Ιδιωτικά Πανεπιστήμια & Επιχειρηματικότητα

image
Η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική άνθηση και ανάπτυξη; Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν μπορεί να δοθεί με απόλυτη σιγουριά. Αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα προόδου. Εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εμπόδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί το ίδιο το Σύνταγμα, όπου στο άρθρο 16Σ τονίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να ρυθμίζεται από την Πολιτεία. Η συνταγματική αυτή διάταξη μπορεί να τροποποιηθεί με συνταγματική αναθεώρηση, η οποία απαιτεί ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πλεονεκτήματα

Η ίδρυση ανώτατων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχει μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων που πρέπει να εξεταστούν. Αρχικά, το ανθρώπινο κεφάλαιο. Χιλιάδες Έλληνες υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να μεταναστεύσουν καθώς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν τους προσφέρει τις ευκαιρίες που τους αξίζουν είτε επαγγελματικά είτε επιστημονικά. Επομένως, μια τέτοια λύση θα αποτελούσε πανάκεια για τους Έλληνες που οδηγούνται στην ξενιτιά και στη μετανάστευση και θα συνέβαλλε στον επαναπατρισμό 45.000 χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού αλλά και διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων και ακαδημαϊκών.

Επιπλέον, το οικονομικό κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Πληθώρα Ελλήνων πολιτών επιλέγει ετησίως να σπουδάσει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού είτε γιατί δεν καταφέρνουν να πετύχουν την εισαγωγή τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο είτε γιατί δεν το επιδιώκουν καθόλου καθώς θεωρούν ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι στρεβλό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να χάνει τεράστια κεφάλαια, τα οποία μεταναστεύουν στο εξωτερικό, ενώ θα μπορούσαν να παραμείνουν στην ελληνική επικράτεια και να δημιουργήσουν μια νέα πηγή εσόδων για το ελληνικό κράτος. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων θα προσέλκυε όμως και ξένους φοιτητές και θα έδινε στην Ελλάδα την ευκαιρία να αναδειχθεί ως ένας εκπαιδευτικός και ακαδημαϊκός πόλος έλξης.

Διαβάστε επίσης  Σύλληψη 59χρονου βιαστή στη Θεσσαλονίκη

Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστήμιων θα οδηγήσει στον ανταγωνισμό με τα δημόσια. Η κατάσταση αυτή που θα σπάσει το κρατικό μονοπώλιο, θα λειτουργήσει υπερ όλων. Αρχικά, ευνοημένη θα βγει η έρευνα. Νέες καινοτομίες και πρότυπα θα ανακαλύπτονται στα πλαίσια του ανταγωνισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα δαπανά ένα πολύ μικρό ποσό του ΑΕΠ της , το οποίο δεν αγγίζει ούτε καν το 1% στην έρευνα. Άμεση απόρροια είναι ότι η έρευνα συρρικνώνεται και δεν μπορεί  να ανταγωνιστεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, θα συμβάλλει και στη βελτίωση των υποδομών των δημόσιων πανεπιστήμιων. Η επίσκεψη σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό πανεπιστήμιο-ίδρυμα μαρτυρά κακές υποδομές,  βρώμικοι χώροι, ελλείψεις τόσο σε διδακτικό προσωπικό όσο και σε υλικά μέσα. Μέρη όπου πολλές φορές μετατρέπονται σε κέντρα ανομίας με τη διακίνηση των ναρκωτικών και την κατάληψη τους από περιθωριακές ομάδες.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Παραδείγματα

Αρκετές γειτονικές χώρες έχουν προχωρήσει στην  ίδρυση ιδιωτικών εκπαιδευτικών πανεπιστήμιων-ιδρυμάτων. Παράδειγμα αποτελεί η Κύπρος. Το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο ιδρύθηκε το 1980. Σήμερα στη συγκεκριμένη χώρα υπάρχουν 5 ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα δύο τελευταία χρόνια, η Κύπρος δέχεται 30000-35000 φοιτητές ετησίως, μόνο από το εξωτερικό. Την κύρια πηγή αποτελούν οι Έλληνες φοιτητές. Οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι φανερές αλλά και η ανάδειξη της Κύπρου ενός νέου πνευματικού κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία κ.α

Διαβάστε επίσης  Bήματα για μια κερδοφόρα επιχειρηματική ιδέα

Επίλογος

Μπορεί η Ελλάδα να κάνει το επόμενο βήμα και να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες της. Να αποτελεί τη χώρα, η οποία θα είναι το παράδειγμα προς μίμηση και όχι το παράδειγμα προς αποφυγή. Η ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν βρίσκεται μόνο στην οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να καταστεί κορωνίδα των γραμμάτων, των επιστημών, της έρευνας και της καινοτομίας. Η έρευνα άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρηματικότητα θα συμβάλλει στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων αλλά και επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια. Η απόφαση πλέον είναι στα χέρια των πολιτικών. Ας πρωτοτυπήσουν μια φορά και ας συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, δίνοντας σάρκα και οστά στην ιδέα αυτή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025