Η επιχειρηματικότητα στην Μεταμνημόνιο Εποχή στην Ελλάδα

Επιχειρηματικότητα

επιχειρηματικότητα :Κατά τον πρωθυπουργό, η επιχειρηματικότητα της χώρας έφτασε στον προορισμό της, στην Ιθάκη της.  Ισχύει όμως το ίδιο και για την επιχειρηματικότητα; Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση πιστεύει ακράδαντα ότι η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο άτυπο πρόγραμμα, το τέταρτο μνημόνιο. Οι επιχειρήσεις όμως δεν μπορούν να βασιστούν σε λόγια αλλά σε πράξεις. Κάθε επιχειρηματίας βιώνει τη λιτότητα μέσα από τη σκληρή  φορολογία, κάθε μέρα, στην παραμικρή συναλλαγή που διαπράττει. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λουκέτα που μπήκαν στα χρόνια της κρίσης. Αλλά ας μην κολλάμε στον παρελθόν, ας ατενίσουμε το μέλλον και ας δούμε αν αυτές οι χρονικές βαθμίδες διαφέρουν και αν μπορεί το μέλλον να γίνει καλύτερο από το παρελθόν.

Πρώτον και κύριο, ας εστιάσουμε στους λόγους που καθηλώνουν την επιχειρηματικότητα και μειώνουν την αποδοτικότητα της. Υπάρχει ένα συνονθύλευμα αιτιών: α) πολυνομία, β) γραφειοκρατία, γ) υψηλή φορολογία, δ) απουσία κεφαλαίων και επενδύσεων και ε) έλλειψη πολιτικής σταθερότητας . Η ρίζα αυτών των προβλημάτων δεν είναι ούτε ήταν το μνημόνιο. Η πλειοψηφία αυτών υπήρχε και πριν την κρίση. Για την επιτυχία της επιχειρηματικότητας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σχέση κράτους και επιχειρήσεων. Αν η σχέση αυτή βασίζεται στην συνεργασία και στην ισοτιμία, τότε και τα δύο μέρη θα ευημερήσουν. Αν το κράτος αντιμετωπίζει με καχυποψία τον επιχειρηματία και του θέτει αέναα τροχοπέδες, η σχέση αυτή δεν θα τελεσφορήσει.

ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ

Η πολυνομία, μία έννοια που το ελληνικό κράτος γνωρίζει πολύ καλά και δυστυχώς έχει συνδεθεί άρρηκτα με την κακονομία. Στην Ελλάδα από το 2001 έως το 2016 εκδόθηκαν 1569 νόμοι, 3585 προεδρικά διατάγματα ήτοι 65000 σελίδες νομοθεσίας. Είναι λογικό λοιπόν να εκδοθούν νόμοι που αντιβαίνουν στους προηγουμένους, που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν και αυτό δυσχεραίνει το έργο των δικαστών και της απόδοσης της δικαιοσύνης. Κακογραμμένοι νόμοι, φωτογραφικοί και αντιφατικοί αποτελούν μάστιγα για κάθε επιχειρηματία που αντιμετωπίζει προβλήματα νομικής φύσης σε συνδυασμό πάντα με την κωλυσιεργία της δικαιοσύνης, που αδυνατεί να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων.

Διαβάστε επίσης  Ευρωζώνη: Ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2017
Advertising

Advertisements
Ad 14

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Γραφειοκρατία, ο πονοκέφαλος για κάθε επιχειρηματία. Δυστυχώς κάθε φυσικό η νομικό πρόσωπο που αποφασίζει στην Ελλάδα να ασκήσει το δικαίωμα του επιχειρείν έρχεται αντιμέτωπο με το τεράστιο φάσμα της γραφειοκρατίας και απογοητεύεται που δεν βρίσκεται σε άλλη χώρα της ΕΕ, όπως η Ολλανδία για να ανοίξει την επιχείρηση του μόλις σε 10 λεπτά. Επενδύσεις μαμούθ χάνονται γιατί σκοντάφτουν στον ύφαλο της πολεοδομία ή του δασαρχείου ή οποιουδήποτε άλλου δημόσιου τομέα. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί την προεκλογική σημαία όλων των κομμάτων και των κυβερνήσεων. Ωστόσο, καμία κυβέρνηση δεν έκανε αυτή την υπόσχεση απτή πραγματικότητα.  Η χώρα βγήκε από το κατώφλι των μνημονίων αλλά δεν γλίτωσε από τον εφιάλτη  της διαπλοκής. Αυτό οφείλεται στην αποτυχία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Με ΦΠΑ 24%, φορολογία στο 29% και προκαταβολή φόρου στο 100% είναι μερικά από τα μέτρα που καθιστούν το κράτος συνεταίρο με τον επιχειρηματία και σε πολλές περιπτώσεις το 70% του εισοδήματος του επιχειρηματία να καταλήγει στους φόρους. Η φορολογία αυτή είναι εγκληματική και εξακολουθεί να ισχύει. Απωθεί επενδυτές και τους ωθεί να βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες που η φορολογία είναι πολύ ελαφρότερη. Ακόμα, πολλοί εγχώριοι επιχειρηματίες μεταφέρουν την έδρα τους από την Ελλάδα στην Βουλγαρία, τα Σκόπια και μεγάλός χαμένος είναι πάλι το ίδιο το κράτος.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ- ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Οι επενδύσεις είναι η κρίσιμη καμπή αυτή τη στιγμή για τη χώρα γιατί θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και η ανεργία θα οδηγηθεί κάτω από το 15%. Η δέσμευση του πρωθυπουργού για φοροελαφρύνσεις που σκοπεύει να δώσει στη ΔΕΘ οφείλει να γίνει πράξη, ώστε να αφυπνίσει τους επενδυτές και να βάλει την Ελλάδα μέσα στο παιχνίδι. Όση σημαντική κρίνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού άλλο τόσο θεωρείται και η μείωση της βαριάς φορολογίας.

Διαβάστε επίσης  Είναι πραγματικά αναγκαίο ένα business plan;

Άμεση απόρροια των παραπάνω είναι και η έλλειψη ρευστότητας που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έλλειψη επενδύσεων. Οι ξένες επενδύσεις τονώνουν την ρευστότητα που έχει ανάγκη η χώρα, η οποία έχει στερεύσει από συνάλλαγμα. Τα capital controls αλλά και η φυγή καταθέσεων πριν από αυτά οδήγησε τις τράπεζες ένα βήμα πριν το κούρεμα καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αποθεματικό των τραπεζών μήνα με το μήνα αυξάνεται αλλά υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη εισροή ρευστού.

Advertising

Η πολιτική σταθερότητα είναι το Α και το Ω για τις επενδύσεις. Κανένας δεν θα επενδύσει εάν το έδαφος δεν είναι στέρεο. Ο σημερινός πρωθυπουργός από φόβος και τρόμος των επενδυτών των 2015 κατάφερε να βάλει τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι και είναι μία επιτυχία που πρέπει να την πιστωθεί . Το GREXIT ανήκει στο παρελθόν και τα σχέδια με βάση αυτό ανήκουν πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ

Ο απολογισμός δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικός, από τα 5 προβλήματα τα 4 εξακολουθούν να υπάρχουν. Ωστόσο έχουν γίνει μικρά βήματα που όσο και αμελητέα και εάν φαίνονται έχουν και αυτά την σημασία τους. Το κράτος δυστυχώς δεν έμαθε πολλά από τα λάθη του και το πληρώνει ακριβά. Απουσία επενδύσεων συνεπάγεται με μειωμένα έσοδα, μικρότερο ΑΕΠ, υψηλή ανεργία και το BRAIN-DRAIN να εκτινάσσεται.

Το κράτος δεν έχει ανάγκη μόνο τις μεγάλες επενδύσεις , αλλά και τις μικρές που τονώνουν την μικροοικονομία, επιχειρηματικότητα  δίνουν οξυγόνο στο κράτος αλλά και στους πολίτες τους. Οποιαδήποτε επένδυση πρέπει να θεωρείται καλοδεχούμενη. Μια μικρή υποσημείωση και το ίδιο το κράτος οφείλει να ετοιμάζει τους νέους για την αγορά εργασίας. Τα μεταπτυχιακά πρέπει να έχουν άμεση εφαρμογή στην αγορά εργασίας για να μην αναγκάζονται οι νέοι να εγκαταλείπουν τη χώρα. Ο λόγος που η  Tesla διάλεξε την Ελλάδα ήταν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των απόφοιτων του πολυτεχνείου. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και σε άλλους τομείς.

Διαβάστε επίσης  Χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη

Εν κατακλείδι, η οδύσσεια των επιχειρηματιών δεν έχει ακόμα τελειώσει και δεν έχουν φτάσει στην δίκη τους Ιθάκη. Το πιο πιθανό είναι ότι ακόμα παλεύουν με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τις παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου και ευελπιστείται, ότι αφού ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια να μην αντιμετωπίσουν και τους Μνηστήρες. Υποσημείωση και οι επιχειρηματίες δεν είναι Λωτοφάγοι.

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άγιοι Δέκα: το ιστορικό χωριό της Κέρκυρας

Άγιοι Δέκα Οι Άγιοι Δέκα είναι ηπειρωτικός οικισμός της Κεντρικής

Ο καθρέφτης στην τέχνη και ο συμβολισμός του στους πίνακες

Ο καθρέφτης υπάρχει ως θέμα σε πολλούς πίνακες ζωγραφικής. Πολλοί