«Τραυλισμός είναι το στόμα που κολλάει. Η σκέψη ότι θα με κοροϊδέψουν. Ο φόβος πως θα τραυλίσω».
«Τραυλισμός είναι απομόνωση και μοναξιά , φυλακή μέσα σε λέξεις».
«Τραυλισμός είναι το αίσθημα της αβοηθησίας, το να είσαι το επίκεντρο της προσοχής και όλοι να περιμένουν να μιλήσεις, είναι το κομμάτι του εαυτού μου που θέλω να κρύψω, να πετάξω από πάνω μου».
«Τραυλισμός όμως είναι επίσης να είσαι ιδιαίτερος. Είναι ο δικός μου τρόπος ομιλίας, είναι προσωπικότητα και δύναμη».
Advertising
«Τραυλισμός είναι το πιο δικό μου δικαίωμα». (συνέντευξή από τραυλά άτομα- ΚΕΘΤ)
Μα τι είναι στην πραγματικότητα ο τραυλισμός;
Ο τραυλισμός είναι μια μη ψυχική διαταραχή στη ροή της ομιλίας, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλήψεις και επιμηκύνσεις λέξεων, καθώς επίσης και από μπλοκαρίσματα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στα αγόρια σε ηλικία 2 με 5 ετών. Οι παράγοντες που το προκαλούν δεν είναι εξολοκλήρου γνωστοί άλλα σίγουρα σχετίζονται με την συνεργασία του εγκεφάλου, των χειλιών και των φωνητικών χορδών. Δεν είναι βέβαια λίγες οι φορές που έχει διαπιστωθεί ότι τα αίτια ήταν γενετικά. Η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να εξαλειφθεί από μόνη της ή και μέσω ειδικής λογοθεραπείας σε παιδιά και ενήλικες.
Μύθοι και αλήθειες για τον τραυλισμό
Ο τραυλισμός δεν σχετίζεται με το μορφωτικό ή το πνευματικό επίπεδο και δεν «κολλάει». Δεν είναι ασθένεια και δεν προκαλείται από μίμηση τραυλού ατόμου. Οι φράσεις «σταμάτα λίγο και ξαναπές το», «πάρε μια ανάσα και ξεκίνα», «δεν σου φαίνεται ότι τραυλίζεις» καθώς επίσης και η συμπλήρωση λέξεων στα κενά της ομιλίας τραυλού ατόμου δεν βοηθάνε. Αντιθέτως προκαλούν άγχος στο άτομο και δυσχεραίνουν την κατάσταση. Το κάνουν να νιώθει κατώτερο, ανεπαρκές και πολλές φορές ανασταλτικό παράγοντα για μια συζήτηση. Το καλύτερο λοιπόν που έχεις να κάνεις, είναι να κάτσεις δίπλα τους και να τους ακούσεις πραγματικά. Ξέχνα το υποτιθέμενο πρόβλημά τους.
Ο λόγος του βασιλιά
Ο «Λόγος του Βασιλιά» είναι μια βραβευμένη ταινία που κυκλοφόρησε το 2010 σκηνοθετημένη από τον Τομ Χούπερ. Η ταινία αναφέρεται στο πρόβλημα τραυλισμού που είχε ο Βασιλιάς Γεώργιος VI, το οποίο αποτελούσε αναπόφευκτο εμπόδιο της καθημερινότητάς του λόγω της υποχρέωσής του να εκφωνεί συχνά λόγους μπροστά σε τεράστια πλήθη. Η ταινία περιγράφει άριστα τόσο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα τραυλό άτομο όσο και την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει ο βασιλιάς με τον λογοθεραπευτή του. «Θέλω να ακουστώ! Έχω φωνή!» : αυτή είναι μια από τις πιο δυνατές φράσεις της ταινίας που αντικατοπτρίζει την αγανάκτηση ενός τραυλού ατόμου για το πρόβλημα που έχει.
Στο άρθρο αυτό, έχω δώσει πολλούς ορισμούς για το τι στην πραγματικότητα είναι ο τραυλισμός. Θα επιχειρήσω λοιπόν έναν ακόμα. Και για μένα τον πιο σωστό. Τραυλισμός είναι να μιλάς κάπως διαφορετικά. Όσο διαφορετικά ,όμως, μιλάνε και μεταξύ τους δυο μη τραυλά άτομα. Τραυλισμός είναι να δίνεις την ολόδική σου υπογραφή σε κάθε λέξη που λες. Τραυλισμός είναι όλοι εκείνοι που τραυλίζουν, εκείνοι που μιλούν τόσο υπέροχα, εκείνοι που έχουν φωνή και θέλουν και, πρέπει να ακουστούν.