οι σκύλοι βοηθοί προσφέρουν στα παιδιά με αυτισμό ασφάλεια, ανεξαρτησία και αγάπη. Αρχικά, ο σκύλος χρησιμοποιήθηκε για την ασφάλεια και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πάσχοντα. Παρατηρούμε όμως πως στην πορεία τα οφέλη πολλαπλασιάστηκαν και η ύπαρξη των σκύλων επηρέασε θετικά την ενίσχυση των συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών με αυτισμό. Με ειδική καθοδήγηση και κυρίως υπομονή τέλος από τους γονείς και τον περίγυρο, το παιδί θα μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Να αισθανθεί ικανό να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να διαχειριστεί το πρόβλημα.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:
amea-care.gr
ygeiamou.gr
newsit.gr